-
Tribuna
-
Bienve Moya
- Vilanova i la Geltrú
- 16-05-2022 17:22
D’una forma o altra, cal ordenar les ciutats, perquè aquestes poblacions, com Vilanova, quan van fer-se no comptaven amb els automòbils utilitaris, ni molt menys en que cada veí en tingués un (o més)
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Des de fa uns quants mesos que apareix a la premsa (i també als mitjans en xarxa) una campanya que pretén fer veure als vilanovins que no som capaços de adonar-nos-en, la perversitat, primer del projecte de la recollida de la brossa per sistema porta a porta, i en l’actualitat dels projectes de nova urbanització del centre de la ciutat. Dues propostes de l’actual consistori que, pels que ens adverteixen aquests articles, enfonsaran la vila en la brutícia i el desordre.
Bé, el que en fa angúnia és que aquesta mena de campanya ens adverteix del desastre que causaran ambdues propostes, però no he estat capaç d’advertir proposicions alternatives de cap mena. potser (en relació a la primera) ens proposen continuar amb la formula actual de tenir, com avui, un abocador de deixalles a cada cantonada? I en relació a la segona ens proposa deixar d’actuar i que cada propietari de vehicle faci el que li sembli més còmode: circular per on li vagi bé i aparcar on pugui, peti qui petí?
Manifesto que jo, en relació a la recollida de la brossa porta a porta, no puc ignorar que existeixen veïns que no mereixen aquesta nom i que faran el que els sembli més còmode (inclús deixar la seva brossa a l’hora que els roti i on els hi sigui més còmode). Però em pregunto si no és el que ja fan avui, amb els contenidors de merda a cada cantonada? No podríem esperar, i desitjar, que un nou model de recollida eduqui a una part (al menys una part, la més intel·ligent) d’aquests veïns desaprensius? Hauríem de provar-ho, oi?
Altrament, em sembla que canviar de companyia de serveis (que ja coneixem com les gasta) per una altra, i amb un altre mena de contracte, també hauríem d’esperar que pogués funcionar. I a més, benvolguts ciutadans, hem de ficar-nos al cap que tard o d’hora caldrà canviar el merdós i primitiu sistema actual; ens hi obliguen les lleis de reciclatge de la Comunitat Europea, que tot l’estat (inclús l’espanyol) haurà d’implantar. Ignoren aquest detall els escribidors d’articles contra la campanya del porta a porta? O simplement, no els hi va bé pels seus arguments contraris al porta a porta?
En relació a la segona campanya, la de la maldat dels canvis en els projecte de reordenació del tràfic ciutadà, vull recordar que la primera gran reforma, la de fer peatonal el carrer dels Caputxins i la rambla, també segons uns auguradors de malvestats ciutadanes significaria la ruïna dels comerciants i l’enfonsament del titànic. Avui cap dels comerciants del Caputxins canviaria el seu establiment (si no fos per un a la rambla), i els passejadors d’aquesta última no canviarien l’espai ni pel del Carme ( si no fos diumenge matí). O sigui que, 'Ocu' amb les protestes veïnals, que poden girar-se en compte. Això no vol dir que jo estigui disposats a beneir tot allò que fan les digníssimes autoritats municipals, no, no. Des de la ciutadania cal qüestionar l’autoritat, aquesta és precisament una “feina” de la ciutadania. Però 'Ocu' també, en qui va davant o dona legitimat a aquests qüestionaments, no fos cas que algú hi assistís disfressat, com vulgar mascarot, amb mono del Pirelli, quan d’ordinari vesteix de camisa i corbata i llueix l’escut d’or d’una institució a la solapa.
Altrament, d’una forma o altra, cal ordenar les ciutats, perquè aquestes poblacions, com Vilanova, quan van fer-se no comptaven amb els automòbils utilitaris, ni molt menys en que cada veí en tingués un (o més). O sigui que, si volem continuar tenint ciutat (un espai per a la relació entre els humans), caldrà ordenar-la, i sacrificar la comoditat d’anar a comprar el diari i portar els nens a l’escola amb cotxe, per la comoditat de gaudir un espai de relacions ciutadanes com és (encara) avui, Vilanova i la Geltrú. Totes dues coses NO podran ser.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!