-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 13-07-2014 11:35
Eix. Portada de "Sis dies de desembre"
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El subtítol és “Un nou cas de l’inspector Mascarell”, i ja és el cinquè cas d’aquest policia represaliat per la seva pertinença a la policia catalana durant la República. La saga literària va començar amb Quatre dies de Gener, on sembla que ell dispara el darrer tret a Barcelona, que a les poques hores serà ocupada pels “nacionales”, per desmantellar una xarxa d’explotació de noies. Set dies de Juliol on segueix l’estela de la investigació del primer cas i es troba amb una xarxa de corrupció de la burgesia industrial del tèxtil. A Cinc dies d’octubre, el trobem cercant la tomba d’un jove mort mentre a Madrid hi ha un important judici contra un grup nombrós de maquis. I a Dos dies de maig, el trobem embolicat en un intent d’atemptat amb la vista de Franco a Barcelona. Tots els casos estan ambients excel·lentment en una Barcelona de postguerra amb una recreació històrica dels moments en que succeeixen les accions del comissari Mascarell.
Jordi Sierra i Fabra és una del autors més prolífics i reconeguts de la literatura catalana actual. S’explica que és un autor que va començar a escriure a la seva infantesa i amb poc més de dotze anys ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Aquesta precocitat va lligada a una gran capacitat de treball que ha portat que fins ara hagi escrit més de 400 llibres i hagi estat traduït a nombroses llengües es calcula que ha venut més de deu milions de llibres, xifra realment important i que el situa entre els autors més llegits de la literatura contemporània.
Sierra i Fabra té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil. Ha obtingut la majoria del premis que es concedeixen de literatura Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, el Nèstor Lujan de narrativa històrica i el Premio Nacional de literatura Juvenil a l’any 2007. Ha estat així mateix un estudiós de la música poc i rock, ha fet de comentarista i ha treballat per impulsar diverses revistes d’aquets gènere com Popular 1 i Super Pop.
A Sis dies de desembre, trobem a l’inspector Mascarell aposentat, després dels anys passats treballant forçadament al Valle de los Caidos on va anar a raure després de que se li commutés la pena de mort, amb la seva dona, la Patro, la jove a qui va rescatar de les urpes d’una xarxa d’explotació, viuen tranquil·lament i modestament amb uns diners que van trobar a l’any 1947 la casa d’un estraperlista.
Aquesta tranquil·litat es veu truncada per l’aparició de Lenin, un delinqüent de poca volada que ja coneixia d’abans de la guerra i que el va retrobar quan va estar detingut fa relativament poc a la Direcció General de Seguretat de la Via Laietana, allà l’experiència de Lenin el va ajudar a suportar els dies de tancament. Lenin li demana ajuda per sortir d’un embolic en que es troba. Ha robat en un descuit del seu propietari, un anglès, una cartera. No sap desxifrar el contingut de la mateixa però quan està disposat a tornar-la i truca a l’habitació de l’hotel Ritz que és on s’hostatja l’estranger s’adona que li respon una altra persona que el cita per fer l’intercanvi de la cartera a canvi d’un diners i un sisè sentit el fa estar a l’aguait. Lenin malfia i sap que l’anglès és mort i sospita, amb raó, que la cita és una trampa.
El contingut de la maleta és sorprenent es tracta d’un seguit de documents i el que sembla un catàleg dels anomenats catàlegs de Hitler, amb diverses reproduccions d’obres d’art. Mascarell i Lenin acaben descobrint que és un catàleg d’obres que els nazis buscaven i robaven i que el mort era un membre dels “monuments Men”, una unitat creada pels aliats per la recerca de tot el patrimoni robat pels nazis i que encara no havien trobat. Sembla que l’home tenia la certesa de que a Barcelona hi havia uns quadres d’aquest i també la persona que els havia robat.
Mascarell va resseguint al pista i trobant les interseccions entre l’antic oficial nazi i algun col·leccionista sense escrúpols que també es vol fer amb els quadres.
L’aparició de la núvia de l’anglès assassinat dóna un gir espectacular a l’acció. Mascarell connecta amb ella i plegats estructuren un pla per poder, per una banda venjar la mort del “monuments Men” i per altra recuperar els quadres robats i retornar-los als seus legítims propietaris.
El final és de traca i mocador.
El paper de la núvia de l’anglès, la Patricia, és clau per acabar amb la trama mafiosa i corrupte i de passada eliminar a un dels més perillós enemics de Mascarell, el comissari Amador que l’havia amenaçat de retornar-lo a les obres del Valle de los Caidos.
La novel·la no decep, amb una acció permanent, amb la capacitat deductiva de l’inspector Mascarell, la humanitat dels protagonistes, les situacions d’una Barcelona encara atemorida pels franquistes, les trames de corrupció i l’ambició d’alguns nous rics composen un decorat magnífic .
De lectura ràpida per seguir l’acció i perquè esta molt ben escrita, amb la naturalitat en els diàlegs i per una notable creació de l’ambientació.
Sis dies de desembre
Jordi Sierra i Fabra
Editorial Rosa dels Vents
Barcelona, febrer del 2014
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!