Música

La música amb Edmon Colomer...

Edmon Colomer. Eix

Edmon Colomer. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquests dies de Setmana Santa hem pogut gaudir gràcies a la Xarxa de Televisions Locals d’un concert celebrat el mes de desembre al temple de la Sagrada Família.

Aquest concert, sota la direcció de l’Edmon Colomer, ens va apropar a casa un gran treball de música i cant coral, amb un live motiv molt atractiu i escaient "si no ens entenem pel llenguatge, entenem-nos per l’amor".

De Ramon Llull i del Llibre d'Amic e Amat, esdevé aquest l’eix temàtic del Concert-Pregó de Pasqua, una peça escrita i musicada per Bernat Vivancos i interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès.

I és que vull amb aquest escrit felicitar-nos per tenir un veí tan il·lustre con l’Edmon Colomer, un home discret i afable, un erudit i sobretot, un incansable activista cultural.

Càntic d’amic e Amat” forma part dels actes de celebració del 75è aniversari de la Fundació Blanquerna. El concert basat en el retaule contemplatiu i místic sobre 12 versicles del “Llibre d’Amic e Amat” que conté el “Llibre d’Evast i Blanquerna”, de Ramon Llull, amb l'assessorament literari d'Albert Soler.

Sota la direcció d’Edmon Colomer, a banda de l’Orquestra Simfònica del Vallès, participen el tenor Ferran Mitjans, l’organista Juan de la Rubia, el Cor Bruckner, el Cor de Cambra de Granollers - Amics de la Unió, el Cor Jove Amics de la Unió i la Coral Càrmina i el Cor Blanquerna. Edmon Colomer dirigeix magistralment un espectacle musical únic, amb cinc corals i més de 300 intèrprets a l'escenari.

Val la pena doncs, malgrat sigui en aquest modest escrit glossar la biografia de l’Edmon Colomer, extreta de la seva pròpia web.

Edmon Colomer ha estat director artístic i titular de les orquestres Daejeon Philharmonic a Corea del Sud, Orchestre de Picardie a França, Orquesta Filarmónica de Málaga a Espanya, Simfònica de Balears i Simfònica del Vallès als Països Catalans, i a l’Eastern Music Festival als Estats Units d’Amèrica. L’any 1983 crea la Joven Orquesta Nacional de España, un projecte educatiu i artístic que des de l’any 1985 inclou també l’Orquesta Sinfónica de Tenerife i l’Orquestra de Cadaqués.

Ha dirigit als cinc continents i ha enregistrat per als segells discogràfics Auvidis-Naïve, Assai, Harmonia Mundi, Calliope, Triton, Naxos, Ensayo, Virgin i Philips. Es consideren versions de referència Serenade de Bernstein, Atlàntida de De Falla, La Pesta de Gerhard, La Danse des morts de Honegger, el Concert per a orgue de Poulenc o el Concierto de Aranjuez de Rodrigo amb Paco de Lucía.

L’any 2002 el Ministeri de Cultura francès li concedeix la distinció «Chevalier dans l’ordre des palmes académiques». A Catalunya ha estat comissari de «Robert Gerhard 2020-2021 (Any Gerhard)» i membre del Consell Nacional de la Cultura i les Arts.

Actualment és membre numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

A la Enciclopèdia Catalana podem llegir de l’Edmon Colomer i Soler que va néixer a Barcelona el 26 de setembre de 1951. Fill d’Àngel Colomer i del Romero i de Montserrat Soler. Estudià al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on fou deixeble de X. Montsalvatge i A. Ros Marbà. Amplià estudis amb H. Swarowsky (Viena), G. Hurst (Anglaterra) i S. Celibidache (Alemanya).

És innegable que en la música, la qualitat personal de l’intèrpret o compositor és molt important. La història ens indica que abans els músics passaven per un entrenament espiritual a més de la seva formació musical.

I és que la música neix amb una funció terapèutica i espiritual. En l’edat antiga les societats primitives feien música per sanar i per acompanyar els seus ritus sagrats. Amb els anys la música s’ha anat convertint en un entreteniment, cal dir però que la música té uns importants efectes sobre el cos, les emocions i sobretot l’esperit. A banda cal dir que la música esdevé un vehicle per a integrar actituds vitals i posa en marxa sistemes cerebrals lligats a l’estabilitat i a la gratificació.

Cal pensar que la música és una de les expressions més extraordinàries de l’ésser humà. Gràcies a la música aconseguim transmetre de manera immediata diverses emocions. La música forma part de la nostra identitat i ajuda a crear vincles i connexions socials i ajuda a la cohesió facilitant la integració i la interacció social.

“... els músics, els que tenen la música dins. La meva feina és apoderar-los i fer que surti, donar-los la seguretat necessària perquè se sentin lliures. Pots veure quan algú se sent lliure. Ho veus en el seu llenguatge corporal. Ho veus en els seus ulls. Quan estan tocant, tot el seu cos, tot el seu Gestalt, és una paraula alemanya, tot el seu ésser cobra vida gràcies a les possibilitats que la música els brinda. I, per descomptat, és una metàfora per a la vida. Perquè d’aquesta manera pots dirigir tota la teva vida. Si ho fas et sentiràs més lliure, més obert, més disponible i no patiràs malalties que venen de sentir pressió, sentir que competeixes, sentir ansietat.” A paraules de Benjamin Zander, considerat un dels directors d'orquestra més prestigiosos del món i el més gran especialista en l'obra de Gustav Mahler.

Gràcies Edmon per aquest regal i sobretot per gaudir del teu veïnatge entre nosaltres a Cubelles.

Joan Rodríguez i Serra és educador social, (joanr.educadorsocial@gmail.com)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local