-
Què t'anava a dir
-
Miquel Casellas
- El Vendrell
- 27-04-2014 12:16
Fotolog. IES Baix Penedès
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’EOI del Vendrell celebra enguany la seva primera dècada en funcionament al Baix Penedès. Més de 5.000 alumnes ja han passat per aquest centre que comparteix instal·lacions amb l'IES Baix Penedès. En l’actualitat es poden cursar cinc anys de francès i sis anys d’anglès. Per fer-ho possible el centre compta amb quatre professores d’anglès a jornada completa i dues de francès a jornada completa i una més de francès, a mitja jornada. Vaig tenir l’honor de ser un dels estudiants del primer curs que es va impartir l’any 2003-2004. És una sort tenir aquest centre al Vendrell i no haver-se de desplaçar a altres comarques properes per poder realitzar aquests estudis. Aquí sempre ens han venut la moto que gaudim de molt bones comunicacions arreu, però en realitat quan ens mostren aquest missatge recurrent ens estan dient que tenim mancances i ens toca moure’ns tot i que encara que no sigui gaire lluny hem d’agafar el cotxe i plantar-nos a altres ciutats.
Aquest és un dels pocs centres on apareix un esperit comarcal entre veïns de les diferents localitats de la comarca. Quan ja fa anys vaig passar per aquestes instal·lacions en l’apartat d’institut es podia veure un ambient baixpenedesenc, però amb el creixement de la comarca s’ha perdut aquest esperit global. Ara ja són uns quants els municipis de la comarca que tenen el seu institut, inclús el mateix Vendrell en té tres de públics. Dos en la mateixa zona i l’altre a la punta del municipi, una ubicació molt discutida que complica el seu accés pels alumnes que no tenen la sort de viure en aquesta urbanització.
Per construir una identitat comarcal una de les eines que s’han de valorar són els punts en comú entre els diferents municipis. Si mirem l’actitud dels polítics de casa nostra veiem que cada municipi actua independent de la resta. Per tant en ells no s’hi pot confiar. La resta de veïns hem de vetllar per mantenir aquesta mena d’identitat per altres vies per demostrar que el treball comarcal és molt més efectiu que no pas la feina individual per part de cada municipi.
L’EOI és un dels punts de trobada que ens pot obrir noves portes en aquest món de la comunicació. Saber idiomes ajuda a obrir portes i és fonamental per tenir més possibilitats a l’hora de trobar feina, però la veritat és que aquesta fita personal és molt complicada tal com estan les coses avui en dia. Representa un punt més en el llistó per arribar-hi.
El futur de l’EOI es obrir-se a altres llengües que per diferents motius estan de moda com poden ser el xinès i el rus. Aquesta és una tasca molt difícil per una Generalitat que passa per un moment molt greu en les seves finances com la majoria d’administracions públiques.
Potser una de les coses que també s’haurien d’estudiar quan la delicada situació econòmica pressupostària millori és ampliar l’horari. Ara per ara està dedicat bàsicament a un perfil de persones que estudien o treballen en horaris convencionals, però hi ha aturats i altres col·lectius que hi podrien anar en horari de matí. Potser no serien gaires, però és una opció que es podria contemplar i més en idiomes com l’anglès on sempre hi ha una gran demanda.
El proper curs vinent hi haurà una important pujada en les seves taxes, però no crec que afecti molt el nombre de matricules perquè la relació qualitat preu està molt bé. La gràcia és que t’aporta una titulació oficial.
Hi ha persones que van a estudiar pel simple fet d’ampliar currículum, però moltes més ho complementen amb un bon ambient un lloc on fer relacions humanes en persona en uns temps on proliferen les fredes xarxes socials.
Aprendre un idioma és una excel·lent excusa per conèixer gent i compartir noves vivències i experiències recuperar una mica l’ambient escolar que tots trobem a faltar una mica quan hem hagut de deixar les aules.
En aquesta societat moltes coses es podrien arreglar si hi hagués comunicació. Però en molts aspectes ens falta. De petits ens han volgut ensenyat a parlar i a escoltar, però amb el temps molts ho anem perdent o simplement ho deixem de practicar. La comunicació és bàsica en la nostra societat perquè tots ens entenguem i és un dels pilars de la nostra societat que massa cops obviem. Esperem que l’EOI segueixi en peu amb molt bon ambient durant molts anys i pugui ampliar la seva oferta amb noves ofertes i nous idiomes. El nostre EOI realitza una gran tasca a la comarca i fora d’ella gràcies a un professors que estimen el que fan i ho saben transmetre als seus alumnes.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!