Literatura

Cada dia és festa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Nou llibre del Bienve Moya sobre la Festa al llarg de l’any. Un excel·lent recorregut per les celebracions més importants del país, els usos i els costums de la festa i també com i de quin manera s’ha anat plantejant el cicle festiu en els territoris i adequant-los també a les condicions de la vida actual. De l’extensa coneixença de Bienve Moya del món festiu neix aquest volum que és molt interessant per descobrir activitats festives, que essent una tradició, marquen encara el calendari de moltes ciutats.

Bienve Moya va començar la seva activitat cultural a través de les arts escèniques treballant com actor aficionat per fer el salt al professionalisme amb la companyia Els Joglars, també ha escrit diverses obres de teatre i un ampli ventall de contes vinculats a la cultura popular. Va seguir després treballant a l’administració publica  com a gestor cultural i va ser el promotor i iniciador de la Xarxa de Teatres Públics de Catalunya. Promotor de Trapezi, Fira del Circ. Promotor, amb Taller de Músics de Barcelona, de Socatalà, investigació sobre música tradicional contemporània. Va  treballar a l'Ajuntament de Barcelona, al de Vilanova i la Geltrú i en altres poblacions en la festa a l'espai públic. Escriu habitualment articles sobre la festa i la cultura popular. Ha publicat, entre altres, Petita història de Vilanovins i Geltrunecs, La Festa a Catalunya (1995), Llegendes Urbanes (1999), Pont blau (2009), Una mà de sants (2011), etc. Cofundador del col·lectiu Altres andalusos. Premi Nacional de Cultura 2009, en Cultura popular.

Segur cada dia és festa. Diàriament es celebra alguna commemoració o segur que hi ha qui es lleva i està de festa. Però més enllà del joc de paraules o les interpretacions que anem fent de les paraules dies i festa, Cada dia és festa és el títol del nou llibre del Bienve Moya. El llibre està editat per l’editorial Barcino i compta amb l’aportació de la Fundació Lluis Carulla i del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Aquest Museu té una col·lecció sobre temes etnogràfics que apleguen treballs sobre la vida al camp. És evident que bona part de les festes estan associades, en els seus inicis i primigeni desenvolupament, al pas del temps i als cicles de la natura.

La trajectòria de Bienve Moya en el camp de la cultura popular és extensa i molt fruitosa. I això és així perquè el Bienve Moya no només és un teòric que escriu llibres fent elucubracions –que també en fa, eh- sinó que ha trepitjat el país coneixent i analitzant algunes de les seves tradicions festives més arrelades. D‘ençà els anys seixanta ha participat activament en la festa, en la seva anàlisi i la dissecció d’usos i costums festius, en la seva projecció i sobretot en la seva recuperació, treballant i recreant la festa  a partir de cercar la combinació equilibrada entre la tradició, entesa com la posada en escena novament d'aquells valors cívics i socials que venen de lluny, amb la necessària adequació als interessos de la societat d’avui.

En Bienve Moya ha fet un trajecte llarg combinant la reflexió, l’estudi teòric i la pràctica de la festa i de la cultura popular; tot plegat ha possibilitat nous criteris, ha fixat objectius plausible a la nostra festa, ha generat corrent d’opinió, en definitiva ha exercit un mestratge sòlid i reconegut que ha de servir perquè les generacions actuals de “festers” coneguin les arrels de les celebracions i alhora els permeti fer les modificacions, les actualitzacions, els canvis necessàries per mantenir la vitalitat i l’actualitat de la festa. Però si això, aquesta feina és prou important, ens sembla que encara ho és més perquè ha sabut lligar de manera natural el concepte de cultura popular com un dels pilars fonamentals de la cohesió social de la nostra societat i ha donat referents clars que són àmpliament acceptats.

El llibre Cada dia és festa no té la voluntat de convertir-se en una mena de guia Repsol de les festes, sinó que recull un conjunt  de celebracions seguint el cicle anual de les estacions i en fa un seguiment destacant-se aquells aspectes que les fan singulars , que són festes referencials pel seu model en amplis territoris. De cada festa esmentada se’n fa l’oportú comentari que en alguns moments estan recoberts d’una certa i fina ironia i també hi ha un ric anecdotari relatiu als usos i costum festius i a situacions peculiars com la que ens descriu a l’il·lustre filòsof Eugeni D’Ors perseguint els marrecs del Baix a Mar vilanovins entre ells el mateix Bienve per “haver participat en ràtzies juvenils als ametllers del mas contigu a l’ermita” (Sant Cristòfol, clar) La imatge és impagable, carregada d’aquest humor que diuen propi dels vilanovins.

Per llegir el llibre però no cal ser un seguidor fidel i compulsiu de les festes del país, la quantitat d’informació, de reflexió a l’entorn del fet socials festius, d’històries de patrons i celebracions és prou atractiu per degustar-lo sense que, amb la seva lectura , vulguem planificar cap recorregut de cap de setmana resseguint les festes del país. Un plaer de lectura, un llibre fresc sobre la cultura popular i del descobriment que ens fa al país per gaudir de la festa.

El llibre constitueix doncs una nova aportació al coneixement de la festa i la significació al país. La ma destra i experta del Bienve Moya és la garantia de que ens trobem davant una nova obra de referència en el camp de la cultura popular. 

 

Cada dia és festa
Bienve Moya
Col·lecció Museu Vida Rural, Espluga de Francolí

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local