-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 24-03-2013 09:59
Portada de la novel·la 'Estaba en el aire'
Sergio Vila-Sanjuán nascut a l’any 1957 és un periodista de llarga experiència professional. Va llicenciar-se en història i d’ençà 1977 ha treballat en el periodisme cultural i coordina actualment el suplement “Cultura/s” del diari La Vanguardia.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sergio Vila-Sanjuán nascut a l’any 1957 és un periodista de llarga experiència professional. Va llicenciar-se en història i d’ençà 1977 ha treballat en el periodisme cultural i coordina actualment el suplement “Cultura/s” del diari La Vanguardia. Sanjuán però té una dilatada trajectòria en el periodisme cultural de la ciutat de Barcelona essent, al dir del experts, molt influent en aquest panorama de les lletres i les arts.
Ha publicat diversos llibres d’assaigs amb temes vinculats a la literatura i va ser comissari de l‘any del llibre el 2005.
L’any 2010 va publicar al seva primera novel·la. Un heredera de Barcelona La novel·la es fonamenta en part en la vida de l’avi de l’autor i amb la documentació que relata Vila-Sanjuán que troba i, a partir d’aquí, el protagonista de la novel·la té alguna similitud en el personatge real de l’avi però també una important i necessària càrrega imaginativa. Per altra banda la narració escenifica els trets més definidors de l’època de la Barcelona dels anys vint en que conviuen i se’ns expliquen les fastuoses festes de la burgesia en els temples de la festa com el Ritz o el Turo Park i per altra banda ens mostra la misèria de la gent que viu en coves a la muntanya de Montjuic, dos extrems que es confronten també entre una burgesia que per defensar-se de l’anarquisme creixent contracta pistolers que sembren l’odi i el terror. La resposta obrera tampoc es fa esperar i d’aquí el clima de violència a la Barcelona d’aquells anys que derivaran a una repressió sistemàtica i ben organitzada per part de les autoritats civils i militars.
Torna ara amb Estaba en el aire a la ciutat de Barcelona, a la dècada dels seixanta i desenvolupa la trama a l’entorn d‘un seguit de persones que d’alguna manera estan lligats, entre ells, pels fets i la realitat. Personatges diversos que donen una imatge d’una Barcelona que comença desempallegar-se de les conseqüències de la guerra civil però encara hi ha la repressió i també la vigilància permanent per tal de que les autoritats puguin avortar qualsevol moviment no addicte al règim.
Juan Ignacio Varela, un dels protagonistes treballa com a publicitari en una gram empresa, llencen el programa Rimomicine (un producte farmacèutic) le busca, el programa tracta de llençar a través de la ràdio missatges per trobar a persones perdudes de la seva família o desaparegudes, el publicitari segueix el cas d’Antonio Luna que ha vingut a Barcelona des d’un hospici a la recerca de la seva mare, treballa a la Seat i n’és acomiadat per presumptes contactes amb membres de partits clandestins. L’acomiadament preventiu com avís als treballadors. Finalment troba a la seva mare, però el fet de que la desaparició fos durant la guerra civil afarta a les autoritats que no volen que es torni posar damunt el país l’estigma d’una guerra que ja està mig oblidada. Formen part també de la trama el periodista que llença a les ones els missatges i com no, l’empresari Pladevall, empresari que ha diversificat la seva activitat, té bones connexions amb els sistema polític i entre en el món de la premsa quan veu que el règim ja està finalitzant i caldrà trobar noves fórmules d’expressió. És el paradigma de l’empresariat que malgrat tenir fortes connexions amb el franquisme va treballar per crear riquesa i no perdre’s mai cap negoci malgrat voreges el límits de la legalitat.
És una novel·la que recrea els ambients burgesos d’aquella Barcelona que començava a ser cosmopolita i també de la ma de la Tona Viladomiu, burgesa i amant de Pladevall per interessos molt determinats, estigmatitzada per la burgesia per la seva vida i actuacions, recorrem bona part dels ambients sòrdids de la ciutat de Barcelona, la Barcelona canalla que també existeix en aquells moments on conviuen les classes socials diverses.
La novel·la és una excel·lent crònica, novel·la de la Barcelona dels anys 60, que començava a desprendre’s de la grisor dels anys de la postguerra i on començava l’efervescència social, cultural i política amb el creixement de la classe mitjana i amb un burgesia que amb empenta vol recuperar pel seu paper mentre que les classes populars també començen a prendre consciència de que cal començar a canviar les coses.
Novel·la coral amb uns personatges que s’entrecreuen en funció de la seva activitat i les seves històries que acaben confluint creant situacions que defineixen clarament la capacitat de Vila- Sanjuán de bastir damunt de la realitat d’aquell moments una història que recull els elements que definiran la dècada dels seixanta. Entre elles la publicitat com un nou sistema poc explotat encara a una Espanya que tot just comença a introduir-se en el consumisme i la col·laboració entre els professionals del periodisme i les empreses. El llibre està magníficament documentat, les descripcions, per exemple del principals comerços de Barcelona és excel·lent. Hi ha un treball de retratar ambients i espais que ajuden a la lectura de la novel·la i a situar-la encara millor.
Merescut premi Nadal per una novel·la que posa de relleu els canvis socials i les activitats dels sectors que després seran claus en la Barcelona que maldava per començar a renéixer de les cendres de la postguerra.
Estaba en el aire
Sergio Vila-Sanjuán
Premi Nadal 2013
Colección Áncora y Delfín 1253
Ediciones Destino
Barcelona, febrer 2013
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!