-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 19-07-2014 10:22
Eix. Portada del llibre de Sami Naïr
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La creació de l’Europa Unida no és una tasca fàcil ni una tasca possiblement d’una generació. L’actual crisi econòmica, a més de desballestar les economies de molts països i de moltes persones, ha generat un profund problema de percepció europea per part de la majoria de la ciutadania que no veu ara en la unitat europea el gran marc d’enfortiment, no sols de l’economia, sinó dels drets socials. Ara bé Europa és molt més, per la seva història i per la seva condició de terra d’acollida.
El llibre de Sami Naïr va d’això, va de la necessitat de que Europa esdevingui un paradigma en el món de com un territori físic pot esdevenir un territori humà. Recentment en una entrevista quan se li pregunta pel paper que podia jugar Europa deixava la resposta és molt clara:
“Europa, como conjunto económico y cultural, es el principal crisol de una nueva civilización y de un nuevo concepto de libertad a escala planetaria, porque tenemos todo para conseguirlo. Tenemos tradición universalista, humanista, y hemos aprendido, con las catástrofes del siglo XX, a respetar las diferencias. Con el colonialismo, el fascismo y el estalinismo, sabemos lo que hay que evitar”.
Sami Naïr és nascut a Algèria a la ciutat de Tremecén de pare algerià ha desenvolupat la seva carrera professional i política a França, dedicant-se fonamentalment a estudiar l’evolució del fenomen de la immigració i com aquesta ha estat un motor de canvi econòmic i social de la Nostra societat. Va començar a estudiar dret a l’any 1968 però ben aviat es va interessar per temes sociològics i filosòfics. Paral·lelament als estudis universitaris va començar també la seva activitat política a l’entorn dels moviments estudiantils del maig del 68. Va esdevenir professor universitari tot just acabats els estudis va entrar a formar part com a professor assistent a la Sorbona, a l’any 1978 es nomenat professor titulat de la càtedra de teoria política de la universitat parisenca.
Ha tingut càrrecs de representació política. Va ser eurodiputat entre 1999 i 2004, Delegado Interministerial de Migraciones Internacionales y codesarrollo a proposta de Lionel Jospin i assessor del ministre de l’interior a l’any 1998 per temes d’immigració. Membre del Consell d’Estat entre 2006 i 2010 actualment és el director del Centre Mediterrani Andalusí de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla.
Es autor de nombrosos estudis i escriu articles habitualment als diaris Le Monde, Liberation, El País o el Periódico de Catalunya. Així mateix té una extensíssima bibliografia relacionada amb la immigració, els valors democràtics i desenvolupament del tercer món.
El llibre conté molts dels articles i treballs que ha fet al voltant del tema de la immigració i es divideix en quatre apartats “Defensa de los derechos de los inmigrantes e integración” en el que fa una anàlisi de la situació real del que provoca la immigració i les condicions en que ho han de fer. Una segona part Política Migratoria y movimientos de población, explica els processos nous que comporten les migracions fent èmfasi especial en la situació que ha generat a Europa i a Espanya. Oportunitats i el reptes que la seva integració genera. El tercer capítol va destinat a estudiar la Immigracions, cooperación, codesarrollo a on el que s’analitza és l’espai de la mediterrània com un espai d’interacctuació entre els diversos països. Finalment en el darrer capítol La Europa Mestiza fa algunes propostes per aquest nou escenari de la immigració com a fenomen ja estructural de la societat occidental i com aquesta pot esdevenir en un futur la clau del seu desenvolupament.
El llibre constitueix doncs una anàlisi molt complerta de la immigració com un fenomen que ha capgirat forces situacions dels països que en són receptors. L’autor analitza les causes d’aquest moviments de població i conté forces propostes de com millorar la situació d’aquesta gernació d’homes i dones com a éssers humans són subjectes d’uns drets siguin a on siguin ja que s’han vist obligats a desplaçaments, la majoria de les vegades fugint de condicions infrahumanes. L’autor no només és un teòric, sinó que ha treballat des de responsabilitats polítiques a generar noves polítiques d’integració i de reconeixement de les migracions com una realitat que serà ja consubstancial a les noves societats occidentals que hauran de cercar algunes noves fórmules per evitar que hi hagi una fractura social que generaria un enfrontament que és evitable segons l’autor amb mesures com generar ocupació, desenvolupament i noves perspectives de millora col·lectiva com a societat.
El llibre que com hem dit recull la major part dels treballs que Sami Naïr ha anat desenvolupant al llarg dels anys és també el testimoni de la trajectòria professional, intel·lectual i política de l’autor. El propi Naïr ho indica quan diu: “ En realidad siempre buscaba respuestas a la cuestión de ¿cómo vivir juntos respetando las singularidades de cada uno?”.
En conclusió val la pensa llegir el llibre perquè aporta elements per entendre el fenomen de la immigració que constitueix un dels principals problemes per alguns i reptes per altres del segle XXI i de la nostra societat occidental que ha de seguir garantint la llibertat i la cohesió.
La Europa mestiza, Inmigración, ciudadanía, codesarrollo
Sami Naïr
Círculo de Lectores, Galaxia Gutemberg
Barcelona 2010
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!