Eleccions municipals

Les llistes electorals per les eleccions municipals...

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Gràcies al programa d’història de les eleccions municipals de Cubelles, elaborat per ràdio Cubelles, a cura de Pau Ramon i d’en Lolo Garcia, m’ha permès rememorar moments molt importants i decisius per la nostra vila de Cubelles.

I és que els canvis socials que ha viscut el nostre poble han influenciat directament en les grups polítics i en les seves campanyes electorals.

Rere han quedat les llistes electorals formades per amics, parelles, fills, companys de feina i altres, persones que no guardaven cap relació amb la nostra vila i el pitjor no representaven el projecte polític del que formaven part. Sovint en la recerca d’una cadira, d’un favor o senzillament de gaudir d’una posició de privilegi en el futur govern municipal.

La lluita per les reivindicacions envers la igualtat d’oportunitats home-dona, és reconeguda per diferents tractats internacionals, normatives europees, espanyoles i catalanes. Les llistes cremallera van esdevenir un triomf en aconseguir més paritat i més igualtat. La igualtat, a més de ser un dret fonamental, és una qüestió de justícia, una necessitat social i, també, econòmica, que hem de defensar.

El fet de no reivindicar-la tindria conseqüències que no han de ser ignorades, en la política municipal no pot esdevenir una opció, sinó una obligació per avançar envers una societat més democràtica i equilibrada, i més encara en el moment actual, en el qual els aparells de l’estat espanyol estan al servei de la monarquia i de la repressió.

Amb una actitud responsable i en resposta a la nostra realitat, Cubelles esdevé un exemple quant a la representació política i la participació paritària de dones i homes, ja que des de 2007 ha instaurat la paritat en els espais de representació, en els espais de govern, els càrrecs i la militància, i elabora llistes en les quals, dones i homes, s’alternen des del principi fins al final. Són les anomenades “llistes cremallera” de manera que ha fet un pas més respecte de les mesures del 60%-40% de la llei Zapatero de 2007.

No acceptem les “candidates fantasma”, els candidats i candidates de la llista, també hauran d’acceptar el nomenament i no marxar entre bambolines per donar pas al següent de la llista i eludir la cremallera.

Pel que fa a la representació de la societat cubellenca s’ha apostat per fer-hi present en els llocs de representació a dones i homes, joves i d’altres persones també professionalment actives en detriment, d’homes i dones jubilades que per la seva condició personal esdevenien eternes candidates en la recerca d’un complement de la seva pensió.

No podem obviar que la societat que representem està composada majoritàriament per ciutadans i ciutadanes actives que compaginen les seves responsabilitats personals, professionals i familiars amb la seva participació en entitats culturals, socials i esportives. Amb la voluntat d’emprar el temps lliure al servei dels altres, no únicament com a forma d’entreteniment, de lucre o promoció personal.

I sobretot la visió que dona per la pluralitat d’habitants, segons dades del 2012, a Cubelles hi ha 16.386 registrades, de les que unes 13.000 oscil·len entre els 0 i 64 anys, la resta comprenen les persones de més de 65 anys. Per aquest motiu s’ha de prioritzar la presència de candidatures joves al davant de les llistes per les eleccions municipals.

Aquest fet va molt lligat amb la confiança, un factor que determina l’acció política d’un partit, tant a nivell municipal com nacional. D’aquí que molts candidats i candidates sorgeixen de les pròpies joventuts dels partits, guanyant un espai reservat al capdavant de les llistes.

Cal també, no perdre de vista i estar atents a les necessitats del nostre poble, així els nostre representants han d’estar presents en el teixit social, cultural i esportiu de Cubelles, per aportar el seu granet de sorra en la confecció d’un programa electoral, objectiu, engrescador i al mateix temps funcional i necessari.

