-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 28-07-2014 10:19
Eix. Educacionari
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El llibre porta un subtítol esclaridor que ens dona la pauta del que vol ser: “Una invitació a pensar i sentir l’educació a través de seixanta conceptes. Un assaig sobre el compromís de l’educació”.
Joan Manuel del Pozo (1948) és professor de Filosofia de la Universitat de Girona director de l’Observatori d’Ètica Aplicada a l’Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària. Entre altres publicacions, ha traduït al català, per a la Fundació Bernat Metge, tres tractats filosòfics de Ciceró, La naturalesa dels déus, La república i Les paradoxes dels estoics. Ha traduït també del llatí original l'obra clàssica del pensament polític Utopia de Thomas More. Manté una intensa activitat com a conferenciant aquí i en diversos països entorn de temes d'educació, filosofia, ètica i política. Ha estat diputat al Congrés i al Parlament, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona i Conseller d’Educació en el final del mandat de Pasqual Maragall al front de la Generalitat
Com a Conseller va posar les bases ideològiques de la Llei d’Educació de Catalunya fruit de la seva experiència de molts anys pensant en la matèria educativa.
Aquest llibre ens proposa pensar, reflexionar, disseccionar l’acció de l'educació com un compromís i sentir-la com un gust.
El llibre té sentit pels propis professionals de l’educació, però indubtablement per tot l’entorn de l’escola, els pares i mares, les institucions – o almenys aquells que tenen responsabilitats sobre l’educació- i naturalment per qualsevol lector avesat a fruir d‘una bona literatura de pensament. Es tracta de saber més coses sobre l’educació però saber-ho des d’un punt de vista del pensament rigorós, dels coneixements conceptuals i de la voluntat de transformació que hi ha darrera l’anàlisi dels conceptes que s’exposen a l’Educacionari.
A la contraportada del llibre podem llegir encertadament:
Però no es tracta d'un assaig a l’ús, ple de notes i de referències bibliogràfiques, sinó d'una mena de diccionari que repassa seixanta conceptes clau, que es poden llegir independentment o d’acord amb els quatre itineraris que proposa l’autor. Perquè cada entrada -de la primera, acte educador, fins a l'última, valor- és un petit assaig autònom en ell mateix, però entre totes seixanta construeixen un discurs rigorós, coherent i fondament argumentat; Joan Manuel del Pozo ens hi convida a afrontar, des de l'honestedat i la intel·ligència, un dels aspectes més crucials de la societat d'avui. L'anàlisi aprofundida de la situació actual de l'educació li permet assenyalar-hi desorientacions, detectar-hi encerts i proposar finalitats i valors que l’omplin de sentit. Educacionari és una invitació a l’exercici d’una serena reflexió educativa, feta per un professor de gran prestigi i de molta experiència.
El llibre s’estructura en quatre itineraris en cada un d‘ells hi ha determinats termes o conceptes fins a seixanta. El conceptes estan ordenats alfabèticament com en un diccionari, però la seva lectura pot seguir aquest ordre o el de l’itinerari, i fins i tot diria que es pot anar espigolant els termes en funció del que et plagui en el moment just de la lectura.
L’autor explica quin és el propòsit del llibre: “I, com a objectiu de cor i ment -cordialment- estimular professionals docents, famílies i agents socials diversos vers el compromís per una actuació educativa amb més clarividència i amb més confiança”.
El propòsit s’acompleix amb escreix i és una contribució més que recomanable ja no només, a aquells que es dediquen professionalment a l’educació sinó també per qualsevol que estigui preocupat o que tingui curiositat per estar al dia de fenòmens vinculats al món educatiu.
L’educació és un elements clau en els canvis socials. Un ciutadà, ciutadana educat és un ciutadà, ciutadana positivament crític i raonablement compromès amb els objectius cívics.
En mig de la situació convulsa de la l’educació, de les retallades que han tocat aquí si el moll de l’os. EE, beques, substitucions, el dia a dia de l’escola ha empitjorat. Retornant a ara fa quaranta anys. En aquest moments en que, a més, es demana moltes coses a l’escola i en canvi se li han reduït les aportacions, en aquest temps doncs Educacionari porta un alenada d’aire fresc, és com aquella marinada que ens alleuja de la xafogor, -que aquí coneixem bé-, És un cant a l’optimisme i a l’esperança en moments de desorientació i incerteses.
És Educacionari un llibre que parla d’educació però crec que no és un llibre exclusiu pels qui es dediquen a l’educació o s’han dedicat a l’educació. Té crec un àmbit d’interès que va molt més enllà, és un llibre per tothom, és un llibre que té components de civisme, matisos de política en majúscules, és un llibre que fonamenta valors. És un tractat de filosofia i de reflexió sobre el procés educatiu. És un llibre que conté recursos didàctics, és un llibre sobre conceptes claus de l’educació i el seu encadenament amb la realitat i en l’entorn de l’escola, és en definitiva un tractat sobre la mateixa vida.
En temps que hi ha una certa mercantilització de l’educació a on només sembla que comptin els resultats. Que són importants però no exclusius, cal valorar el saber, el saber estar, la transmissió de valors, de cultura, d’instruccions davant els reptes vitals, de la tutela personal, de les dependències, en definitiva un llibre que ens acosta i molt a entendre l’educació com un aspectes clau en la configuració de la persona i en la construcció i cohesió de la societat.
Educacionari
Joan Manuel del Pozo Àlvarez
Ciències humanes i socials
Educació
Col·lecció Llibres a l'Abast
Edicions 62
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!