-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 23-03-2014 19:08
Eix. Portada de 'Mi baile con el siglo'
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La biografia de Hessel és la biografia d’un lluitador incombustible i incansable. A l’any 1939 es mobilitzat per l’exèrcit i després de la derrota s’incorpora a la França Lliure de Gaulle, empresonat al camp de Buchenwald i, a l’igual que Semprún, es salva de la mort en adoptar la personalitat d’un altre presoner mort. Es converteix en diplomàtic al final de la guerra i va formar part dels redactors de la Declaració Universal dels drets Humans. Ha estat ambaixador davant de l’ONU per França. A la portada del llibre s’explicita que és un al·legat contra al indiferència i a favor de la revolta pacífica. Certament el document traspua un sentiment de revolta davant la situació que vivim avui amb l’opressió d’un capitalisme amagat en els imaginaris mercats i també per la violència que pateixen determinats pobles. Fa un defensa aferrissada de la causa palestina. L’autor va començar a ser conegut i reconegut aquí amb el fulletó “!Indignaos!". En ell l’autor ha confegit una petita peça literària extraordinària. Hessel als seus 93 anys ha escrit el llibret “!Indignaos!" que ha publicat aquí l’editorial Destino amb un pròleg de José Luís Sanpedro que també amb 93 anys es segueix sentit un lluitador actiu Un document de lectura ràpida però no fàcil perquè pair el que es llegeix és dur. Però Hessel reclama que davant l’actual situació cal indignar-se perquè de la indignació neix el compromís de lluita. Val la pensa llegir-lo i pensar-hi.
Va seguir amb un altre èxit de vendes i lligat als moviments alternatius que es multipliquen als nostres dies. !Comprometeos!.
Aquest llibre que s’ha qualificat com la segona part dels famós títol d’ “Indignaos!” Del mateix autor que se’l va considerar crec jo que de manera exagerada com la bíblia dels anomenats indignats.
Aquest segon llibre és una llarga conversa amb Gilles Vanderpooten que és també un activista molt vinculat al moviment ecologista i juvenil. En aquest llibre conversa es posen damunt de la taula els temps que en aquest moments són el paradigma de l’actualitat política.
La diferència d’edat entre els interlocutors fa que existeixi un paral·lelisme entre dues generacions la que va haver de remuntar després de la guerra mundial i l’actual en que cal vèncer la indiferència i lluitar pels temes propis i necessaris per millorar la nostra situació.
Reclama compromís i acció, respecte per la diversitat per poder trobar des de l’òptica individual i també col·lectiva els motius per seguir la lluita i també per la necessitat de dotar-nos d’un món molt millor que tenim.
Possiblement el llibre, al meu entendre, està excessivament esbiaixat cap els temes ecològics que tot i ser important segurament caldria abordar altres temes que també avui tenen interès i en els que cal prendre posició.
Ara amb la publicació d‘aquesta biografia en forma de memòries que porta per títol “Mi baile con el siglo” es posa de relleu la seva presència en moments claus de la història de la darrera meitat del segle XX , una vida que va acompanyada d’una altura moral, d’un comportament ètic i de presa de consciència global davant els esdeveniments violents que es produeixen a Europa i també a la resta del món que li remou la voluntat de posar fi a determinades actituds i determinats comportaments fixats ens la violència i la repressió de la llibertat i la democràcia.
No hi ha dubte que en aquest moments Hessel ha esdevingut, fruit de les seves publicacions, un dels referents de la lluita contra una globalització injusta. Els seu passat com a redactor de la Declaració dels Drets Humans o bé la seva pertinença a la resistència francesa durant la segona guerra Mundial li donen una autoritat moral per reclamar canvis substancials en la nostra societat i en la manera com entenem les relacions humanes i les relacions entre països. La seva presència en la primera línia de la resolució de conflictes li dóna una visió privilegiada d’un testimoni de primera mà del segle XX i en aquest llibre també fa una digressió per com el segle XXI ha de canviar algunes de les pautes de comportament col·lectiu que hem tingut fins avui.
El llibre està escrit des de l’honestedat intel·lectual i la sinceritat sense, però, caure en la crítica fàcil sinó més aviat amb una enorme sinceritat i també des d’una generositat notable.
El llibre conclou amb una pregunta que el temps desvetllarà. El dilema és saber si la nostra societat està en una època crepuscular o bé coneixerem una nova albada potent i creadora.
Hessel no ho veurà, just fa un any va morir, però haurà contribuït amb el seu testimoniatge i trajectòria a que els temps futurs siguin molt millors.
Mi baile con el siglo
Stéphane Hessel
Colección Imago Mundi
Ediciones Destino, nº 209
Barcelona. Octubre 2011
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!