-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 30-10-2012 14:02
Una època en que la por i l'angoixa permanent està present en la majoria dels personatges que malgrat tot intenten sobreviure
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Magnífica novel•la en que es recrea l’ambient de l’onada d’immigració dels anys quaranta a Barcelona de procedència diversa des d’Andalusia fins a Galícia.
Les causes d’aquesta migracions.
L’arribada a un món nou i desconegut .
Les pors que genera un nou espai i una nova relació.
Les millores social i ambientals.
Les relacions noves i diverses.
La penúria d’uns anys grisos encara desprès de la guerra civil.
Els principis de la resistència antifranquista.
Els amors de fons i els circumstancials, els de veritat i els falsos.
Totes aquestes possibles reflexions estan contingudes en el llibre i moltes més. Sierra i Fabra és un autor molt fecund ,es parla de més de 400 títols traduïts a més de trenta idiomes i prop de deu milions de llibres venuts. Llibres de tots els estils des de la narrativa juvenil fins a la novel•la negra.
L’escriptor és nascut a Barcelona , a més de la publicació de moltes obres ha treballat en revistes adreçades a la gent jove com Popular 1 i Super Pop. Ha obtingut al majoria de premis que s’atorguen sobre literatura juvenil i també el Nacional de Literatura Infantil i Juvenil amb l’obra Kafka y la muñeca viajera.
Darrerament ha publicat una trilogia sobre la Barcelona de just desprès de la guerra civil que tenen com a protagonista Miquel Mascarell un veterà policia republicà que ha de desvetllar alguns casos pendents encarà d’abans de la guerra. Són tres llibres: Quatre dies de gener, Set dies de juliol i Cinc dies d’octubre. d’un gran ritme i d’un alta intriga amb uns personatges prou definits que encarnen des de la posició de la repressió franquista fins els que s’aprofiten de manera desmesurada el poder o els submisos fruit de sentir-se derrotat .
Tres llibres prou interessants.
Ara ens ha arribat aquest nou relat que va obtenir el X premi Novela Ciudad de Torrevieja que ha estat publicada en català i en Castellà.
El llibre es situa a la Barcelona de l’any 49, han passat 10 anys del final de la guerra però les conseqüències de la mateix encara es noten: repressió, detencions massives , cartilles de racionament, pors, estraperlo... i immigració desbordada fins l’extrem que les autoritats intentaven evitar la vinguda massiva. En aquest context una família de procedència murciana es reagrupa a Barcelona. El marit i pare ja feia temps que hi treballava ,la mare , dues filles i un fill arriben amb grans expectatives de la gran ciutat que és Barcelona front al petit poble que deixen.
Gran esperances que queden ajornades i potser rebaixades en veure la realitat de la ciutat i el seu ambient , els vencedors segueixen imposant al seva llei, els vençuts encara capcots obeeixen sense cap possibilitat de poder refer la seva vida.
Lluny queden els camps i el treball agrícola i s’insereixen en el proletariat industrial o en la construcció però amb voluntat de poder aspirar a feines una mica més solvents tant pel sou com per ascendir una mica en l’escala social.
Res no és fàcil ni res es senzill i a base d’esforç, constància i de modificació d’objectius i comportaments es van inserint i adaptant-se a la nova vida carregada de dificultats però també d’oportunitats. Els fills, cadascun amb la seva personalitat, van teixint un seguit de relacions que van des de el fill que despreocupat es dedica a buscar la relació fàcil i sense cap mena de compromís fins l’assumpció de la homosexualitat per part d’un altre,mentre, les germanes, s’obren pas, una en la vida artística i l’altre treballant de valent i fent coneixences prou interessant. També la figura del resistent en el personatge del cosí té la seva importància en tant que demostra que hi havia una part de la població, certament molt minoritària , que no acceptava el jou del franquisme i maldava per una nova revolució.
L’obra fa un recorregut pels anys de la postguerra amb els trets característics del moment, la repressió, l’autoritarisme , els comportament arbitraris de les autoritats que aconsegueixen el que volen amb el xantatge i les prebendes. Una època en que la por i l’angoixa permanent està present en la majoria dels personatges que malgrat tot intenten sobreviure.
I aquesta és la clau de la novel•la la supervivència de la població davant les situacions més dures d’un franquisme encara triomfant i sentint-se fort per seguir imposant la seva llei sense cap mena de justícia .
En la narració sobresurt la figura de la mare la Carmen autèntica heroïna amb la seva empenta i disposició salva moltes vegades les situacions més dures, el sacrifici personal, la voluntat de mantenir al família unida.
Una història èpica i carregada de sentiment.
Excel•lent, emotiva i plena d’elements per la reflexió.
Sombras en el tiempo
Jordi Serra i Fabra
Plaza y Janés.
Premi ciutat de Torrevieja
Barcelona, octubre del 2001
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!