Literatura

Hojas de Madrid con La galerna

Eix. Hojas de Madrid con La Galerna

Eix. Hojas de Madrid con La Galerna

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Galàxia Gutemberg edita aquest llibre pòstum del poeta que constitueix un recull de més de cent cinquanta poemes, alguns d’ells inèdits, i altres que va escriure el poeta per algunes revistes i sobretot agafa el període en que Otero va tornar de Cuba fins a la seva mort a l’any 1979 en que va anar escrivint el poemari, Hojas de Madrid que ara es completa amb un altre projecte de poemes a l’entorn de La Galerna. Blas de Otero possiblement ja intuïa que ell no veuria publicada l’obra i en un del seus pomes escriu “Cuando yo muera, tú te sentarás en mi mesa con el pelo entrecano y reelerás mis papeles, mis cuadernos, mis desdichas”, aquest testimoni recollit en diverses publicacions sobre l’edició del nou poemari estan destinades possiblement a Sabina de Cruz , darrera companya del poeta que fa d’editora del llibre recull ara publicat. 

Blas de Otero és un dels poetes més importants i reconeguts de la poesia espanyola de l’època contemporània. Té una vida atzarosa i amb moltes turbulències que marquen la seva obra poètica. Nascut a Bilbao a l’any 1916, va estudiar dret però les penalitats de la família l’aparten dels estudis universitaris i ha de posar-se a treballar mentre segueix els estudis; aquest fet li provoca alguns episodis de malalties  nervioses fet que trasllada als seus poemes. Els crítics i experts en la seva obra assenyalen tres èpoques molt definides, que entronquen també en els moments vitals, la poesia de caràcter religiós, l’existencial i la de temàtica social. És possiblement en aquesta darrera que Blas de Otero tindrà la més alta popularitat esdevenint un dels poetes de la lluita contra el franquisme, i aquesta fama no és tampoc aliena al fet que de alguns dels seus poemes més coneguts fossin musicats pel cantautor Paco Ibáñez, malgrat que aquesta situació portés que, en masses ocasions, se li negués la grandesa com a poeta o se’l volés  menystenir la seva obra. La publicació d’aquets darrer poemari el torna a situar en l’actualitat i el just punt que es mereix com autor.

Entre els seves obres més importants destacaríem:

Cántico espiritual, San Sebastián, 1942.
Ángel fieramente humano, Madrid, 1950.
Redoble de conciencia, Barcelona, 1951.
Pido la paz y la palabra, Santander, 1955.
Ancia, Barcelona, 1958.
Parler clair, París, 1959.
En castellano, México, 1960.
Esto no es un libro, Puerto Rico, 1963.
Que trata de España, París, 1964.
Expresión y reunión, Madrid, 1969.
Mientras, Zaragoza, 1970.
Historias fingidas y verdaderas, Madrid, 1970.
País, Barcelona, 1971.
Poesía con nombres, Madrid, 1977.

Otero fa aquest recorregut des d’un sentiment profundament religiós dels seus primers temps fins a ser un referent inqüestionable de la poesia social en moments de lluita contra la dictadura. Des de la perspectiva personal, Otero, analitza la societat i transcendeix cap a un nosaltres carregats de futur i la poesia com a element de redempció col·lectiva cap a la utopia per alliberar-se del jou de la dictadura i també la utopia d’aquells valors absoluts com la justícia, la pau, la solidaritat. I tot plegat amb unes formes que trenquen també amb el classicisme ja que Otero utilitza en moltes vegades el vers lliure i la diversitat d’extensió en els poemes, estils que el situen també en els avantguardes poètiques.

Aquest darrer llibre “Hojas de Madrid  con La Galerna” és divideix en quatre parts i el final La Galerna. La primera part són els poemes que Otero a després del retorn de Cuba i són poemes que expliciten les sensacions després d’una situació de malaltia. La segona part  formula el retrobament amb la seva ciutat, Bilbao que malgrat hagi estat la ciutat a on va perdre bona part dels somnis de joventut no ha pogut apartar-la mai del seu cor i dels seus referents. La dues darreres parts són poemes que descriuen les èpoques d’assossec del poeta i d’una certa tranquil·litat espiritual i de seguretat personal. La part final, La Galerna és el testimoni que Blas de Otero fa de les seves cícliques depressions i les afectacions que això li comporten. El cicle es tanca amb la mort del poeta.

La mort de Blas de Otero a l’any 1979 va portar la seva obra a una certa letargia tendent a l’oblit. L’aparició d’aquest llibre torna a posar d’actualitat la vida i obra del poeta que va tenir un clar significat com a icona d’una poesia popular que es va enfrontar amb la paraula a la dictadura. Aquest fet també va provocar que en alguns moments que des dels cercles literaris se’l menystingués.

Va ser una persona complexa i per tant també la seva obra és complexa però també des d’una solidesa intel·lectual i un rigor estilístic, malgrat trenqui amb alguns estereotips del moment. I a pesar d’aquesta qualificació que ja hem esmenat de poeta-polítc la profunditat dels missatge poètic va molt més enllà.

El llibre constitueix doncs una nova oportunitat de recuperar la figura humana de Blas de Otero i la figura d’un gran poeta que havia caigut, injustament, en un cert oblit.

Benvingut doncs, “La hojas de Madrid con La galerna”

 

Hojas de Madrid con La galerna.
Blas de Otero.
Galaxia Gutenberg  /Circulo de lectores
Madrid, maig del 2010

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local