-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 31-05-2013 10:53
Llibre per un públic extens i inquiet per les situacions polítiques que estem vivint, convulses i complexes
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Excel·lent llibre de pensament polític en que l’autor, davant la complexitat del món d’avui, ens planteja el tornar a reflexionar sobre conceptes bàsics de la nostra terminologia política i adequar els seus continguts a les situacions que estem vivint. Situacions que ens agradin o no cal transformar per seguir aprofundint en els processos democràtics avui amenaçats per un creixent populisme i també per allò que n’hem vingut a anomenar “el mercat” i que sembla que es consolidi, no ja com una amenaça, sinó, com un govern per damunt els governs legítimament i democràtica constituïts.
Al nostre entendre Requejo és una de les veus més lúcides en l’anàlisi polític actual. És catedràtic de ciència política a la Universitat Pompeu Fabra. S’ha especialitzat en la recerca de les experiències del federalisme i la convivència dels estat plurinacionals i els fenòmens de la socialdemocràcia i la multiculturalitat. En aquets sentit forma part i dirigeix el grup de treball Recerca en teoria política. Ha obtingut diversos reconeixements i premis com el Rudolf Wildemann Prize d’investigació i amb el al nostre país el Trias Fargas i el premi AECPA al millor llibre publicat. És un dels analistes polítics més influents i seguits en els seus articles a La Vanguardia. Avui és un dels referents més importants pel que fa als debats sobre la configuració de l’estat federal i amb evolució cap a l’estat propi independent i de els relacions entre els diversos concepcions polítiques de l’estat i les conseqüències polítiques que comporten. Requejo forma part del Consell Assessor per a la Transició Nacional
Aquets llibre surt després de la sentència del Tribunal Constitucional i per tant és un dels aspectes que Requejo analitza en aquests llibre. És evident que el debat de l’anomenat eix nacional és un dels debats que forma part de l’imaginari polític actual a Catalunya. De la introducció del volum en volem ressaltar dos paràgrafs: “Davant al complexitat necessitem pensar cada vegada millor, d’una manera més refinada, per tal de copsar o a vegades per poder simplement descriure adequadament la realitat que ens envolta. I encara necessitem millor quan tractem d’explicar o de transformar aquesta realitat vers unes societats més lliures, més justes i més plurals”. I un segon: “Malgrat la mala fama, a vegades treballada, que la classe política acostuma a tenir en la ment dels ciutadans – una qüestió que es constata en la pràctica totalitat de les democràcies actuals- crec que l’ofici de polític professional mereix molt més reconeixement i comprensió del que és habitual”. Posicions clares de les que ja podem constatar que Ranquejo parla amb propietat i coneixement.
El llibre està estructurat en quatre grans apartats. En el primer “Catalunya de l’autonomia a la independència” analitza la trajectòria del reconeixement de la l’autogovern a Catalunya i els processos diversos que s’han desenvolupat. Desprès de la sentència del Tribunal Constitucional ha sacsejat l’opinió pública catalana i ha fet créixer els sentiments d‘independència davant la percepció de que el federalisme plurinacional no te adeptes suficients per imposar-se i per tant s’haurà de començar a pensar en l’horitzó de les polítiques de la independència.
Els segon capítol anomenat “Democràcia” Requejo planteja conceptes fonamentals dels sistema polític actuals com és la multiculturalitat, la desafecció social i el tema de la laïcitat. Tres aspectes que han generat controvèrsia i debat força aferrissat fruit d’algunes de les situacions polítiques que s’han viscut i sobretot ara en temps de crisi que són temps en que afloren les virtuts politics però també els vicis més remarcables.
En el tercer capítol “Política internacional i globalització” aquí Requejo fa una anàlisi de les relacions internacionals i com en un món globalitzat es poden seguir preservant els drets humans i com el creixent sentiment ecològic i medioambientalista comencen a ser rellevant en els discurs polític.
En el quart i darrer capítol sota el títol de “Ciència i filosofia política” és més de caràcter teòric i fa una defensa de la necessitat de que hi hagi coneixement científic per poder analitzar després els fenòmens socials. Tot i ser el capítol més allunyat de l’anàlisi política concreta és prou interessant perquè posa negre sobre blanc la necessitat d’una bona formació perquè els anàlisis s’allunyin de les retòriques clàssiques i tinguin fonaments sòlids.
El conjunt d’articles que estan recollits de manera cronològica dóna fe dels posicionaments que va tenint l’autor davant les situacions que la política fa viure en cada moment.
La proverbial claredat de l’autor a l’hora d’exposar els conceptes i amb una capacitat narrativa prou atractiva fa que el llibre no només és destacable per la profunditat de l’anàlisi sinó per la possibilitat de ser llegit sense ser un expert politòleg ni un expert en ciències socials.
Llibre per un públic extens i inquiet per les situacions polítiques que estem vivint, convulses i complexes. La lectura del llibre de Requejo ens dóna la visió d’una persona que s’ha guanyat el reconeixement pel rigor dels anàlisi, per la profunditat de les reflexions i per la capacitat d’anàlisi.
Absolutament recomanable.
Camins de la democràcia. De l’autonomia a la independència
Ferran Requejo
Editorial L’Avenç
Barcelona 2010
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!