xarxa d'economia solidària

Digue'm què mesures i sabré què t'importa

EIX. Balanç Social

EIX. Balanç Social

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Hi ha models empresarials que tenen com a finalitat fer el màxim de diners possible i d’altres que el que volen és cobrir alguna necessitat social, mentre consideren els diners tan sols com un instrument necessari per aconseguir aquella finalitat. Per avaluar el seu rendiment, les empreses del primer tipus, fins ara la majoria, en tenen prou confeccionant un balanç comptable. En canvi, les segones, una minoria en creixement, necessiten complementar aquell balanç amb un altre document que avaluï la seva aportació a la societat, el balanç social.

Podríem dir allò de “Digue’m què mesures i sabré què t’importa”. Una organització que consideri important, posem per cas, l’estalvi energètic, la igualtat entre homes i dones o prestar suport a causes socials ha d’avaluar amb regularitat en quin grau està aconseguint aquests objectius per poder millorar. Una organització respectuosa amb els seus clients o usuaris els ha de permetre conèixer aquestes dades perquè tinguin clar que els seus diners no afavoreixen un negoci sense escrúpols, sinó una empresa socialment responsable, entenent la responsabilitat social com una cultura organitzacional que va més enllà del compliment de la legislació vigent.

En aquest context, ampliar la gestió tradicional financera als àmbits social i ambiental, no només permet incorporar aquests aspectes en la presa de decisions, tant interna com externa, sinó també posar en valor els impactes que generen els diferents models empresarials. Per tal que les empreses socialment responsables operin en igualtat de condicions en un entorn on predomina la racionalitat econòmica és imprescindible mesurar les externalitats positives i negatives de les diferents activitats, i en aquest sentit el balanç social presenta una oportunitat clau per iniciar una triple comptabilitat que integri aquesta perspectiva.  

Des de l’any 2007, la Xarxa d’Economia Solidària (XES) ha elaborat i està promovent el balanç social. Aquest balanç serveix perquè les empreses descriguin i mesurin les aportacions socials, laborals, professionals i ecològiques que han fet al llarg de l’exercici. Mitjançant 28 indicadors avalua sis grans àmbits que caracteritzen l’actuació de tota organització empresarial: democràcia, igualtat, compromís ambiental, compromís social, qualitat laboral i qualitat professional.

La confecció del balanç social és molt important, tant per a cada empresa que l’emplena com per al conjunt de les empreses compromeses amb la societat, avui agrupades sobretot a l’entorn del que anomenem economia social i solidària.

Per a cada empresa en particular, el balanç social li permet conèixer a fons la pròpia organització, detectar àrees de millora i disposar d’indicadors per avaluar-la. Així mateix, demostra als seus grups d’interès i a la societat en general la seva responsabilitat social, que a més pot acreditar incorporant a les seves comunicacions el segell d’haver fet el balanç social que atorga la XES.

Per al conjunt en general, el balanç social permet visualitzar públicament que hi ha una altra manera més democràtica, equitativa, solidària i sostenible de fer empresa, i això s’aconsegueix amb l’elaboració i difusió posterior per part de la XES del Balanç Social Agregat de l’exercici.

Qualsevol empresa pot fer el balanç social, sigui cooperativa (de treball, de consum, de serveis...), societat limitada, persona empresària autònoma, associació o fundació del camp social... La seva confecció és molt senzilla; una vegada recollides les dades, en unes hores es pot elaborar. Cal entrar a www.bsxes.org i seguir els passos que s’hi indiquen. Si sorgeix qualsevol dubte, la XES el resol; només cal trucar o enviar un correu a jordi@bsxes.org.

En aquests moments està oberta la sisena edició de la campanya per confeccionar el balanç social, que enguany correspon a l’exercici 2012. La XES promou la seva realització a través de la campanya “Ensenya el cor” (www.ensenyaelcor.org) i, en aquests moments, una cinquantena llarga d’empreses de tota mena ja han manifestat la seva voluntat de fer-lo. La XES confia a superar àmpliament aquesta xifra.

Al final de 2013, amb tots els balanços socials recollits, la XES confeccionarà el Balanç Social Agregat de l’exercici 2012, una mostra del valor afegit que ofereixen les empreses socialment responsables a la societat catalana.

Més informació:
Jordi Ribas Sebastian
Tel. 619284572
@: jordi@bsxes.org
Web: www.bsxes.org
Blog: www.ensenyaelcor.org

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local