Canvi nomenclatura Plaça Espanya

L'enquesta sobre la proposta de canvi toponímic del carrer i de la plaça Espanya

Plaça Espanya

Plaça Espanya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l'octubre de 2012 i secundant una iniciativa de l'anomenada Assemblea Nacional de Catalunya de Sitges, el representant del partit d'extrema esquerra i sobiranista a l'Ajuntament de Sitges va presentar al ple municipal una proposta per al canvi toponímic del carrer Espanya i de la plaça Espanya, toponímics existents des de principis del segle XX, entre els anys 1910 i 1911.

D'aquesta proposta va sorgir del ple el realitzar una consulta a la Comissió de Toponímia de Sitges, integrada per coneguts erudits en el tema i també per la seva proximitat al soberanisme, que va emetre, no calia dubtar-ho perquè potser algun membre d'aquesta comissió també forma part de l'entitat promotora de la iniciativa, un informe favorable al referit canvi. Recomanem als curiosos d'aquests temes la lectura de l'informe, no té desaprofitament  perquè el seu president afirma que “l'informe a favor s'ha realitzat en base a criteris històrics i lingüístics i en cap cas polític”. Igualet a com ens tenen acostumats els sobiranistes amb les seves interpretacions històriques.

Està clar que amb la cobertura de la recuperació toponímica antiga es pretén una clara acció política per part del soberanisme més radical i en contra de tots sitgetans i sitgetanes que participem del sentiment de pertinença a una Catalunya espanyola i l'eliminació de tot el que representa aquesta. Tornem recordar que aquests toponímics fa més de 100 anys que existeix ningú ha plantejat el seu canvi, ni tan sols en els anys foscos de la Guerra Incivil.

La qüestió plantejada pels grups i individualitats sobiranistes no ha preocupat ni ocupat a la majoria dels nostres conveïns, però si als anteriors, que amb les problemàtiques que es plantegen en el si de les famílies a causa de la crisi econòmica, no els importa provocar un enfrontament entre les diverses sensibilitats que discorren a la cosmopolita i oberta al món Vila de Sitges. Si ocupa a una minoria de radicals sobiranistes amb l'única pretensió d'imposar al conjunt de la societat les seves vel-leïtats identitàries i en algun cas, fer-nos viure sobre la base dels seus criteris ideològics.

Dins del procés generat per la proposta de canvi, a més d'una trobada amb els veïns afectats, el consistori té previst realitzar una enquesta no vinculant, però que segons el resultat pot reforçar el criteri del referit canvi, tant en els grups polítics sobiranistes per la seva pròpia acció política o bé per mimetisme dels més moderats per evitar quedar desplaçats en una acció purament identitària. També pot ajudar a aquells grups polítics on l'ambivalència és la seva característica habitual en aquests temes, analitzant sempre el sentit del vot de la ciutadania, és a dir, que no tenen un criteri o ideologia respecte a la pressió sobiranista i identitària que estan patint el conjunt de la ciutadania.

Des de l'inici d'aquest debat el Partit Popular de Sitges s'ha oposat frontalment al canvi toponímic, tant pel sentiment de pertanyia dels seus afiliats i votants, com per l inútil per al conjunt de la societat sitgetana el plantejar aquest canvi. Posats  ja en la disjuntiva del procés iniciat pel conjunt del consistori, i donant per bones “les consideracions de tipus històric i lingüístic” dels toponímics anteriors, després de ser debatut en el si de la Junta Local, ha proposat a través dels seus representants la alternativa de mantenir els noms actuals i col•locar al costat de les plaques existents altres indicant "antic carrer de la Bassa Rodona" i "antiga plaça del Pou Vedre", és a dir l'opció C a les preguntes de l'enquesta.

Per tot l’exposat, el Partit Popular de Sitges anima quants sitgetans i sitgetanes mantenen el sentiment de pertinença a una Catalunya espanyola, oberta al món i democràtica, on el respecte a la llibertat individual sigui la base de la convivència de tots els ciutadans, a participar en l'enquesta en qüestió i en suport de l'alternativa C.

L'esmentada enquesta es realitzarà durant els dies 3 al 8 de juny a les oficines d'OAC del carrer Nou n º 12 de 8,30 h a 14,30 h de dilluns a dissabte i dijous de 16,00 h a 18,30 h. Cal presentar el DNI i estar empadronat a Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local