-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 08-10-2013 18:50
Eix. Inferno
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Nova novel·la de Brown que ve precedida per un llançament mediàtic important. Brown conegut i reconegut pels seus títols anteriors com són Àngeles y demonios, El símbolo perdido i el Código Da Vinci que està situada com una de les novel·les més llegides i reeditades de la història.
El cert és que a Inferno es segueix la mateix metodologia. Professor de simbologia que es reclamat per una organització d’abast internacional per esbrinar el contingut d’un missatge xifrat que pot portar a una situació d’emergència mundial.
Fórmula ja coneguda que té el seu atractiu pel ritme que es dóna a la narració però que en algun moments perd interès perquè hi ha situacions més que previsibles i perquè la trama es forçada en alguns passatges per poder seguir amb l’ambientació i el ritme narratiu.
Dan Brown nascut a Exeter es va graduar a l’escola l'Amherst College i a l'Acadèmia Phillips d’Exeter en aquesta darrera escola va exercir de professor de llengua anglesa abans de dedicar-se de manera professional a escriure. La seva curiositat per temes vinculats als codis i certes agències d’investigació el van portar a que en la majoria de les seves novel·les uses la interacció de serveis secrets de forces països i també les trames vinculades a codis i símbols. Bona part del seu èxit entre els lectors es deu a aquesta mena de barreja d’elements secrets, elements de ficció i elements simbòlics que poden tenir lectures prou interessants per atrapar i enganxar en la lectura. La seva consagració com a escriptor de best-sellers va venir amb el Codi Da Vinci que va tenir una enorme repercussió.
Cada novel·la requereix d’un cert treball de recerca i investigació, les de Brown en tenen molta de documentació però al parer dels especialistes en els diverses matèries científiques que es tracta qüestionen moltes de les seves tesis. Això no treu però que siguin novel·les que es poden llegir sense masses més expectatives – i ja són forces- que passar una bona estona sense cap mena de problema per no trobar-hi nous descobriments científics o tècnics.
En aquesta nova novel·la Inferno ens trobem el professor de simbologia Robert Langdon que es desperta en un hospital, amb una ferida de bala al cap. Al despertar-se no recorda res del que ha passat. En el mateix hospital és víctima d’un atac per part de la mateixa dona que aparentment el va ferir. Pot fugir amb l’ajuda de la metgessa que el tracta la Sienna Brooks. Descobreixen que a la roba del professor hi ha un estrany i petit aparell que conté i projecta un seguit d’informacions que els alerta d’un greu esdeveniment, el llançament d’un virus que pot posar en perill la humanitat. A partir d’aquí el Robert i la Sienna intenten esbrinar les pistes que els codis que tenen els va donant i intentant trobar el lloc on previsiblement es produirà la catàstrofe.
Perseguits per una banda per personal de l’OMS (Organització Mundial de la Salut que té en el procés inicial molta responsabilitat en els fets sobretot per l’actuació de la seva presidenta) i per altra banda per una organització secreta anomenada el Consorci que es dedica a operacions de distracció, emmascarament i d’ajuda a determinats operacions encobertes, el professor i la metgessa van recorren els espais de Florència fonamentalment, també hi té un gran protagonisme la Divina Comèdia de Dante que va viure a la ciutat. El cant sobre l’Infern del poema té una importància cabdal en la novel·la, també l’acció es desenvolupa a Venècia i Istanbul ciutats a les que van els protagonistes per intentar aturar el desastre que es pot produir i ho fan seguint el joc de pistes que els ha preparat un científic embogit, els codis es mouen entre els aspectes de la simbologia religiosa i els missatges que les obres d’art poden transmetre. El científic en qüestió vol deturar el creixement exponencial de la població del món.
Com en tota novel·la d‘intriga les aparences no tenen res a veure amb la realitat i no tothom és el que sembla. Hi ha girs prou notables com perquè la trama no perdi l’interès i seguir-lo fins a veure com tot plegat acaba. I acaba amb una situació inesperada i potser amb la voluntat moralitzant de l’autor.
És una lectura francament per passar l’estona, per unes vacances en les que no es vulgui afrontar cap repte més transcendent que el depassar una bona estona. El llibre ens porta uns protagonistes que són poc creïbles, per les seves actuacions, per la manera de com s’enfronten a les situacions i fins i tot perquè superhomes o superdones no existeixin a la realitat i per tant perden molta credibilitat. Carrega també la quantitat de descripcions que ben segur que buscant un bona guia turística de les ciutats en que passa l’acció.
La novel·la es llegeix bé, amb rapidesa sense buscar-hi però cap fons de reflexió massa aprofundida. Passa bé i ràpida.
Sens dubte lectura sense compromís i tampoc crec que, malgrat les vendes, passi a les obres literàries a conservar.
Inferno
Dan Brown
Col·lecció Empúries narratives
Editorial Empúries. (Planeta en castellà)
Barcelona, 2013
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!