Literatura

La peculiar Madame de Treymes

Coberta de 'Madame de Treymes', d'Edith Wharton. Eix

Coberta de 'Madame de Treymes', d'Edith Wharton. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Edith Wharton va ser la primera dona a obtenir el premi Pulitzer l’any 1921 per la seva novel·la L’edat de la innocència. Nascuda a Nova York l’any 1862, Warthon va morir a Saint-Brice-sous-Forêt, França, l’any 1937. La seva tomba és al cementiri dels Gonards.

Dona curiosa, observadora, culta i amb un esperit intrèpid que la va fer una gran viatgera (va escriure articles i llibres de viatges), Edith Wharton va viure entre Nova York i París tota la vida. Juntament al seu indubtable talent per a l’escriptura, el capteniment de Wharton es reflecteix en una narrativa en què l’acció sovint es desenvolupa a través de les converses que mostren amb una gran i subtil percepció sòcio-psicològica les diferències, en aquell moment molt notables, entre la cultura nord americana i l’europea, concretament la cultura francesa, com en la novel·la Madame de Treymes.

En algun moment del relat, però, podria semblar que per comptes del París il·lustrat ens trobem a Itàlia, o més aviat a Sicília: «Fa temps que, per sistema, no me’ls crec, saps? M’he acostumat a buscar sempre la veritat en el que no diuen», exclama la Fanny Malrive, una de les protagonistes. Perquè així és com es comporta el tancat i conservador dels interessos i bon nom de la família el clan que obstaculitza el que és l’eix principal de la novel·la Madame de Treymes: el marquès de Malrive, un aristòcrata catòlic, però de vida poc recomanable, es nega a concedir el divorci, quan de fet ja fa temps que estan separats, a la Fanny Malrive amb qui es vol casar un cavaller novaiorquès, en John Durham, que amb una gran destresa resolutiva i imaginativa, típica de la gent del Nou Continent, fa mans i mànigues, i sempre amb elegància i sensatesa, per negociar el divorci de la seva enamorada. Amb aquest propòsit en John Durham busca la manera de posar-se en contacte amb la persona de la família Malrive que sembla més assequible, més indicada per ajudar, per fer d’intermediària en l’empresa: la cunyada de la Fanny Malrive, la Madame de Treymes, que en la seva acció benefactora es mostra ben peculiar. Aquest és l’enjòlit d’una narració que ens les seves giragonses i enganyatalls la fantàstica narradora que és Edith Wharton hi fa avançar un desenllaç inesperat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local