Medi ambient

Les praderies submarines de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’agost de 2023, en el marc del Projecte Posidònia Activa; de l’Associació Anèl·lides; s’han fet tres estudis al fons marí del municipi de Cubelles i s’ha trobat dues praderies en bon estat de conservació de la fanerògama submarina Posidonia oceanica a 8 m de profunditat i 600 m de distància del litoral, que no havien estat mai censades. 

 

Des de la junta d’ARBA Litoral volem donar l’enhorabona a: 

- Tota la ciutadanía cubellenca, i també cunitenca i vilanovina, que fins avui ignorava que havia heretat aquest patrimoni natural d’un valor incalculable.

- Els científics membres de la consultoría ambiental Anèl·lides, la resta del seu equip i els voluntaris que han participat al cens, per la seva gran tasca d’estudi i divulgació científica, i pel resultat obtingut fins ara amb aquesta feina: la prova que aquest hàbitat marí no s’ha extingit al nostre municipi. També valorem molt positivament el següent pas previst de l’estudi científic: esbrinar si les praderies submarines cubellenques es troben actualment en retrocés o en expansió.

- L’Ajuntament de Cubelles, per haver tingut el valor i el bon seny d’impulsar políticament i recolzar mediaticament aquesta iniciativa per conèixer millor el medi marí cubellenc, ja que aquest és un pas fonamental per aconseguir conservar-lo. 

Des d’un punt de vista conservacionista; l’estudi científic i les actuacions tècniques o populars pertinents per a la conservació de les espècies i el medi natural; la troballa d’un hàbitat d’interès de conservació prioritaria segons les directives europees com és la praderia de posidònia, és la notícia més important del segle XXI a Cubelles! 

Aquestes praderies submarines no només són l’hàbitat d’una variada fauna marina, sinó que com a captadores de carboni atmosfèric tenen un paper fonamental com a regulador de l’escalfament global, i com a element paisatgístic suposen una barrera defensiva; orgànica i resilient; que limita l’erosió que podríen causar els temporals al nostre litoral, fins i tot després de morta, la posidonia arrossegada fins a la platja aporta els seus beneficis ecosistèmics a la geografía i la biodiversitat costanera! 

Per això, i des d’un punt de vista ecologista; de lluita política en defensa del nostre patrimoni natural; volem donar a l’Ajuntament de Cubelles i a tota la ciutadanía el missatge que la troballa d’aquesta meravella natural dins el nostre municipi; la joia de la Mediterrània; pot suposar aquí i ara un punt d’inflexió per a les polítiques ambientals del futur. 

Caldrà protegir les nostres praderies de posidonia dels impactes negatius que puguin patir per causa de la pol·lució emesa desde projectes com l’enderrocament del Port de la Tèrmica i la futura dessalinitzadora, els dragats de sorra; així com de l’amenaça física que representa la pesca d’arrossegament o els ancoraments per activitat lúdico-esportiva per aquesta longeva pero fràgil comunitat vegetal. 

L’estudi d’Anel·lides ha donat indicis que les bones praderies submarines solen aparèixer a aquells trams del litoral català menys degradat, per tant instem a l’Ajuntament de Cubelles a prendre mesures concretes per conservar la resta d’hàbitats marins del municipi: els fons sorrencs i rocosos, les praderies submarines de Cymodocea, els pradells halòfits i sistemes dunars de les platges de La Mota, Salines i Les Gavines, així com els codolars de la Desembocadura del Foix.

Volem comunicar a l’Ajuntament que la resta d’hàbitats d’interès de de conservació prioritaria del nostre municipi també mereixen un augment en mesures de conservació i alhora ha de ser divulgat el valor no només dels aiguamolls de la Desembocadura del Foix, sinó també dels seus boscos caducifolis de ribera, especialment la Roureda Litoral Catalana, que és objecte de conservació en el projecte de custòdia de Les Bassetes.

Finalment, i tenint en compte tota la informació anterior, recordem a l’Ajuntament que donar a conèixer i conservar els habitats d’interès de conservació que ocupen la major part de la superfície terrestre cubellenca; és a dir el nostre mosaic agroforestal amb espècies mediterrànies característiques com ara els freqüents pins, margallons i llentiscles, pero també les més escases sabines i alzines carrasques; en comptes de recalificar-lo i urbanitzar-lo, serà una mesura imprescindible per al futur de les praderies submarines de Cubelles.

Visca la Mar Mediterrània, visca el Riu Foix i visca la Vil·la de Cubelles!

Oriol Millán Blanch, president d’ARBA Litoral.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local