Eleccions europees

El 72% de la ciutadania catalana veu positiu formar part de la Unió Europea

Joaquim Millan. Eix

Joaquim Millan. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat mes de març l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) van publicar una enquesta sobre les eleccions europees del proper 9 de juny.

Era la primera enquesta que es publica sobre l’estat de l’opinió pública a Catalunya vers la Unió Europea.

 

Una de les dades destacables va ser que set de cada deu ciutadans i ciuatadnes  (72%) creuen que és positiu ser membre de la UE.  En comparació amb l’Eurobaròmetre de tardor de 2023 publicat pel Parlament Europeu sis mesos abans de les eleccions europees, on els 70% d’enquestats a Espanya consideren positiu ser membre de la UE i un 61% a tota la UE.

Una majoria dels enquestats (54%) considera que les accions de la UE tenen molt o bastant impacte en la seva vida diària i en un percentatge molt similar (55%) es consideren molt o bastant europeistes. Existeix un gran desconeixement sobre les institucions de la UE (57%), però el Parlament Europeu és la institució europea més reconeguda pels catalans (29%), quasi quatre cops per davant d’altres. Per al 67% dels enquestats el Parlament Europeu té un paper molt o bastant important a la UE i el 59% voldria que fos més important en el futur.

L’enquesta demostra que hi ha molt camí per fer en coneixer la UE, com funciona i quines són les seves institucions. Avui dia ja no podem dir que Brussel.les està lluny de la ciutadania, després de més de 35 anys de formar-hi part, en el nostre cas, potser ja toca interesssar-nos per aquest espai comú com a part de la cultura general que hauriem de tenir.

Per altra banda, es evident que la percepció que la ciutadania té en alguns temes rellevants es que la UE és l’administració pública que hauria de liderar la seva gestió. Per exemple, la protecció davant l’amenaça de països tercers, la lluita contra el canvi climàtic, la regulació de noves tecnologies com la Intel·ligència Artificial, la protecció dels drets i llibertats, la política migratòria, o la regulació dels preus de l’energia, són temes on es prioritza una solució a escala europea.

Aquesta darrera legislatura europea ha estat marcada per temes com el Brexit, la pandèmia de la Covid-19, la invasió russa d’Ucraïna, la crisi energètica, la inflació i la guerra al Pròxim Orient que han fet prendre major consciència ciutadana de que les decisions preses a Brussel·les importen, estiguin d’acord o no amb elles.

Per tot això, estic segur que la gent sap que les properes eleccions europees són imporants, perque el nou Parlament Europeu resultant decidirà el rumb polític de la UE per als propers cinc anys juntament amb la Comissió i el Consell.

Del 6 al 9 de juny 370 milions de ciutadans i ciutadanes dels 27 estats membres de la Unió Europea podran exercir el seu dret a vot per escollir els 720 eurodiputats de la X legislatura. A Espanya s’escolliran 61 escons i a Catalunya podran votar més de 5,4 milions de catalanes i catalans, a més dels més de 165.000 ciutadans i ciutadanes de la UE que hi resideixen.

El 9 de juny hem de ser responsables i compromesos amb els valors europeus de pau, democracia i progrés, i especialment amb la historia dels darrers anys.

Com més gent voti, més forta serà la Unió Europea i millor serà el nostre futur.

Perquè si tu no vas a votar, altres decidiran per tu!

Joaquim Millan (director d’EUROLOCAL i promotor d’EUROPA en BLAU)

@eurolocal_eu @europaenblau @joaquimmillan

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local