Literatura

Faré el que tu vulguis

Eix. Portada de 'Faré el que tu vulguis'

Eix. Portada de 'Faré el que tu vulguis'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb aquesta novel·la Iolanda Batallé va obtenir el premi Prudenci Bertrana. La novel·la ens narra com, a voltes, el conèixer i relacionant-te amb altres persones, sigui per casualitat o per compartir alguns moments comuns, pot canviar la nostra vida, fer canviar també  la vida dels que ens envolten i ens porten a situacions que viscudes més enllà de l’anècdota poden comportar un canvi important en la nostra vida.

D’això de canvis, d’amors de desig i de plaers, de records turmentosos que no s’han exterioritzat prou, parla la novel·la de Iolanda Batallé.

L’autora Iolanda Batallé, és escriptora i editora, ha viscut a Anglaterra, Argentina, Marroc, Sud-àfrica, Estats Units i al Baix Empordà. Llicenciada en filologia anglesa, periodista i màster en direcció d’empreses, ha col·laborat en mitjans com El Observador, el Periódico, Avui, Diari de Girona, RAC1 i COM Ràdio, entre d’altres.

Actualment és directora editorial de La Galera i professora de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, del Laboratori de Lletres i del Màster d’Edició de la Universitat Pompeu Fabra. Ha publicat anteriorment La memòria de les formigues a l’editorial Amsterdam a l’any 2009 i El límit exacte dels nostres cossos que és un recull de narracions a la mateixa editorial a l‘any 2011. La novel·la és una narració carregada d’optimisme que mica en mica ens va envoltant. El recull l límit exacte del nostres cossos, és un mostrari de personatges poc habituals que ens mostren moltes coses de la mateixa vida que vivim nosaltres i que potser no ens en hem adonat mai.

La trama de l’obra no és excessivament complexa tot i que hi ha alguns aspectes que van emergint i que finalment seran els que tindran força importància en el tram final de la narració.

La Nora, la protagonista, una pintora amb un cert prestigi en els àmbits artístics torna a Barcelona en avió des de Londres. A l’avió coneix a un jove biòleg, en Nacho, per qui se sent atreta des del primer moment . Al mateix avió ja mantenen una relació física. Per ella és la primera vegada que es infidel a seu marit, en Robert, advocat i en una fase vital desconcertant i amb qui tenen dues filles que ja han aixecat el vol i viuen amb les seves respectives parelles. La Nora s’enamora del Nacho i a partir d’aquets moment inicia un viatge en el que se sotmetrà primer per enamorament però desprès per consciència i voluntat pròpia a un seguit de vivències que possiblement no hagués pensat mai mentre viu un matrimoni un pèl convencional i entrant en una fase d’acomodació als rols ja preestablerts.

La Nora trenca motlle i passar de fer el que vol l’altre a fer el que ella vol, decideix analitzar la seva pròpia vida, els seu records i intentarà trobar ella mateixa, el camí a seguir i ho manifesta amb contundència.: “Només existeix el desig. El desig, allò que imagino, allò que avanço que passarà. Sóc addicta al record del que vindrà. Quan ja ha vingut no m’interessa.”. Amb aquesta filosofia per davant la Nora es llençarà a viure un seguit d’experiències noves i que segurament no hagués provat mai de no prendre la decisió d’alliberar-se  de molts prejudicis i factors de la clàssica hipocresia social que van des de prostituir-se de manera ocasional però només amb qui vol i només per una sola vegada que culmina amb una trobada molt especial amb el seu marit desprès de descobrir casualment la seva infidelitat, fins a entrar en una fase de molta creativitat artística i sempre, però de fons els record i els fets que van condicionar bona part de la seva infància, el records els pares i el paper preponderant de l’avi amb tota al càrrega emotiva i afectiva i de trastorn personal que comporta.

Faré tot el que tu vulguis és una novel·la en que la protagonista recupera un certa sensació de primitivisme en les seves relacions fonamentades en el desig més enllà de convencions socials i hipocresies burgeses. La Nora s’allibera de determinats compromisos socials però també de la part més fosca que la va corsecant des de la seva infància. Aquest alliberament emocional del fets ocorreguts a casa dels avis la porta a sentir-se novament amb capacitat de viure amb plenitud la nova vida que se li obre desprès d’aquest alliberament .

No és una obra de lectura fàcil ja que cal estar atents a les anades i vingudes en els temps i també a parar atenció a les reflexions que es fa la protagonista respecte a les seves relacions amb la resta de personatges.

La novel·la també té digressions a l’entorn de històries paral·leles que no distreuen la trama principal, però si que ajuden a centrar el tema més important com és la transformació de la Nora.

Interessant, en alguns moments però m’ha semblat un pèl artificial, o si es vol poc natural en els procés de desenvolupament, però tot i així m’ha interessat i sobretot crec que val la pena seguir el procés d’alliberament de la Nora que ha viscut protegida i potser submisa i en un moment donat decideix ser ella i assumir les regnes de la seva vida i potser fins i tot la dels altres.....

Faré el que tu vulguis
Iolanda Batallé
Editorial Columna
Premi Prudenci Bertrana 2013
Barcelona, novembre del 2013

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local