Un factor molt important és també saber reconèixer que cal fer canvis de mentalitat, que s’ha de presentar una llista per guanyar, un projecte, unes persones capaces de governar i sobretot que tinguin pocs lligams amb l’estructura de l’administració. Deixar de treballar a l’ajuntament, jubilar-se per ocupar una cadira al Consistori no aporta res de beneficiós al projecte, sobretot quan la seva objectivitat pot generar dubtes. Alguns i algunes poden confondre el seu paper dins de la pròpia administració, quan la seva experiència va únicament lligada al seu lloc de treball.

Tampoc queda gaire bé que el familiar directe d’un regidor o regidora guanyi una plaça en l’administració on hi desenvolupa tasques de responsabilitat política, encara que el procés hagi estat impecable, sempre es dubtarà inevitablement de la seva solvència. Els representants polítics d’una administració han de fugir dels processos d’inserció laboral, públics i/o privats, que posin en qüestió la seva imparcialitat. De fet va ser, en part, el procés de contractació de personal per una gran superfície i les seves conseqüències, els que va provocar el trencament del Govern Municipal 2007-2011 de Cubelles.

La dona del Cèsar no només ho ha de ser, sinó semblar-ho”. No és gaire conegut l'origen d'aquesta frase tan utilitzada per emfatitzar la importància de les formes. Malauradament ha passat a la història per la seva accepció més vulgar, ressaltant l'obligació de la dona de ser fidel al seu marit, en realitat defineix una actitud més complexa que uneix l'ètica i l'estètica.

A les eleccions són elegibles les persones amb condició política de català/ana majors d’edat que tinguin la qualitat d’elector/a i no es trobin en cap causa d’inelegibilitat. Cal afegir com a elegibles totes les persones residents a l’Estat espanyol que, sense tenir nacionalitat espanyola, tinguin la condició de ciutadà/ana de la Unió Europea o bé siguin nacionals de països que donin als ciutadans espanyols el dret de sufragi passiu en les seves eleccions municipals en termes d’un tractat.

Compleixin els requisits per ser elegible segons la normativa espanyola i no hagin estat desposseïts/ïdes del dret de sufragi passiu en el seu estat d’origen. Pel que a les llistes, cadascuna ha d'incloure tants candidats o candidates com càrrecs per triar, així com persones suplents, amb expressió de l'ordre de col·locació tant dels candidats o candidates com dels/les suplents.

Juntament amb el nom de les persones candidates pot fer-se constar la seva condició d'independent o, en cas de coalicions o federacions, la denominació del partit al qual cadascun pertanyi.

Les llistes de les candidatures i sobretot els seus líders es presenten per governar, amb independència i coherència amb el seu programa electoral. No val fer seguidisme i ulls clucs  la seva participació en els governs de torn, a canvi d’una cadira i d’una remuneració econòmica. La història de Cubelles ens ha donat mostres de regidors i regidores no conformes amb els manaments de l’equip de govern que han trencat la disciplina del càrrec i han abandonat les seves responsabilitats. No val la frase “governar per coherència”, aquesta es perd fàcilment quan es sotmet als interessos dels altres en contra dels propis valors personals i del partit que representen.

Segurament aquestes eleccions del proper 28 de maig, passaran factura, ho faran d’una manera clara, en les urnes, solament espero que els candidats o candidates siguin capaços de renunciar, de dimitir si els resultats no justifiquen la seva candidatura. El pitjor escenari farà guanyadores a les candidatures majoritàries que no han trobat oposició, que han sabut exercir el seu rol de majoria i sobretot que han rendibilitzat el seu treball. Els altres, mers espectadors i alguns titelles d’un teatre de l’esperpent.

Vet aquí que encara ens queda un llarg camí per recórrer, gràcies pel programa d’aquests professionals i a ràdio Cubelles per aquest treball, que segurament esdevindrà un excel·lent recurs per a totes i tots els veïns del municipi.

Joan Rodríguez i Serra tinent d’alcalde i vice-president del Consell Comarcal del Garraf en les legislatures del 2003-2007 i del 2007-2010 i ex-President Comarcal d’esquerra del Garraf.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local