La Fira del Gall torna aquest mes de desembre a la cita anual i enguany ho fa gràcies al gran esforç i determinació de tots els actors implicats. Ramo
Ramon Filella |
Vilafranca del Penedès
14-12-2020 11:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Fira del Gall torna aquest mes de desembre a la cita anual i enguany ho fa gràcies al gran esforç i determinació de tots els actors implicats en la seva organització i posterior desenvolupament, l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Turisme Vilafranca, l'Acadèmia Tastavins, l'Associació de Criadors de Gall del Penedès amb IGP, els restauradors i els cellers de la DO Penedès. El cap de setmana del 19 i 20, la Fira tindrà la seva versió presencial molt més reduïda que de costum i en un escenari diferent (la Plaça Jaume I), però amb l'objectiu anual de prestigiar la gastronomia i el producte de proximitat. Serà un petit mercat gastrònomic amb aforament limitat en el que es conjugaran l'oferta d'aviram, gastronomia i vins.
A més, aquest any, des del passat 30 de novembre també està en marxa la fira virtual. A través del web www.firadelgall.cat, els compradors podran trobar els contactes dels restauradors i criadors per encarregar els diferents productes que s'ofereixen a la fira, uns productes que després hauran d'anar a buscar als estands de la Plaça Jaume I.
Des de la Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca es mostren satisfets de poder tirar endavant la fira malgrat les gran dificultats que s'han patit durant tot l'any. Rafael Moliner, el seu president, explica que “l'Ajuntament sempre ens ha dit que hi hauria Fira del Gall fos en el format que fos i, al final, l'hem pogut tirar endavant entre tots. La veritat és que aquesta vegada tothom ha dut a terme un gran esforç per a que la Fira del Gall torni a ser una realitat”.
Els criadors posen a la venda aquest any al voltant d'un miler de galls del Penedès amb IGP. Moliner indica que “l'opció de la compra virtual que ja està en marxa des del passat 30 de novembre ha de permetre que les peticions que rebem es facin de manera esgraonada i no tant a darrera hora com passava habitualment. La compra a través del web es farà arribar on es demani sense necessitat de desplaçar-se fisicament a Vilafranca”.
Mantenir els paràmetres
Moliner posa l'accent en el fet que “els criadors hem mantingut en tot moment durant l'any els paràmetres de control de la qualitat del nostre producte. Hem hagut de planificar una logística molt rigorosa, però el compromís de tots nosaltres és garantir que el Gall del Penedès segueixi incrementant el seu prestigi en tots els mercats”.
Del miler de galls que es posen a la venda enguany, 500 ja estan arreglats, una quantitat superior a la de fires anteriors a causa de les especials condicions d'aquest 2020. El president de l'associació assenyala que “ens movem en xifres similars a les d'altres edicions, però en unes condicions diferents. Per exemple, l'any passat vàrem posar a la venda 300 galls ja arreglats i, en canvi, aquesta vegada augmentem la xifra fins els 500”.
Per la seva banda, la regidora de Promoció Turística de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Dolors Rius, reconeix que “en aquesta edició tan especial s'ha de valorar l'esforç de tothom, criadors, restauradors i cellers i els hi vull agrair el seu esforç, determinació i compromís. L'objectiu que tenia l'Ajuntament era tirar endavant la fira i, al final, ho hem aconseguit.”.
Rius valora, igualment, les novetats que permet introduir el nou format de mercat presencial a la Plaça Jaume I els dies 19 i 20. Una d'aquestes novetats és l'horari de tarda tant el dissabte com el diumenge. De fet, el mercat estarà obert els dos dies de 9 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a dos quarts de nou del vespre.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!