Urbanisme

Esponjament, vers desconstrucció

Edifici de l'Ajuntament de Calafell al 1930. Eix

Edifici de l'Ajuntament de Calafell al 1930. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El cert és que havien arribat a un estat de certa degradació, tant pel que fa al manteniment dels edificis com a circulacions, mobilitat, serveis, problemes socials, etc.

El Parlament de Catalunya va aprovar, per tal de resoldre aquesta situació, la Llei 2/2004, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial.

Aquesta llei permet afrontar econòmicament la millora de barris antics que es troben en estat lamentable de manteniment. Els projectes seleccionats estan finançats al 50% per la Generalitat i al 50% per l’ajuntament corresponent. 

Alguns ajuntaments han aprofitat l’oportunitat per endreçar i modificar el planejament vigent, per tal d’aconseguir una millora de l’ús d’algunes places o indrets d’espai urbà, per millorar el seu paisatge de la vila i la situació social dels habitants amb menys recursos. Aquesta actuació s’ha conegut en el llenguatge urbanístic com esponjament. Un exemple podria ser, a Calafell, la plaça de Catalunya, on es va ampliar la plaça enderrocant un edifici recordat com “el cuartel” i també les dependències de la Policia Local adossades a la façana oest de l’ajuntament, refent mimèticament més enrere la font amb el seu dipòsit, i adquirint un solar sense edificar. Aquesta primera remodelació va permetre un cert esponjament de la plaça. Es podrien anomenar més exemples, com a Barcelona el districte de Ciutat Vella, la Barceloneta, etc.

Edifici de l'Ajuntament de Calafell al 2025

Quant al terme desconstrucció, es refereix més a enderrocar zones edificades, com podrien ser barris sencers, franges d’edificació a la primera línia de costa, com carrers i passeigs marítims. També es un concepte que es pot aplicar en les urbanitzacions (vegeu la llei 3/2009, de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics).

Portem molt temps de retard, cal aprofitar tota l’experiència acumulada i els planejaments aprovats, per tal d’equilibrar el territori, no tant sols urbanísticament sinó també que sigui sostenible amb una economia més raonada als temps actuals.

Així ho veig

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local