Es posen a la venda els primers galls del Penedès etiquetats i certificats amb l'IGP. CC Alt Penedès
Redacció |
Vilafranca del Penedès
13-12-2016 23:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La propera edició de la Fira del Gall de Vilafranca, que se celebrà el cap de setmana del 17 i 18 de desembre, inclou una novetat important: es podran comprar els primers galls i gallines de la raça penedesenca etiquetats amb el distintiu de qualitat “Indicació Geogràfica Protegida” i garantits pel corresponent Consell Regulador.
Pere Soler, conseller d’Agricultura del Consell Comarcal de l’Alt Penedès; Servand Casas, vicepresident del Consell Comarcal i president de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, i M. Antònia Udina, presidenta del Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès, van presentar en roda de premsa el nou etiquetatge del Gall del Penedès.
Pere Soler va recordar que “el Consell Comarcal ha donat suport als criadors de Gall del Penedès durant 11 anys fins a aconseguir la IGP... Ha estat un llarg camí, però només és l’inici.”.
El Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès es va constituir enguany, amb el suport de la Generalitat i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, després que la Unió Europea aprovés definitivament la IGP. És l’organisme encarregat, entre d’altres, de vetllar per la qualitat de les aus que arribin al mercat i de gestionar el registre de productors i comercialitzadors
Les empreses integrades dins el Consell Regulador compleixen les condicions de criança de les aus establertes al Reglament de la IGP i que consisteixen, bàsicament, en una cria en llibertat d’un mínim de 98 dies i una alimentació vegetal (55-58% de moresc, 33-35% de soja i derivats i un 5% de granet de raïm) complementada amb vitamines i minerals. Els pollastres que es venen habitualment en supermercats s’han criat en gàbies durant 32-40 dies i han estat alimentats amb pinsos afavoridors del creixement ràpid.
Antònia Udina, presidenta del Consell Regulador, ha explicat que les excepcionals condicions de criança fan que el Gall del Penedès creixi al seu propi ritme i adquireixi una immunitat natural. També fan que la seva carn sigui rica en àcids grassos insaturats, més fibrosa, amb el greix infiltrat a la carn i amb una lleugera olor de fruita seca. Tot plegat, el fan més saludable i més saborós. Com a contrapartida, el Gall del Penedès té un preu més elevat, proporcional al temps i les condicions de criança i a les despeses de certificació que suporten els criadors: cada gall es vendrà al voltant dels 45 € a la Fira del Gall de Vilafranca.
El Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès, a més de vetllar pel compliment dels estàndards de qualitat, té també la missió de donar a conèixer el producte arreu. Amb aquest objectiu, i per tal que els compradors puguin distingir el Gall del Penedès d’altres productes similars (ex. el gall negre d’origen francès o altres varietats de gall de races penedesenques) ha donat a conèixer com seran les etiquetes que distingiran els productes certificats.
Les etiquetes tenen la forma i el color d’un pàmpol verd brillant; a dins, hi la silueta en color verd fosc del cap d’un Gall del Penedès, el logotip del Consell Regulador i de la Comissió Certificadora i les condicions bàsiques de criança i conservació. Les etiquetes es lligaran als animals ja plomats, amb una cinta daurada o lila segons que es tracti d’un gall o una polleta, i s’acompanyaran d’una segona etiqueta amb el número de registre.
Les 5 empreses emparades actualment pel Consell Regulador (Granja Rural d’Espitlles, de Santa Margarida i els Monjos; Granja Guirigall, del Pla del Penedès; Galls Moliner, de Castellví de la Marca; Carnisseria Nadal, de Sant Quintí de Mediona, i La Besàvia, de Rodonyà) preveuen vendre uns 2.000 galls a la Fira del Gall de Vilafranca i uns 20.000 fins a finals de 2017. De fet, ja han començat a exportar a l’estranger, perquè la distinció Indicació Geogràfica Protegida els obre les portes als mercats internacionals de productes alimentaris de qualitat.
Servand Casas, vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i president de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, va afirmar que “l’aposta del Consell Comarcal pel territori va donant els seus fruits... Només quan es veuen aquests fruits, la collita té ressò, però al darrere hi ha molt d’esforç” i va refermar el compromís de la institució comarcal amb els criadors de Gall del Penedès i el Consell Regulador.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!