Educació social

Avui parlem dels DAE

El DAE del Centre Penitenciari Quatre Camins posa en funcionament la primera sala d'estimulació multisensorial. Eix

El DAE del Centre Penitenciari Quatre Camins posa en funcionament la primera sala d'estimulació multisensorial. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest servei ha d’oferir atenció individual a les persones amb greus discapacitats per aconseguir el màxim grau d'autonomia personal i d'integració social.

Entre les seves funcions podem parlar que el servei ha de donar suport a la família i proposar mesures de rehabilitació-habilitació.

També es proposen programes i tractaments individuals i el desenvolupament d’activitats grupals.

Entre els seus objectius també es treballa l’atenció a les activitats de la vida diària, l’acolliment i la convivència.

A Catalunya i concretament en el Centre Penitenciari Quatre Camins existeix el Departament d’Atenció Especialitzada (DAE). Aquest servei compta recentment amb un recurs terapèutic més. Es tracta d’una sala d’estimulació multisensorial (SEM) en la unitat especialitzada de Quatre Camins que és l’únic mòdul per a persones amb discapacitat intel·lectual de tot Catalunya.

El Departament d'Atenció Especialitzada (DAE) és un espai de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, que va néixer fa dues dècades per tractar reclusos amb problemes d'addicció a les drogues i que ara, s'ha reconvertit en una unitat específica per a persones amb discapacitat intel·lectual sotmeses a mesures penals i que, donada la seva especificitat i vulnerabilitat, necessiten una atenció concreta perquè no poden seguir el règim penal ordinari.

Aquest servei permet orientar el treball de forma transversal amb perfils d’extrema complexitat en un entorn de reclusió, dissenyant tractaments personalitzats sense perdre l’objectiu de la reinserció.

L’administració ha de treballar per l’atenció de la discapacitat intel·lectual o el trastorn de conducta en tots i cada un dels procediments policials i judicials. Cal també prioritzar una reinserció a la societat amb els suports adequats i especialitzats, que garanteixin per aquest col·lectiu tots els drets de la ciutadania.

El servei també ofereix una sala multisensorial, un espai d’estimulació multisensorial adients pels col·lectius amb diversitat funcional. Cal poder treballar amb conductes relacionades amb problemes de salut mental o d’addiccions. En aquesta sala d’estimulació multisensorial s’aconsegueix una millor adaptació dels tractaments específics per a la població penitenciària.

Aquests tractaments avaluaran mitjançant indicadors, les millores en la conducta dels usuaris que utilitzin la SEM en relació amb les necessitats especials que majoritàriament presenten. El desenvolupament autònom de les activitats de la vida diària, la capacitat comunicativa i de relacions socials sense conflictes, l'ús de les tecnologies de forma adaptada, la necessitat de crear un entorn de seguretat i de confort lliure d’estrès, i altres necessitats relacionades amb la salut, educatives, sociolaborals, socioafectives i d’ocupació en el lleure.

El DAE va ser creat el juny del 2013 per atendre les persones amb discapacitat intel·lectual que ingressen a presó. Des de llavors, han passat per les seves instal·lacions 170 interns diferents. La seva creació respon a la necessitat de proporcionar-los un entorn protegit donades les seves dificultats d’adaptació al medi penitenciari. Són persones especialment fràgils davant la manipulació i amb dificultats per resoldre conflictes pels seus problemes de comunicació i conducta.

Un estudi elaborat per Justícia, Drets i Memòria, van analitzar vuit variables, abans i després de la intervenció, en relació amb una cinquantena de persones internes en aquesta unitat de convivència. La creació del DAE, ara fa 10 anys, ha millorat la qualitat de vida dels interns amb discapacitat intel·lectual.

De la comparativa dels diferents ítems, que van des del benestar físic de l’intern fins a la inclusió social o l’exercici dels drets d’aquests reclusos, se’n desprèn un augment significatiu de la qualitat de vida d’aquests interns. Així, es registren increments d’entre tres i cinc punts, tant en la percepció de les persones residents en aquest mòdul, com en la valoració dels professionals que els atenen.

