-
Ateneu Vilanoví
-
La Vinagreta
- Vilanova i la Geltrú
- 19-11-2013 17:38
EIX. Xemeneies, contaminació
'Apostar per productes locals i/o de comerç just és la nostra manera local de lluitar contra el deute ecològic ja que no contribuïm a la substitució de cultius per a l’exportació ni tampoc als béns naturals mal pagats'
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat divendres 25 d’octubre una trentena de persones vam assistir a la xerrada sobre deute ecològic organitzada per la cooperativa de consum La Vinagreta a l’Ateneu Vilanoví. La xerrada, a càrrec de l’Alfons Pérez, membre de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i membre fundador de La Vinagreta, ens va permetre aproximar-nos d’una manera entenedora a aquest concepte d’escala global.
A banda de definir el concepte de deute ecològic com “el deute contret pels països industrialitzats amb la resta a causa de l'espoli històric i present dels recursos naturals, danys ambientals no reparats i la lliure utilització de l'espai ambiental global per a dipositar-hi residus”, a través de preguntes, dades concretes i recursos diversos, ens va exposar les diferents tipologies de deute:
- Biopirateria: apropiació intel•lectual i profit dels coneixements ancestrals relacionats amb les llavors, l’ús de plantes medicinals i altres coneixements sobre els quals se sosté la biotecnologia i l’agroindústria moderna.
- Comerç de residus: residus produïts al Nord són exportats al Sud on les legislacions ambientals i de seguretat són menys severes i és més econòmic.
- Béns naturals mal pagats: en la creixent extracció de béns naturals del Sud no es tenen en compte els passius ambientals com per exemple la contaminació de l’aigua, del sòl, de l’aire; el deteriorament dels recursos i ecosistemes produïts per l’empresa, etc.
- Substitució de cultius per a l'exportació: grans extensions de monocultius a països del Sud per a alimentar un model agroexportador cap als països del Nord.
- Deute de carboni: apropiació il•legítima per part dels països del Nord de la capacitat d’absorció de gasos d'efecte hivernacle de l’atmosfera, de la nova vegetació, del sòl i dels oceans.
També vam parlar del projecte Castor com un cas proper de deute ecològic així com de les possibles alternatives individuals, col•lectives i polítiques que es poden articular per fer front al deute ecològic.
Des de La Vinagreta, creiem que apostar per productes locals i/o de comerç just és la nostra manera local de lluitar contra el deute ecològic ja que no contribuïm a la substitució de cultius per a l’exportació ni tampoc als béns naturals mal pagats. És la nostra manera d’exercir el que vam anomenar “la responsabilitat global i la radicalització de la solidaritat”. Potser el deute de carboni o la biopirateria queden més lluny de la nostra realitat com a cooperativa però no per això ens són aliens, ja que també som consumidors d’energia o fàrmacs, per exemple!
Per acabar, ens quedem amb una frase de José Vicente Barcia, de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, que l’Alfons va citar en la seva xerrada i que creiem que encaixa amb la nostra filosofia: “Quan la tristesa és un mandat oficial, l’alegria és una forma de desobediència col•lectiva”.
No us perdeu les properes activitats organitzades per la cooperativa de consum La Vinagreta. Volem avançar plegats cap a la desobediència col•lectiva! Ens podeu seguir a les xarxes socials i contactar amb nosaltres a través del blog http://lavinagreta.blogspot.org/
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!