Pacte Industrial de la Regió Metropolitana

L’economia blava, oportunitats per un desenvolupament industrial amb futur

Vista general de Vilanova i la Geltrú mirant al mar. Ajuntament de Vilanova

Vista general de Vilanova i la Geltrú mirant al mar. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú ha acollit aquesta setmana el consell general del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana, un acte que ha oficialitzat l’adhesió de la nostra ciutat a aquest ens. Formar part del Pacte té una rellevància estratègica de cara a vehicular les necessitats i els reptes del territori sobre el futur del sector de la indústria.

Un futur que passa, de ben segur, per una reformulació del model productiu i la potenciació de factors de valor afegit i d’alta competitivitat, però també pel posicionament com una de les regions industrials més rellevants d’Europa, amb una important projecció internacional. En definitiva, l’adhesió al Pacte Industrial significa participar en un fòrum comú on coincideixen els municipis i agents de l’àrea metropolitana implicats en l’anàlisi, el debat i la planificació del desenvolupament industrial.

El treball conjunt entre administracions, patronals i sindicats d'abast regional ha de permetre detectar els dèficits de competitivitat per a les empreses i ciutats, i treballar per convertir-los en oportunitats per a la indústria; en l’àmbit metropolità, però també, és clar, en l’àmbit local. En aquest sentit, Vilanova i la Geltrú pretén posar sobre la taula les seves necessitats i les possibilitats amb què compta, que seran extensibles al conjunt de la regió.

Per una banda, la capital de la comarca del Garraf necessita en aquests moments de forma imperiosa augmentar el sòl industrial per cobrir la demanda existent. Aquest és un factor clau que condiciona el desenvolupament de la indústria al nostre terme municipal i que té afectacions, de retruc, a nivell territorial. Vilanova i la Geltrú està en disposició d’oferir a curt termini 60.000 m2 de sòl per a activitat econòmica, però necessitem la complicitat de la Generalitat de Catalunya perquè es pugui fer efectiu.

D’altra banda, tal com es va apuntar en el sí del consell general, és essencial la formació de personal tècnic específic, sobretot en noves tecnologies i sectors emergents, que suposen l’obertura de nínxols d’activitat amb futur. Precisament, en aquesta línia, aquest consell general del Pacte Industrial ha volgut posar èmfasi en la gran porta d’oportunitats que representa l’impuls de l’economia blava; no només per a municipis costaners com Vilanova i la Geltrú, sinó també amb una visió de conjunt i de suma de sinèrgies entre territoris.

L’economia blava, és a dir, tota l’activitat econòmica que es genera al voltant del mar de manera sostenible i innovadora, ofereix un enorme potencial. Segons dades del Banc Mundial, l’activitat econòmica relacionada amb l’economia blava representa únicament un 3% del PIB mundial. En el nostre entorn, en el qual comptem amb un litoral amb una activitat econòmica vital en tots els sectors productius i amb una consciència de la necessitat de gestionar-lo de forma sostenible, se’ns obre un ampli camí per recórrer.

El mar ens proporciona oportunitats per generar indústria sostenible i innovadora en àmbits com la construcció naval, les activitats portuàries, la pesca, el transport marítim, les energies renovables, les infraestructures, la recerca, el turisme, les activitats nàutiques, la gestió del medi, el patrimoni cultural, i en podríem afegir encara més. Incidir de forma estratègica i coordinada en tots aquests àmbits pot afavorir en la creació d’una ocupació de qualitat i sostinguda.

En un context mundialment competitiu, és més important que mai que les diferents administracions i agents implicats, tant des del sector públic com privat, estableixin estratègies de col·laboració. En aquest sentit, organitzacions com el Pacte Industrial són l’espai de treball que ho ha d’impulsar, guiat pel compromís amb un model econòmic més sostenible, respectuós amb el medi ambient, i amb vocació de generar ocupació de qualitat i afavorir la cohesió social.

Juan Luis Ruiz López
Alcalde

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local