Habitatge

Sostenibilitat del sól urbà i la necessitat d'habitatge

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de 16 anys de l’esclat de la bombolla immobiliària i de la crisi financera global, l’accés a l’habitatge segueix sent un dels principals problemes de la ciutadania i això fa més necessària que mai l’aplicació de totes les mesures a l’abast dels poders estatal, nacional i local per donar resposta a aquesta necessitat i aquest dret.

La construcció de més habitatges i la recuperació d’edificacions inacabades o amb greus mancances són accions imprescindibles. En aquesta línia l’actual govern municipal va prometre en campanya i a principis del seu mandat que construiria 200 habitatges de protecció oficial. L’anterior govern de la Generalitat, liderat per ERC, a instàncies i amb la col·laboració de l’anterior govern municipal, va ampliar el parc públic a Vilanova i la Geltrú amb l’adquisició de més de 100 habitatges a la Rambla Sant Jordi i al carrer Fuensanta.

L’anterior govern municipal, liderat per ERC, va duplicar el parc públic municipal i en va regular la gestió, va posar en marxa el registre d’habitatges buits per tal de mobilitzar el gran parc immobiliari que està en mans de grans tenidors amb clars objectius especulatius, va redactar el Pla Local de l’Habitatge 2023-2028 on es defineixen les estratègies i propostes a desenvolupar des del govern local amb l’objecte de fomentar l’assoliment del dret de la ciutadania a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles, va constituir la Taula Local de l’Habitatge com a òrgan municipal de participació sectorial i va regular els Habitatges d’Ús Turístic.

La regulació dels preus de lloguer dels habitatges també ha estat un dels objectius d’Esquerra Republicana. Primer amb una llei pròpia aprovada en el Parlament de Catalunya, recorreguda i suspesa des dels poders de l’estat espanyol, i després amb una llei d’àmbit estatal.

De manera simultània a aquestes actuacions, ja fa alguns anys que l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú treballa en l’actualització del planejament urbanístic que ha de regular el desenvolupament de la ciutat. La nova normativa urbanística plantejarà quins són els sòls que s’han de destinar als nous creixements residencials i d’activitat econòmica per tal de donar resposta a les necessitats dels ciutadans i de les persones que decideixin desenvolupar el seu projecte de vida a Vilanova i la Geltrú.

La necessitat d’ampliar el parc residencial, ja sigui públic o privat, i la conveniència de refermar-nos en el projecte de ciutat compacta, limitant el creixement de la trama urbana sense malmetre el territori natural del nostre entorn, fan necessari que els solars i les edificacions de la trama urbana consolidada es destinin al seu ús establert en la normativa urbanística, en els tempos establerts, evitant els solars buits i els edificis abandonats en el casc urbà.

A la nostra ciutat cada cop es poden veure més solars sense edificar, edificis inacabats o pendents d’actuacions importants de rehabilitació, sovint amb usos inapropiats, abandonats, focus d’insalubritat i on s’hi acumula la brutícia, causant greus molèsties el veïnat i una mala imatge de la ciutat.

És per això que, per tal d’avançar en la millora del mercat immobiliari, tant de lloguer com de compravenda, per donar resposta a l’emergència habitacional que segueixen patint moltes famílies, i per millorar el nostre paisatge urbà, des d’Esquerra Republicana de Catalunya creiem necessària la creació d’un Registre Municipal de solars sense edificar i d’edificacions a mig construir que hagin quedat paralitzades per diferents motius o que estiguin pendents de grans rehabilitacions, una mesura cada cop mes estesa a diverses ciutats catalanes.

Aquest registre municipal, de caràcter públic, permetria a l’Ajuntament disposar d’un inventari on hi constessin els incompliments de l’obligació d’edificar pel que fa a solars concrets, aquells casos en què no s’iniciï l’edificació dins dels terminis fixats pel planejament i quan la construcció no s’acabi en el període de temps fixat en la llicència o en la pròrroga. També constarien en el registre aquells casos en què s’incomplissin els terminis fixats en les ordres d’execució d’obres de conservació o rehabilitació requerides per garantir la seguretat de les persones o per la protecció del patrimoni arquitectònic o cultural de la ciutat.

L’objectiu del registre seria incentivar l’edificació en els solars i la realització d’obres de manteniment, conservació i rehabilitació en els terminis fixats, evitar la retenció especulativa de solars, incrementar el patrimoni municipal de sòl i habitatge, i possibilitar la renovació i consolidació del sòl urbà. A més, el registre permetria obrir una via legal per donar sortida i acabar amb edificacions que han quedat paralitzades per diferents motius i que estan a mig construir.

Per tal de millorar la situació de l’habitatge, l’entorn urbà i la salubritat a Vilanova i la Geltrú cal que el govern de la ciutat posi els mitjans necessaris per tal d’aprofundir en el coneixement real de l’estat edificatori i aplicar mesures pel foment de l’ús sostenible del sòl, amb incentius o sancions econòmics i fiscals, establint aliances amb els promotors, acordant cessions temporals per a usos comunitaris o, en cassos extrems, arribant a l’expropiació.

Francesc Xavier Serra i Albet
President de la secció local d’ERC a Vilanvoa i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local