Calia pensar en serveis penitenciaris amb un model d’atenció especialitzada per a persones amb Discapacitat Intel·lectual. Un model pensat per la detecció, l’acompanyament per l’acreditació, l’assessorament tècnic a professionals i familiars, l’atenció ambulatòria en centre penitenciari i l’atenció residencial especialitzada dins un departament específic (DAE-DID al CP de Quatre Camins).

Un model d’atenció descrit en el Programa Marc d’atenció a les persones amb DI als serveis i CP de Catalunya.

Resideixen 32 interns que viuen en el mòdul d’atenció especialitzada, pretén ser com una comunitat terapèutica, on els interns entren de manera voluntària. Participen en activitats grupals, com ara programes de drogodependències, activitats escolars i d’estimulació cognitiva, teràpia assistida amb gossos, tallers d’inserció laboral o taller d’habilitats per desenvolupar una vida autònoma a la llar.

En el cas del Departament d’Atenció Especialitzada en Drogodependències de Ponent (DAE) aquest és un recurs gestionat per la Fundació Salut i Comunitat des de l’any 2005. Va néixer formalment aquell mateix any com a demanda de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya, i està situat en el mòdul 7 d’aquest centre, amb una capacitat de 180 places.

Entre els seus objectius podem destacar la promoció de la presa de consciència sobre la relació de dependència amb les substàncies tòxiques.

La reducció dels danys derivats del consum i la dependència de les drogues i l’assoliment d’un estil de vida allunyat del món de les drogues i la delinqüència.

L’adquisició d’hàbits saludables per afavorir la cura de la salut i una major adaptació a l’entorn social, familiar i personal.

El servei cerca també la minimització dels efectes de la institucionalització derivats del pas per un centre penitenciari.

Atén el servei un equip interdisciplinari de professionals del mateix Centre Penitenciari, de la Secció de Serveis Socials en l’àmbit penal de Lleida, i de Fundació Salut i Comunitat per orientar i acompanyar les persones ateses al llarg del seu procés de rehabilitació i reinserció.

També trobem el programa que treballa en l’acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que estan internes en centres penitenciaris de Catalunya.

Un treball entre la Fundació Catalònia i Ampans,  UTE Abril (Ampans-Catalònia), en un projecte impulsat pel departament de Justícia de la Generalitat. Aquest programa anomenat DID dona servei als interns amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament de tots els centres penitenciaris de Catalunya.

El setembre de 2019 van gestionar durant dos anys aquest servei impulsat pel departament de Justícia de la Generalitat. Un servei amb suports adaptats per tal que les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que es troben privades de llibertat, es puguin adaptar als centres penitenciaris i posteriorment reinserir-se a la societat, amb les mateixes garanties que la resta de persones internes.

Una estructura organitzativa complexa en les presons i la situació de discapacitat intel·lectual provoca en aquests interns una gran vulnerabilitat vers la resta d’interns i aquests, possiblement, a la sortida de la presó tindran més dificultats en el retorn a la comunitat i a la inclusió social.

També vull parlar-vos del Programa de Justícia de la Fundació Autònoma Solidària, una activitat del Programa de Justícia de la FAS, per sensibilitzar a la comunitat universitària de la UAB sobre la realitat penitenciària a Catalunya i la importància d'afavorir els processos de reinserció social, que trenca mites i estigmes associats a les persones internes a centres penitenciaris i a aquesta realitat.

El Programa que es duu a terme en col·laboració i suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, contribueix a trencar l'aïllament de persones privades de llibertat i a afavorir la seva integració i la reinserció social, mitjançant la implicació voluntària d’alumnat de la UAB que dinamitzen activitats als mateixos centres penitenciaris (Brians I, Brians II i Quatre Camins). Concretament, al DAE-DID de Quatre Camins, es dinamitzen activitats fisicoesportives, culturals i artístiques o d'oci i desenvolupament personal.

“Les persones discapacitades representen l'1% de la població reclusa a Catalunya. A les presons espanyoles s'indica que el 67% no estan identificats. Són la població invisible... La detecció de la seva discapacitat ha de ser abans d'entrar a la presó. Alguns no haurien ni de ser-hi”.

Imma Ibern autora de l’estudi comparatiu de la qualitat de vida dels discapacitats intel·lectuals i del desenvolupament als centres penitenciaris de Catalunya.

 

Joan Rodríguez i Serra és educador social, ( joanr.educadorsocial@gmail.com)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local