25N

Violència masclista, també on line!

Fotopica.org

Fotopica.org

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Internet ha suposat un gran canvi de la manera de relacionar-nos, almenys en els sectors socials que podem disposar-ne, que no és, ni de lluny, tota la humanitat, però si un gran % del nostre entorn immediat.

Ha facilitat la comunicació, l’enviament de documents, la reserva de productes de consum, la relació amb l’administració, la possibilitat de conèixer persones diverses...

Però hi ha un aspecte de la nostra societat en que l’ús d’Internet no ha canviat gens ni mica: la violència masclista!

Tot al contrari, aquesta xacra ha trobat noves formes d’expressar-se, nous camins per exercir el seu poder mesquí per amenaçar-nos, aterrir-nos, agredir-nos...

Cóm s’exerceix aquesta violència dins el núvol, amb les noves tecnologies???

Doncs de vàries i subtils maneres... unes són molt evidents, d’altres, no tant:

- El control, normalment per part de la parella, dels nostres correus electrònics, whatsapp i altres aplicacions de comunicació social, sigui exigint-nos respostes immediates al seus missatges, sigui demanant-nos les claus d’accés, sigui demanant-nos de compartir-les, o simplement agafant-nos els mòbils per llegir el que hi tenim.

- La vigilància remota, també normalment per part de la parella, per saber on estem en cada moment, amb qui ens trobem, què diem... amb diferents aplicacions de rastreig del nostre aparell.

- Assetjament i insults de diferent gravetat, per les diverses xarxes socials que fem servir normalment per part d’ex-parelles, però també per contactes que hi tenim afegides, o  fins i tot per persones  desconegudes que hi accedeixen per contactes en comú.

On ens podem trobar amb violència masclista digital? 

En tots els nivells de la nostra vida familiar i social.

- Nivell afectiu:  exercida per parelles, ex-parelles, marits, amants o similars.

- Nivell familiar: home de l'entorn familiar

- Nivell laboral: un company de feina, el cap, un proveïdor, un client, un subaltern...

- Nivell comunitari: un amic, ex-amic, company de classe, persona coneguda o desconeguda...

Un tret important d’aquest tipus de violència és que té un grau alt d'anonimat.

Sovint es tracta de persones que de cara no s'atrevirien a dir certes coses o a tenir certs comportaments, però que a l'hora d'atacar i violentar les dones en l'àmbit digital, es senten més segures.

Tot això fa que tampoc dins les xarxes ens sentim segures..., que veiem la nostra intimitat vulnerada, que tinguem por d’expressar la nostra opinió lliurement, que fins i tot ens atemoreixin amb insults i amenaces.

Aquesta violència s’anomena violència masclista digital i va en augment en proporció a l’augment de l’ús de les noves tecnologies.

Es tracta d’un altre àmbit en el que les dones som agredides en una societat patriarcal que no dona mostres d’acabar-se.

Un primer pas és identifica-la, adonar-nos que l’estem patint.

Aquest primer pas és potser el més difícil, especialment quan l’agressor és la nostra parella, ja que existeix un vincle emocional i psicològic, i una educació patriarcal, que fan que ho confonguem amb «preocupació per a nosaltres», «amor», «protecció»...

Desprès, un cop som conscients del que està succeint, cal prendre mesures, siguin d’autoprotecció i/o de denúncia.

Llocs on fer-ho:

- plataforma «STOP Violencia de Género Digital»      

Bústia de Mossos d'Esquadra d'informació i assessorament de les violències masclistes: atenciovictimes@gencat.cat

- WhatsApp: 601 00 11 22 servei de Mossos d'Esquadra d'atenció no urgent que funciona les 24 hores i tots els dies de la setmana.

- Servei d'Informació i Orientació Telemàtica de Víctimes de Delictes: telèfon gratuït 900 12 18 84, de dilluns a divendres de 8 a 22 hores.

- També es pot enviar un correu electrònic a justicia@gencat.cat.

- Línia d’atenció de l'Institut Català de les Dones: telèfon 900 900 120

- En cas d'urgència trucar al 112 immediatament: servei d'atenció de trucades d'urgència, d'accés gratuït per a totes les persones i que ofereix resposta immediata les 24 hores del dia els 365 dies de l'any.

No ens rendim, lluitem contra la violència masclista, tot l’any, des de tots els fronts!!!

 

Neus Benavent i Vallès

Associació de dones feministes la Frontissa

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local