-
Tribuna
-
Jordi Sánchez Solsona
- Calafell
- 29-09-2022 12:21
Eix
No podem acceptar una UE del Nord i una del Sud. Els ciutadans sempre utilitzem el mètode de la comparació, i el que s’ha de fer és utilitzar el mètode de la cooperació, que és molt diferent
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La guerra d’Ucraïna amb Rússia té conseqüències vàries, una d’elles, el subministrament energètic, especialment el gas. Rússia ha suspès el subministrament a Europa, mitjançant el gasoducte Nord Stream-1, la connexió bàltic - russa amb Alemanya.
És la resposta al que estan intentant fer Alemanya i Espanya activant el gasoducte Midcat a través de Le Perthus (Pirineu català), obra paralitzada a Hostalric (Barcelona). França amb el seu president Emmanuel Macron, no esta per la labor, ja que vol mantenir i protegir els seus 56 reactors nuclears, tot el contrari d’Alemanya, que està compromesa a retirar les nuclears que té.
La connexió que pretén anar des del Marroc fins a Alemanya, és una infraestructura estratègica per als estats de la UE, com també ho és el corredor mediterrani, transport ferroviari de mercaderies, però ni una ni l’altra acceleren prou.
Aquella UE, aprovada inicialment a Roma el 1951, ha tingut un recorregut d’acords i prosperitat, però sempre que cal fer una connexió que comporti travessar els Pirineus, surten entrebancs des del país veí.
Hi ha temes que no es resolen des de la nostra entrada a la UE el 1986 i les resolucions dels quals s’allarguen massa, com per exemple:
La immigració. No hi ha una política comuna, i això provoca molts problemes: indocumentats, top-manta, agressions físiques a les fronteres, cementiri humà a les aigües del Mediterrani, etc. L’espai Schengen, creat el 1995, no acaba de funcionar en els seus compromisos.
Cal dir també que hi ha temes que gràcies a pertànyer a la UE s’han pogut gestionar de forma més eficaç, com ara temes econòmics globals d’ajuts, també la gestió de la pandèmia del Covid-19, etc.; no tot es fa malament.
Què cal fer?
La UE és un projecte bo i necessari, però el mapa s’ha d’actualitzar, perquè encara és el dels Estats. És necessari un nou mapa (dibuix) i, sobre ell, posar-hi totes les traces necessàries per aquest Estat Europeu. S’ha de passar dels Estats a un sol Estat i una sola bandera, l’europea.
No podem acceptar una UE del Nord i una del Sud. Els ciutadans sempre utilitzem el mètode de la comparació, i el que s’ha de fer és utilitzar el mètode de la cooperació, que és molt diferent.
M’agradaria que els Pirineus no fossin un obstacle, sinó la clau que obri la porta de la cooperació entre tots. Com més triguem, pitjor.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!