Política municipal

Habitatge, energia verda i ocupació, amb o sense Copa Amèrica

Imatge de la façana marítima durant la Copa Amèrica de Vela. Vilanova en comú

Imatge de la façana marítima durant la Copa Amèrica de Vela. Vilanova en comú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La celebració de la primera regata preliminar de la Copa Amèrica a Vilanova i la Geltrú ha estat un èxit organitzatiu i de promoció per a la ciutat, que veu reforçat el seu paper ja de per si destacat en l’organització d’activitats nàutiques. Vilanova i la Geltrú té un port amb unes instal·lacions i una ubicació privilegiades. No existeix al nostre país un altre port d’aquesta mida tan integrat a un nucli urbà, i amb unes instal·lacions tècniques tan avançades. Quan la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona es van plantejar acollir la Copa Amèrica el 2024 i organitzar també una de les regates preliminars a una altra ciutat catalana, Vilanova tenia tots els números. I l’anterior govern de la ciutat va acceptar. No va ser una decisió en què Vilanova en Comú Podem hi participés, entre altres coses perquè no teníem representació municipal. No vam veure, però, que ningú aixequés aleshores massa la veu.

Podem tenir dubtes i, de fet en teníem, sobre la naturalesa de l’esdeveniment. Però no podem “prohibir” que una prova esportiva d’aquesta magnitud se celebri a Vilanova i la Geltrú. I per això hem volgut actuar, des del govern, amb lleialtat institucional. És evident que la Copa Amèrica genera despesa pública i té una petjada de carboni, com tot esdeveniment que se celebra a la via pública a la nostra ciutat. Seguretat, neteja, transport... Són conseqüències de tota activitat esportiva, cultural o social. Quant costa la Fira de Novembre? Quin és el cost ecològic dels festivals de música? Camions, consum energètic... Hem de deixar de fer totes les activitats en espais públics? Des de Vilanova en Comú Podem volem actuar de manera rigorosa i també realista, exigint que s’extremin totes les mesures de sostenibilitat que siguin possibles, però sense caure en la demagògia i en una negativa per sistema a qualsevol esdeveniment que no ens agradi.

Dir que per culpa de la Copa Amèrica s’apujaran els lloguers o que es promou un turisme massiu són fal·làcies que no s’aguanten per enlloc. El greu problema de l’habitatge és un altre, tots ho sabem: un mercat disparat (amb Copa Amèrica o sense), en què no s’ha fet cap mena d’actuació, durant anys, en la promoció de lloguer social. Una situació especialment sagnant en el període 2019-2023, quan els municipis del nostre costat sí que s’han posat les piles. I el turisme? Si la nostra capacitat hotelera i d’apartaments turístics és molt baixa! El turisme vilanoví és sobretot familiar, de càmping, o de visitants d’un dia. Res de turisme massiu. La Copa Amèrica o qualsevol altra prova esportiva no canviaran això. En canvi, sí que ha servit per incrementar durant uns dies les vendes del sector de l’hostaleria, que està passant per uns moments difícils. Les xifres econòmiques així ens ho indiquen.

Vilanova en Comú Podem vol transformar la realitat, amb especial atenció als temes d’habitatge, energies verdes, acció comunitària i ocupació, tot incidint en els espais on es pot actuar proactivament per aconseguir-ho. Per això la nostra és una formació amb vocació de govern. Ho dèiem en el nostre lema electoral: “L’esquerra valenta que sap governar”. Només des dels governs de les institucions es pot actuar per canviar les coses. I cal saber-ho fer.

 

Iolanda Sánchez i Míriam Pérez

Regidores de Vilanova en Comú Podem a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local