Pacificació del trànsit

Per una veritable Mobilitat Sostenible a VNG: Metrobús i taxibús a demanda

Per una veritable Mobilitat Sostenible a VNG: Metrobús i taxibús a demanda. EIX

Per una veritable Mobilitat Sostenible a VNG: Metrobús i taxibús a demanda. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l'article de la setmana passada que titulava, "De nou, el carril bici de Francesc Macià sense diàleg", on exposava que el govern vilanoví tornava a anunciar una actuació de pacificació de la mobilitat sense diàleg ni participació prèvia, sembla que ha aixecat certa polseguera amb algunes crítiques al respecte.

M'assenyalaven concretament, que algú que defensa la lluita contra el canvi climàtic i l'acció decidida per una mobilitat sostenible, no pugui qüestionar l'actuació del govern adduint que el carril bici de l'avinguda Francesc Macià, com la resta d'actuacions a la Ronda Ibèrica, la Rambla Samà, el Passeig Marítim,... estaven recollides al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Vilanova i la Geltrú (PMUS), aprovat el 2018, que havia comptat amb un procés de participació ciutadana.

Aprofito aquestes ratlles per a fer algunes matisacions.

El primer matís, seguint el que exposo en l'article citat– on no pretenc, si és que algú no ho ha entès, qüestionar la necessitat de carrils bici i accions de pacificació a la ciutat- és que cal insistir i entendre que l'abordatge de qualsevol política o actuació en una matèria tan sensible s'ha de fer amb una exquisida gestió participativa.  Es imprescindible des d'inici i evitant 'anuncis electorals'  garantir la transparència informativa, com també un 'porta a porta' de crida a la participació,  recollida d'opinió i aportacions i la creació d'espais de diàleg i de construcció comuna del projecte, i cito literalment el que diu el PMUS de 2018 concretament: "Finalment, es proposa vianalitzar els següents trams de carrer, prèvia realització dels estudis necessaris i la incorporació de la participació ciutadana: -...- C/ Francesc Macià, entre Rbla. Salvador Samà i c/ Josep Coroleu.". De la manera com ho està fent el govern d'ERC, de Junts i de tres exregidors de la CUP, anunciant l'inici d'obres, sense explicació concreta, diàleg i participació prèvia genera controvèrsia i mal rotllo en part de la ciutadania que veu amenaçats els 'drets i costums adquirits' sobre l'espai públic mobilitzant-se a la contra, quan el desitjable seria, que totes reméssim a una, treballant per avançar en l'objectiu d'una ciutat més verda i sostenible.

El segon matís a introduir és que cal entendre i gestionar la política de mobilitat de la ciutat – així es recull també en les finalitats, les fases i les actuacions del mateix PMUS- de manera polièdrica, multidireccional i multifactorial. S'han d'abordar el conjunt de mesures de manera simultània, sabent prioritzar bé els principals factors que incideixen com ara: garantir un bon servei de transport públic i de 'zero emissions'; fomentar la intermodalitat; afavorir les condicions per a la mobilitat dels vianants i de la bicicleta; dotar d'una oferta d'aparcament, de rotació i que faciliti la connectivitat a les zones de serveis, d'activitat i comerç de la ciutat; garantir la reducció les emissions de contaminació atmosfèrica i acústica...

En aquest sentit, anem molt coixes a Vilanova i la Geltrú en un dels àmbits fonamentals. S'ha avançat gens o poquíssim en el foment i promoció del transport públic urbà. Avui en dia, comptem amb unes línies de servei de bus poc eficients pel que fa a itineraris, freqüències i informació de servei. Continuem a nivells d'espera a la parada de 30 minuts mínim i en moltes d'elles sense l'equipament corresponent -sense marquesina, ni banc, ni plataforma d'accés-. La cobertura horària nocturna, de diumenges i de festius és del tot insuficient i inexistent per a les urbanitzacions periurbanes que tenim a la ciutat.

És de sentit comú, bàsic i urgent, que per a garantir una veritable mobilitat sostenible a Vilanova i la Geltrú que la dotem d'un servei de metrobús i taxibús a la carta, ecològic, que ens interconnecti des de qualsevol punt de la ciutat al centre en menys de 15 minuts, com a mode de transport universal i socialment equitatiu i igualitari.

S'obre una finestra d'oportunitat, a través dels Fons Next Generetion amb més de 3 milions d'euros que sembla que toquen a la ciutat, per abordar seriosament la millora del servei de bus urbà, això ha de ser una prioritat també, simultània i en paral·lel, a continuar amb la pacificació de carrers i la construcció de carrils bici o millorar la circulació pels vianants a carrers que ho requereixen com són: c/ de la Creu, c/ Santa Maria, c/ Santa Gertrudis, c/ de les Sogues i c/ Josep Calva ; al centre el c/ Codonyat i Havana; al barri de la Marina c/ Concepció, c/ Carlets, c/ Pere Riudor, c/ Balears i a Sant Joan c/ Lepant i Bailen, c/ Recreo, c/ Miguel Cervantes,...

Iolanda Sánchez
Exregidora de l'ajuntament de vng i membre de Vilanova en Comú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local