-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 17-12-2012 13:33
Portada del llibre 'Agent 447. L'home que va detenir el President Companys'
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El llibre ens presenta la figura del comissari Pedro Urraca que, al servei de la intel·ligència franquista després de la guerra espanyola , va perseguir i capturar a molts exiliats espanyols a la França ocupada pels nazis. Entre ells destaca la figura de Lluis Companys, president de Catalunya a qui va detenir i després interrogar a l’any 1940. Desprès el va lliurar a les autoritats espanyoles que el van sotmetre a una farsa de judici i després afusellar a Montjuic. Un personatge que es va moure sempre en la línia difusa del serveis secrets i la repressió purament política. El llibre de Gemma Aguilera aporta tota la documentació i fa una anàlisi de la seva actuació, de la seva personalitat i la seva participació en un dels episodis més tristos i cruels que ha patit el nostre país, l’afusellament del President Companys.
La Gemma Aguilera és periodista. Treballa al setmanari El Temps on ha publicat molts reportatges d’investigació, precisament un sobre el President Companys va ser la gènesi del llibre Agent 477. És autora de Carod-Rovira. Saltar la paret (2003); Neandertals, una humanitat extingida (2009) i On-off, l'energia que mou el món (2010). És menció d'honor en periodisme escrit dels Premis Ciutat de Barcelona 2007 pel reportatge Tornen, sobre la reintroducció d'espècies animals als Països Catalans. I darrerament ha publicat La gran bacanal La política desorbitada de les infraestructures a l'Estat un treball junt amb el diputat Pere Macias sobre el malbaratament dels recursos en infraestructures que ara esdevenen inútils i sense cap tipus de funcionament.
El llibre prologat pel President Artur Mas és un viatge per la vida de l’agent Pedro Urraca des de la seva infantesa trista i descoberta per ell mateix en no sentir-se estimat fins la seva mort, ja incorporat a al policia de la de la democràcia. El llibre estructurat en capítols en els que es descobreixen els moments més importants de la seva trajectòria en diverses èpoques es completa amb un apèndix bibliogràfic i una selecció de textos del propi Urraca, que va deixar un dietaris amb els seus comentaris i opinions que ens poden donar l’altre cara, potser més humana d’un policia funest i tràgicament protagonista de la repressió de molts exiliats espanyols a França després de la guerra. I dissortadament protagonista de la detenció i empresonament de Lluís Companys a qui va acompanyar fins a lliurar-lo a Madrid com a preludi del seu assassinat. La pròpia Aguilera manifesta al respecte d’Urraca en una entrevista al diari El Punt: "Urraca fou un cínic i un oportunista, disposat a defensar qualsevol causa, encara que fos per la via criminal, que li permetés satisfer les seves ànsies de poder i reconeixement.
Fa pocs dies en una presentació del llibre ,el periodista Josep Maria Flores, afirmava que el llibre dignifica el treball dels periodistes ja que és una mostra del bon periodisme d’investigació, treball fet amb rigor i anant fins el final. Va afirmar que el llibre fa justícia a la història, sobretot a aquesta història que s’ha volgut capgirar i sobretot amagar. Descabdellar la troca estirant un fil és una bona manera d’explicar la investigació que va fer la Gemma Aguilera a partir d’intentar refer la detenció i posterior trasllat de Companys a Catalunya. La investigació pel llibre sembla veure la clau en trobar el fill de Pedro Urraca que, en primer lloc, va ser reticent a explicar coses, fins a convertir-se en una valuosa font d’informació i llegant els documents de la seva propietat trobats per la Gemma a l’Arxiu Nacional de Catalunya com un llegat que creia pertanyia a Catalunya per la seva significació simbòlica.
La investigació ha tret a la llum, no sols la història, sinó una documentació important sobre l’activitat de la policia espanyola a la França ocupada pels nazis. Finalment Flores va assenyalar que també el llibre ens aporta elements per analitzar el procés de la transició i com les estructures i els vells funcionis del franquisme van seguir, en la majoria dels casos, en el seus llocs.
El llibre té un gran valor com investigació ja que descobreix un seguit de documentació fins ara inèdita que posa en evidència com la trama i els tentacles de repressió del franquisme van gaudir de complicitat. D’aquí un parell d’anys tota la documentació i expedient d’Urraca seran públics. Aguilera segur que té la data a l’agenda per seguir esbrinant en alguna altra història que puguis sorgir de la documentació.
Vist el treball rigorós, clarificador i generós que ha fet amb Agent 477, posant llum en la detenció i afusellament del President Companys segur que ens delectarà amb una nova i interessant història.
Val la pena llegir el llibre per conèixer una història que fins ara era, en part desconeguda i aquest fet dóna més valor al llibre i a la investigació, fruit de la bona manera de fer i treballar de la Gemma Aguilera.
Una bona lectura per aclarir un dels esdeveniments més enfosquits de la història com va ser el procés i afusellament de Lluís Companys per les seves circumstàncies tràgiques i per els complicitats entre les autoritat de dos règims feixistes. Ara s’hi posa llum i això posa a cadascú en el seu paper.
Agent 447. L’home que va detenir el President Companys.
Gemma Aguilera.
Premi Octubre d’Assaig. 2011.
Col•lecció La Memòria
Editorial 3 i4,València novembre del 2011
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!