Literatura

Lo que mueve el mundo

Lo que mueve el mundo

Lo que mueve el mundo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Extraordinària novel·la carregada de sensibilitat que explica una història que emociona, des de la percepció d’una narrativa planera hi batega una gran història d’amistat de lluita i de solidaritat. Un record a aquella Europa que va ser solidària amb l’Espanya republicana que veia com dia a dia anava perdent la guerra però també una manera de viure i interpretar el món.

Kirmen Uribe és un escriptor reconegut  bona part de la seva obra està escrit originalment en euskera i ha portat una modernització a la literatura escrita en aquesta llengua. Va estudiar i llicenciar-se en filologia basca i va començar a  escriure poesia i va obtenir diversos guardons i el reconeixement com un autor de sòlida projecció, la seva obra poètica ha estat traduïda a forces idiomes el seu llibre Bitartean heldu eskutik (Mientras tanto dame la mano, Visor, 2003) va obtenir el premio Nacional de la Crítica i va quedar finalista com a millor llibre de poesia traduïda a l’anglès.

A l’any 208 va publicar la seva exitosa novel·la Bilbao New-York Bilbao, itinerari a dalt d’un avió per explicar la història familiar a través de tres generacions, un passat, un cert homenatge a un món que va desapareixent però també un cant a la continuïtat de la vida. L’obra va aconseguir diversos guardons: Premio Nacional de Narrativa 2009, el Premio Nacional de la Crítica 2008 en llengua basca, el Premio de la Fundación Ramón Rubial y el Premi del Gremi de Llibreters d’Euskadi.

Ha publicat diversos llibres de literatura infantil creant el personatge i aventurer Garmendia un pastor que per diverses raons aterra al far-west. Aquesta sèrie va obtenir també un reconeixement en votació entre l’alumnat de diverses escoles que havien llegit el llibre.

Escriu habitualment en diversos mitjans de comunicació i també ha excel·lit en aquesta feina i ha obtingut el premi de Periodisme El Correo-Vocento 2010, pel seu article "El derecho a la individualidad".

“Lo que mueve el mundo” és un qüestionament col·lectiu d’alguns fets de la història d’Europa i l’intent de trobar les raons que portaven a prendre determinades decisions. Dos amics que s’allunyen anímicament fruit de determinades incomprensions i la recuperació de l’amistat i el compromís en la resistència belga que portarà la mort a un d‘ells i el sentiment de pèrdua de l’amic i també de la companya del protagonista mort que durant un temps manté l’esperança del seu retorn. 

La novel·la té com rerefons l’acollida de molts nens i nenes bascos quan desprès del bombardeig de Guernika a l’any 1937 van ser enviats a diversos països, a bord del vaixell Habana hi van dos germans la Karmentxu i Ramon, el destí és Bèlgica a la ciutat de Gand. Les organitzacions afins al Partit Socialista van acollir a tota una colla de nens i nenes refugiats. La Karmentxu va a parar a casa de l’escriptor  Robert Mussche. L’arribada de la nena i les preocupacions perquè estigui ben atesa i se senti còmode amb la nova família fa canviar la vida de tota la família de l’escriptor.

L’acolliment de la nena basca ens porta a introduir-nos en la vida de Mussche que va destacar activament primer durant la Guerra mundial com a lluitador antibel·licista. Escriptor i humanista va haver de deixar els estudis arrel d’un accident del seu pare que va perdre al feina, Robert Mussche ha d’abandonar els estudis i la seva vida d’estudiant i posar-se a treballar per poder ajudar a la família tirar endavant. Militant socialista Mussche, es va posicionar al costat del bàndol republicà i va venir a Espanya per treballar com a sanitari, aterra també a Catalunya i viu el  bombardeig sobre Granollers, la descripció que en fa Uribe és esfereïdor pel seu realisme.

Aquesta novel·là és la història del compromís. Mussche decideix posar-se al costat de la raó democràtica i així decideix participar activament en la resistència contra els nazis, és detingut i mor en  tràgiques circumstàncies, quan la guerra ja estava pràcticament acabada, en el bombardeig del anglesos a la badia de Lübeck on hi havia vaixells amb presoners. Mussche mor a dalt del vaixell Cap Arcona en no poder sortir mentre el vaixell s’enfonsa.

La dissortada mort de Robert Mussche engrandeix encara més la seva personalitat, la d’una persona que es mou per sentiments de justícia i solidaritat, que coneix i manté relacions amb escriptors importants del moment com Malraux, Hemingway i altres.

Uribe coneix la història mentre treballava en la recerca d’informació dels nens de la guerra bascos i coneix a la filla de Mussche que acaba esdevenint el protagonista de la història de Lo que Mueve el Mundo. És també una història d’amistat i les raons que poden portar a prendre decisions i actituds que poden debilitar l’amistat i com es pot retrobar amb més raons que sentiments i com també les circumstàncies de l’entorn trenquen les il·lusions i les biografies de les persones, la relació entre Mussche i el seu amic Herman Thiery, que va escriure un parell de llibres sobre la personalitat de Mussche.

El desenvolupament de la personalitat del protagonista, la seva timidesa, el seu treball com a traductor, les pors i temences de la lluita clandestina, la seva història d’amor amb la Vic, que serà la seva esposa i mare de la seva filla Carmen -en record de la nena basca Kermentxu - que viu l’amor per damunt de la mort i vol preservar la memòria del marit perquè la seva filla pugui saber-ne la seva exemplaritat.

I és a través de la filla de Mussche que Uribe retroba la història i la ficciona d’una manera sensible, impactant i carregada d’humanitat en mig d’un ambient bèl·lic injust i destructor, però malgrat tot Uribe és capaç de transmetre emocions i sentiment de manera convincent.

Extraordinària.

Lo que mueve el mundo
Kirmen Uribe
Col. Biblioteca Breve
Seix Barral ( Columna en l’edició catalana)
Barcelona. Març 2013
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local