-
Tribuna
-
Miriam Jiménez Carrillo
- Vilanova i la Geltrú
- 20-11-2024 10:29
Coberta de '"Neoliberalisme sexual: el mite de la lliure elecció" d'Ana de Miguel . Eix
'El mite de la lliure elecció' d'Ana de Miguel
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
"Neoliberalisme sexual: el mite de la lliure elecció" d'Ana de Miguel és una obra provocadora i crítica que examina com les dinàmiques del neoliberalisme han influït en les nostres percepcions sobre la sexualitat i la llibertat personal. L'autora, reconeguda pel seu treball en feminisme i teoria de gènere, ofereix una anàlisi profunda sobre com el discurs de la "lliure elecció" en l'àmbit sexual pot ser enganyós i, en molts casos, una il·lusió.
Al llarg del llibre, de Miguel argumenta que, encara que se'ns presenta la idea que som lliures per a prendre decisions sobre el nostre cos i la nostra sexualitat, en realitat estem dins d'un sistema que condiciona i limita aquestes eleccions.
L'autora explora com factors com el capitalisme, la cultura de consum i les estructures de poder influeixen en les nostres decisions, sovint portant-nos a creure que les nostres eleccions són completament autònomes quan, en realitat, estan modelades per contextos socials i econòmics.
L'estil d'escriptura d'Ana de Miguel és accessible i directe, la qual cosa permet que les seves idees ressonin tant en l'àmbit acadèmic com en lectores i lectors en general. A través d'exemples concrets i un enfocament crític, convida a reflexionar sobre la veritable naturalesa de la llibertat en l'àmbit sexual i com les dones, en particular, han estat afectades per aquestes dinàmiques.
L'estructura del llibre la divideix en tres parts, la primera d'elles on estem: desigualtat i consentiment. Aquesta part més introductòria fa referència al moment actual on la societat és un clar reflex de la desigualtat que vivim en l'esfera tant pública com privada. Prejudicis i estereotips ens envolten en un marc legal de suposada igualtat per a tota la ciutadania.
D'on venim i com ho hem fet és la part central del llibre on tracta de posar en context històric el feminisme com a moviment revolucionari de més de dos segles de lluita. Una de les parts més importants per contextualitzar on ens trobem i per què. Necessitem una societat paritària on es posi en marxa un sentit comú alternatiu on la miopia d'allò que es fa invisible es deixi de normalitzar. És necessari un feminisme radical per posar fi al patriarcat i a l'androcentrisme que ens envolta. Deixar de fer ús del poder i de la violència en tota l'esfera social.
Per últim, la tercera part cap a on volem anar: dones i homes junts ens fa pensar com hem de posar i centrar les nostres forces per trencar o "deconstruir" aquest sistema Capitalista, on les dones puguem mitjançant un procés d'autoconeixement re-elaborar la nostra pròpia identitat dins d'una comunitat humana i alhora redactar un nou contracte social amb un punt de vista feminista, solidari, en llibertat real. Un món real, tant de portes endintre com cap a fora, on "els nostres companys de raça humana" visquem en una realitat social igualitària, lliure de pors i amb les ulleres ben graduades.
En resum, "Neoliberalisme sexual" és una lectura essencial per qui desitgi entendre la construcció de la desigualtat social a partir de la diferència sexual i la cosificació de la sexualitat. El mercat dels cossos femenins és una perpetuació de desigualtat i té en molts aspectes semblances amb una esclavitud enmascarades amb aires "progres" per tal de justificar aquesta barbaritat que pateixen les dones. Ana de Miguel ens desafia a mirar més enllà de les aparences i a considerar com les nostres decisions estan interconnectades amb estructures més àmplies de poder i control. És un llibre que convida a la reflexió i al debat, i que sens dubte deixarà una empremta en qui s'endinsin en les seves pàgines.
Miriam Jiménez Carrillo
Associació de dones feministes La Frontissa
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!