Literatura

La reina descalza

La Reina descalza

La Reina descalza

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb constants repressions i sobretot durant la gran persecució de l’any 1749 propiciada pel Marquès de la Ensenada que va ser, sens dubte, un dels principals episodio d’extermini d’una comunitat. L’orgull d’aquesta gent i la història d’una relació estreta amistat, amor i odi es el centre d’una extensa narració.

Ildefonso Falcones advocat barceloní va donar-se a conèixer com escriptor amb la Catedral del Mar que va esdevenir un dels fenòmens literaris més importants del darrers temps. Es va publicar a quaranta països  i va guanyar diversos premis tant a Espanya com a l’estranger. La segona novel·la La mano de Fàtima també va tenir un notable èxit guanyant també premis.

Està considerat com un dels escriptors espanyols que ha venut més libres de l’actualitat.

Aquesta novel·la es podria situar en el grup de la novel·la històrica ja que es situa en un moment històric molt concret del segle XVIII i a partir d’aquí insereix un seguit de personatges i unes motivacions que suporten el fil argumental i la trama narrativa.

El poble gitano i les repressions que va rebent, l’arribada de l’esclava alliberada Caridad des de Cuba i tot  el que aporta amb els seus coneixements del tabac, el contraban de tabac que durant anys va ser gairebé un monopoli de l’església, els orígens del flamenc com un cant lligat al dolor i a la recerca de la llibertat, els usos i costums del Madrid del divuit amb els primers teatres i amb els actituds de la noblesa i també d’algunes classes populars. Totes aquestes petites trames extraordinàriament ben documentades es fonen per mostrar la vida dels gitanos en uns moments en que són objecte de persecució i gairebé d‘un genocidi. Els costums, les lleis sobre les que es mouen i basculen les seves vides i la lluita per la supervivència i sobreviure en un ambient hostil cap ells.

L’esclava alliberada Caridad experta en la confecció dels cigars, art aprés en el captiveri de Cuba i amb una capacitat notable per cantar els ritmes queixosos dels esclaus i la noia gitana Milagros, que balla i canta flamenc de manera excepcional esdevenen les principals protagonistes d’aquesta història. Primer des de la desconfiança però després des del sentiment de profunda amistat, viuen els moments més dramàtics de la persecució dels gitanos, viuen en un Madrid bulliciós a on triomfen però alhora són explotades de manera brutal caient en les xarxes de l’extorsió i la prostitució i pateixen condemnades per aquest fet.

Aquestes vivències fa que els protagonistes esdevinguin unes lluitadores per la supervivència i d’aquesta lluita en va sorgint cada cop més l’art del ball i del flamenc com a expressió de dolor però també de lluita per la llibertat.

L’altre gran protagonista és Melchor. L’avi de Milagros un vell patriarca gitano que ha viscut la tortura d’haver anat condemnat a galeres per una denúncia injusta. Malviu del contraban del tabac i és el clar exponent dels costums i maneres de fer dels gitanos, complint la seva pròpia llei i recorrent en llibertat els camins de l’Espanya del moment. Aconsegueix eludir la gran redada i empresonament de milers de gitanos que va protagonitzar el Marquès de la Ensenada al 1749. Bona part de la seva família és empresonada i ell intentant sobreviure entre la relació de les seves dues dones, de la que es va enamorant mica en mica, Caridad, a quí estima i protegeix Milagros. Les corresponents baralles entre famílies i també les conseqüències nefastes que aquets enfrontaments comporten. La llei gitana en contradicció amb les lleis generals.

La picaresca com a sistema de vida, la forma d’integrar-se, o de fer-ho veure, a la societat, el paper de l’església en la repressió organitzada, i els enfrontaments tribals que són també un nexe d’unió del poble gitano que malda per preservar la seva vida i costums en mig d’un ambient desfavorable, quan no. obertament hostil.

La novel·la es situa geogràficament en forces indrets però les ciutats de Sevilla i el barri gitano de Triana i el Madrid del creixement,dels teatres, dels artistes i també de refugi de fugits i aventurers. Els recorreguts que es van descrivint en els episodis del contraban de tabac també son prou interessants per les descripcions que es fan del paisatge i petits poblats i enclavaments de contrabandistes a les costes andaluses.

La destresa habitual de Falcones per escriure històries atractives es desplega perfectament a La Reina descalza combinant perfectament aquells elements que atrauen a la lectura, així les diverses històries d’amor amb algun final tràgic, les dosis necessàries de violència, aventura, sexe que sense desmesura ajuden a fer més interessant i llegidora la novel·la.

L’afirmació que Falcones “Del pueblo Gitano podemos aprendrer su ansia de libertad” queda perfectament explicada i palesada en la novel·la.

Lectura agradable i interessant i de lectura fàcil  i atrapant.

 

La reina descalza
Ildefonso Falcones
Editorial Grijalbo
Barcelona, febrer 2013

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local