-
Tribuna
-
Ton Dalmau
- Vilanova i la Geltrú
- 01-12-2024 11:57
Eix
Una reflexió sobre les finances locals i les monedes socials
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest desembre marca un segle de la desaparició del Banc de Vilanova, una institució que va deixar una petjada inesborrable en la història econòmica i social de la ciutat. Fundat el 1881 per Francesc Gumà i Ferran i altres prohoms vilanovins, el Banc de Vilanova va néixer en un moment de gran efervescència per a Vilanova i la Geltrú, quan la ciutat es configurava com un centre modern amb serveis públics innovadors: des del ferrocarril fins al subministrament d’aigua potable o la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. El Banc es va concebre com una eina per enfortir l’economia local, oferint suport financer al comerç, la indústria i la societat.
Però, com altres bancs locals catalans de l’època, el seu final va arribar amb les transformacions financeres i econòmiques de principis del segle XX. L'absorció pel Banco Urquijo Catalán el 1924 va posar fi a una etapa en què les finances locals tenien una identitat molt marcada i una funció essencial en el teixit de les comunitats. Aquest fet ens porta a reflexionar sobre el paper de les institucions financeres al servei de l’economia local, especialment en un context on el sistema econòmic globalitzat sovint desconnecta la riquesa de la vida quotidiana dels ciutadans.
A Vilanova, des de fa 15 anys, estem impulsant la Turuta, una moneda social local (virtual) que, en certa manera, recupera l’esperit del Banc de Vilanova: posar les finances al servei de la comunitat. La Turuta no és només una moneda, sinó una eina de transformació social que permet fomentar el consum local, enfortir la solidaritat i promoure valors com la sostenibilitat i l’economia circular.
Si el Banc de Vilanova buscava dotar la ciutat d’eines modernes per a les transaccions de l’època, la Turuta ofereix una resposta contemporània a un món on l’economia sovint sembla escapar del control ciutadà. On aquell banc es va sustentar en el capital de les famílies benestants de Vilanova, la Turuta es basa en la confiança mútua ciutadana impulsant projectes col·lectius i en l’intercanvi directe de serveis i productes entre veïns. On les grans institucions financeres van esdevenir el final del Banc, la Turuta busca reforçar la resiliència local davant les crisis globals.
Aquest centenari no només ens permet recuperar una part important de la nostra memòria històrica, sinó que també ens convida a reflexionar sobre com volem construir el futur. Avui, tal com fa cent anys, tenim l’oportunitat de ser innovadors i valents. Així com el Banc de Vilanova va marcar una fita en el seu temps, la Turuta pot ser una eina que ens ajudi a definir la Vilanova i la Geltrú del segle XXI.
Però perquè aquest projecte prosperi i arreli més, és imprescindible la implicació de tothom.
Convidem als comerços de Vilanova a acceptar turutes com a forma de pagament (una part, la que considerin) i fer créixer així una xarxa de consum local més resilient i compromesa amb la comunitat. Animem als professionals i autònoms a sumar-s’hi, oferint els seus serveis amb aquesta moneda social (una part, la que considerin) i diversificant les seves opcions de negoci. Proposem als mercats municipals explorar fórmules d’intercanvi amb turutes per potenciar la proximitat i l’intercanvi just (una part, la que considerin). Un comerç o professional que acumula moltes turutes, també pot donar-ne com a premi de fidelització als seus clients.
Fem una crida als vilanovins i vilanovines perquè participin activament en el sistema de la Turuta: com més persones la fem servir, més forta esdevindrà aquesta eina col·lectiva. I, sobretot, instem a l’Administració Local a implicar-se més en aquest projecte, integrant la Turuta en programes municipals, bonificacions i accions que promoguin el bé comú.
La Turuta és un projecte viu, amb un gran potencial de creixement. Quinze anys després de la seva creació, és el moment de reforçar la col·laboració entre tots els agents de la ciutat per construir plegats un futur més just, sostenible i arrelat a la comunitat. Fa cent anys, el Banc de Vilanova va mostrar la força de la iniciativa local. Avui, nosaltres tenim l’oportunitat de demostrar que, amb la Turuta, som capaços de fer el mateix, adaptats als reptes del segle XXI.
Per més informació us podeu posar en contacte amb l’associació ECOL3VNG (ecosistema, econòmic, ecològic, local de Vilanova i la Geltrú) que és l’entitat promotora de la moneda social local “la Turuta”, mitjançant el correu electrònic: ecol3vng@gmail.com
També ens podeu trobar tots els dimarts i dijous de 11:30 a 13h a l'OCL (Oficina de Canvi Local) ubicada en el Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat Can Pahissa) -entrada pels jardins-. Web: turuta.cat
Ton Dalmau
(associació ECOL3VNG)
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!