Cinema a les venes

Marc Recha: "El meu cinema és vida i la vida per a mi és el cinema"

La Filmoteca dedica una retrospectiva al director de cinema ribetà que inclou els seus primers treballs en súper-8 restaurats

Marc Recha al rodatge de 'La vida lliure' . Turkana Films

Marc Recha al rodatge de 'La vida lliure' . Turkana Films

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Filmoteca de Catalunya dedica una retrospectiva completa al director de cinema Marc Recha, que arrenca aquest dimarts i inclou els seus primers treballs en súper-8, inèdits, dipositats a la Filmoteca i restaurats pel Centre de Conservació i Restauració de Terrassa. Recha ha hagut de fer una mirada també retrospectiva de la seva filmografia i assenyala que des dels curtmetratges inicials en super-8 i després en 35mm fins tots els llargmetratges són "un trencaclosques" de la seva vida. En una entrevista amb l'ACN, el director de 'L’arbre de les cireres' i 'Pau i el seu germà' assegura que el seu cinema és vida i que la vida per a ell és el cinema.

El cineasta presentarà aquest dimarts la sessió inaugural de la retrospectiva 'Marc Recha: cinema a les venes'. En aquesta, es projectaran una selecció de curtmetratges rodats per Recha entre 1984 i 1988 amb una càmera súper-8 i que fins ara eren inèdits i que han estat dipositats a la Filmoteca i restaurats pel Centre de Conservació i Restauració de Terrassa. Interpretats per familiars o amics, revelen les influències cinèfiles que rep aquell adolescent que, en aquella època, ja comença a freqüentar sessions de Filmoteca.

Recha va decidir que volia fer cinema als 8 anys i molt petit ja va començar a rodar els seus primers curtmetratges amb una càmera súper-8, on intentava emular tot allò que li agradava i veia als cinemes en aquella època de principis dels 80, ja fos del gènere del western, de terror i d'aventures.

Recha assenyala que es veu molt didàcticament com va evolucionant un nen a partir dels 10 anys i es va perfilant tot "una mirada molt concreta sobre les coses". A mesura que anava redescobrint el material, reconeix que veia "coses increïbles i que moltes de les imatges tenien molt a veure o eren un aperitiu d''El cielo sube'". També admet que el va sorprendre que hi ha plans que va rodar quan tenia 11 anys que són iguals a altres que apareixen a 'La vida lliure'.

Com es veu en aquestes primeres imatges, destaca, la natura sempre ha estat molt present en la seva filmografia perquè ha estat també sempre en la seva vida. Recorda que van viure molts anys en comunes amb una visió "molt oberta i llibertària", una visió de la natura màgica i allò el va "marcar molt". Ha filmat a la Vall de Gallinera (Alacant), el Pirineu, la ribera de l’Ebre, el Garraf, Menorca o el barri de Vallbona.

Admet que és "vertiginós" revisitar tot el seu material passat. "El cinema que he fet al llarg de tots aquests anys és una mica allò que feia Josep Pla d'una ficció autobiogràfica".

Retrospectiva

Recha creu que la retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya serà una oportunitat excel·lent perquè la gent pugui revisitar les seves pel·lícules, que la gent jove que no coneixia el seu treball el pugui descobrir i a la vegada "tenir el plaer de veure-ho en una sala" de cinema. Fins el 18 d'abril, s'aniran projectant les seves obres com 'L’arbre de les cireres', 'Pau i el seu germà' o 'La vida lliure' .

Una de les cites destacades també de la retrospectiva serà el 15 d'abril on l'actor Sergi López, el professor i assagista Xavier Pla i l'ajudant de direcció Pol Rodríguez participaran en una taula rodona que acompanyarà la projecció de 'Petit indi'.

Sobre els projectes de futur, Recha explica que des que va arrencar la pandèmia i el confinament, "no ha parat d'escriure i d'aixecar projectes. Estic a una fase creativa de la meva vida a primera línia".

Biografia

Nascut a l'Hospitalet de Llobregat l’any 1970, Recha va marxar a París el 1988, on treballa amb el cineasta Marcel Hanoun. Els seus curts participen i són guardonats en diversos festivals. El 1991 debuta en el llargmetratge amb 'El cielo sube', el seu únic film en castellà, que es presenta als festivals de Locarno i Venècia i rep el reconeixement de la crítica. El seu segon llarg, 'L’arbre de les cireres', arriba el 1998 i rep el Premi Ciutat de Barcelona, i el 2001, amb Pau i el seu germà, participa en la secció oficial de Cannes, mentre que el 2003 Les mans buides és seleccionada a la secció Un certain regard del festival francès. 'Un dia perfecte per volar' (2015) i 'La vida lliure' (2017) han estat les darreres pel·lícules dirigides per Marc Recha, que resideix a Sant Pere de Ribes i que actualment treballa en dos nous projectes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local