Literatura

L'altra

Eix. L'altra de Marta Rojals

Eix. L'altra de Marta Rojals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Quan a l’any 201 Marta Rojals va publicar la seva primera novel·la, Primavera, estiu, etcètera., va esdevenir un fenomen editorial amb més de 10.000 llibres venuts. Era una novel·la en la que es desenvolupa la història personal de la protagonista i els esforços que fa per resituar-se en la vida després d’una sotrac emocional. L’obra era una magnífica i entranyable novel·la. Constituïa així mateix el retrat d’una generació que sembla retrobar les seves arrels després d’haver estat a les capitals urbanes desenvolupant projectes professionals. Ara retorna amb una nova novel·la, L’Altra, que potser és més complexa i més dura que l’anterior però té la virtut d’explicar el que passa a l’època que ens ha tocat viure i de retratar una generació que ha viscut amb intensitat i s’aboca ara a prop de la quarantena a diversos fracassos i canvis en la seva vida, tant a nivell personal, com a nivell professional. Marta Rojals és arquitecte de professió i va debutar en el camp novel·lístic amb la novel·la Primavera, estiu, etcètera que se centra en la vida d'una jove que, després de quedar-se sense feina i sense parella, torna al poble on va créixer, fet que li farà replantejar-se moltes coses. Com ja hem dit amb aquesta novel·la va generar molta expectació i seguiment, s’esperava doncs amb expectació la seva segona obra l’Altra. I cal dir, al nostre entendre, que l’expectació no ha decebut perquè L’Altra és una novel·la consistent i també té la capacitat de sorprendre i molt ben gestada. Marta Rojals manté una actitud de discreció total i no participa presencialment dels actes de promoció dels seus llibres. Col·labora en el digital Vilaweb.

L’Altra ens parla de les inseguretats d’una dona davant la crisi a que es veu abocada en tots els àmbits de la seva vida. La generació educada als vuitanta, que pensava que gaudiria d’un benestar generalitzat s’han vist ara abocats a una situació gairebé de supervivència. Estudiar una carrera, que era vist com una garantia de futur, després s‘ha vist que no era així. Viure al dia és avui no sols una necessitat sinó una imposició de la mateixa situació de la societat.

La novel·la bascula i s’estructura a l’entorn de tres personatges l’Anna, “Nona”, que va estudiar Física però que es malguanya la vida en moments de crisi fent de dissenyadora, el seu marit el Manel, “Nel”, amb qui hi mante una relació que es situa en una crisi gairebé cíclica i amb alts i baixos i molts comptes pendents per resoldre. El “Nel” travessa una situació nova, acomiadat del diari on treballava sent la crisi en la pròpia pell i potser per situar-se intenta escriure un llibre. Això li serveix també com excusa per no haver de situar-se de nou en el mercat a la recerca d’un nou lloc del treball. De manera inconscient pretén seguir amb el ritme de vida que portava fins el moment tot esperant un contracte a l’estranger que mai arriba. El triangle es completa amb la Laura la germana de Nel, persona amb un cert historial conflictiu, que de manera sobtada va a viure amb ells i trenca el precari equilibri i la relació gairebé de dependència mútua que tenien la parella.

És evident que sobre els tres protagonistes, les seves vides, les seves sensacions, les seves emocions i les seves virtuts però també dels vicis i defectes bascula bona part de la narració. L’Anna que és la real i autèntica protagonista treballa a temps parcial l’estudi de disseny de la Cati, una dona més gran, i a través d’ella i del seu amant obtenen un contracte amb l’administració i fruit d’aquesta feina coneix a en Teo fill d’un arquitecte que treballa en el mateix edifici, que els hi dissenya un web. L’Anna comença i manté una relació amorosa intensa i profunda amb el Teo. Història que té un final cruel i decebedor. Aquesta relació però no li crea cap mena de problema per mantenir les dues relacions intentant trampejar les situacions jugant-hi un paper important l’ús de les noves tecnologies com el Whatsapp.

L’Anna té però, com tothom, alguns aspectes que sembla que no ha pogut superar, la seva relació amb la família sobretot amb la seva mare, el record permanent de la mort d’un gos a qui l’Anna havia agafat força carinyo i també el records d’algun episodi d’abusos que li retornen com una glopada de dolor i la trasbalsen. No aconsegueix alliberar-se’n i entra en el cercle viciós dels records i els reaccions complicades davant d’ells. I aquest temors i ser víctima de la crisi social i econòmica que viu l’Anna és la que ens porta a descobrir en el moment final l’autèntic secret de la personalitat de la protagonista.

El llibre també afronta alguns dels aspectes que mouen l’actualitat, l’oncle ric que els deixa el pis, però es veu atrapat pel tema de les preferents i per poder substituir necessita vendre el pis, l’atur dels joves i la necessitat que tenen de marxar cap a un exili laboral per poder-se guanyar la vida, el paper de les xarxes socials i els neguits de pares i mares davant els futurs fills, l’atur... en definitiva elements que ajuden a compassar un relat potent, de supervivents que malgrat la seva lluita sembla que poden acabar de sortir del pou.

Rojals ha superat excel·lentment la pressió i responsabilitat que una escriptora pot tenir quan la seva primera novel·la és bona, molt bona i s’espera al segona per jutjar. No decep, al contrari, segurament la novel·la amb el seu final sorprenent i que pot arribar a pertorbar és més sòlida que la primera. Els records i les vivències de la infància i l’adolescència tenen un paper clau en la formació de la personalitat l’Anna. 

Novel·la doncs per llegir amb disposició a fruir i llegir un bon llibre sobre les relacions, l’amor, la ruptura, la desesperació, la crisis personal, social i econòmica i les seves conseqüències.

Segur que no us deixarà indiferent.

L’altra
Marta Rojals
Col·lecció “Les ales esteses”
RBA-La Magrana
Barcelona, gener 2014

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local