-
Tribuna
-
Redacció
- Vilanova i la Geltrú
- 17-10-2013 | Actualitzat 18-10-2013 10:42
Eix. Joaquim Budesca i Josep Mª Cadena
Exposició de Joaquim Budesca en torn a la seva faceta (molt desconeguda) de dibuixant de còmics, oberta a la biblioteca vilanovina, Armand Cardona Torrandell
L’artista vilanoví Joaquim Budesca i Català (1930) és conegut sobretot per les seves pintures, paisatges i marines d’estil propi
L’exposició mostra l’etapa prèvia a aquest treball i descobreix la faceta d’il·lustrador de còmics
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Quan tenia dotze i tretze anys, Joaquim Budesca compartia la lectura de còmics amb un amic de la seva edat. Sobretot, llegien la publicació Leyendas Infantiles, editada a Barcelona per Hispano Americana de Ediciones i on trobaven les aventures de Flash Gordon, El Agente Secreto X-9, El mago Merlín, Tarzán, El hombre enmascarado i Jorge Fernando de La patrulla de marfil. També eren seguidors de les aventures de El Captitán Coraje del dibuixant Iranzo.
Budesca, des de ben petit, dedicava molt de temps al dibuix. L’aprenentatge autodidacte constant, el desig de saber, que no l’ha abandonat mai, junt amb aquesta afició als còmics, el va empènyer a contactar amb el ja citat dibuixant Juan Garcia Iranzo, amb qui el lligava una relació de parentiu, per tal de satisfer la seva curiositat sobre aquest món.
Després de quedar diverses vegades amb Iranzo, deixà de visitar-lo, ja que no aportava res a la seva formació, el dibuixant tenia molta feina amb els encàrrecs. No es desencoratjà i seguí fent-ho de manera autodidacta junt el seu germà Batista, fins que al retorn del servei militar, amb la intenció de ser dibuixant d’historietes ingressà, per només dos mesos, a l’Acadèmia Pruna de Barcelona. Tot seguit, el 1953 connectà amb l’estudi Ferrando.
Inicis com a dibuixant de còmics
L’Estudi Ferrando, propietat del dibuixant i guionista Emili Giralt i Ferrando (Barcelona 1921-1997), buscava col•laboradors per poder donar sortida als diferents encàrrecs editorials que aconseguia.
Budesca hi entrà com a dibuixant a llapis i passant a tinta. Unes de les sèries en que va participar va ser les Aventuras de Buffalo Bill.
En aquest estudi hi guanyà poc sou, però aconseguí seguretat en el dibuix, aprenent la tècnica i a relacionar-se amb els altres dibuixants d’aquest món.
L’exposició mostra un únic dibuix d’aquesta època. Es tracta d’un dibuix a llapis fet per Fusi i repassat a tinta per Budesca (1953). També es conserva una fotografia d’ells dos junt amb en Ferrando.
Budesca va començar al món del còmic signant com a Kimo, però aviat, hi va afegir el cognom per signar Kimo Budesca i a partir de 1962 passà a fer la firma com la coneixem, Budesca.
La maduresa dels personatges i les accions
Després de l’experiència a l’estudi Ferrando, Budesca entrà a treballar a Selecciones Ilustradas (cap al 1958), l’estudi de Josep Toutain i Vila. Aquest dibuixant i guionista, s’havia convertit en l’agent català amb més contactes internacionals que hi havia aleshores a Espanya i va aconseguir que diversos dibuixants publiquessin a l’estranger, a països com França, Anglaterra o els Estats Units.
Alguns dels títols que il·lustrà en aquest període es poden veure en aquesta exposició com Bill el Sonriente (western) (1959-1960), Davy Crockett (western) (1960), El complejo de Kitty (història romàntica) (1961), Un rallye aereo (història romàntica) (1961), Ha desaparecido un hombre (suspens) (1962), Johnny Galaxia (ciència ficció) (1963), Veneno para una rubia (suspens) (1964), Searching for you - Un accidente al huir (història romàntica - suspens) (1964) i Amor verdadero (història romàntica en anglès) (1965).
També s’esmenta al diccionari De la historieta y su uso que va publicar sis-cents noranta quatre quaderns als anys 58 i 59 entre els serials Rosas Blancas, Susana i Guendalina.
Publicacions a la premsa
Budesca també ha vist alguns dels seus dibuixos publicats en premsa. Des del mateix estudi de Selecciones ilustradas li van oferir col·laborar durant tres mesos als diaris La Prensa i Solidaridad Nacional i hi publicà tires biogràfiques de personatges històrics com Gengis Kan i Nuñez de Balboa que es poden veure a l’exposició.
El 1965 publicà algunes portades o interiors de les historietes Batallas decisivas de la Humanidad de l’editorial Galaor.
L’interès del públic infantil i juvenil pels quaderns d’aventures perdurà, però el públic adult va perdre l’afició. Els encàrrecs anaren disminuint i finalment Budesca va deixar el món del còmic pel de la pintura, al voltant de 1965. El 1967 va fer la seva primera exposició com a pintor.
Els darrers còmics que dibuixà es van anar publicant fins el 1970 a diversos països. En són un exemple, Johnny Galaxy. The Ghost from the past publicat a Australia el 1967 i Johnny Galaxia. Cazadores de asterodies publicat a Xile el 1970, en tots dos casos els originals són del 1963.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!