-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 08-02-2015 09:19
Eix. Coberta de También esto pasará
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Hi ha un frase colpidora que la protagonista del llibre, Blanca, pronuncia en mig d’una reflexió. “En parte consciente, supongo, de que el amor de mi vida eras tú y de que ningún otro amor huracanado podría con el tuyo”. Aquesta reflexió sobre l’amor que sent la protagonista per la seva mare és una de les claus mes important de la narració, de l’exquisida narració, en que Blanca, repensa la relació amb la seva mare morta i s’adona de les influències, els exemples, la dependència que durant la seva vida va tenir de la mare. Ara plora i la recorda des de l’absència que li ha produït un dolor profund.
En el moment en que el llibre de Busquets ha arribat a les llibreries ha aixecat un autèntica expectativa fruit de l’enorme interès que va tenir entre la crítica i els editors que es van trobar a la darrera fira de Frankfurt. En molt poques ocasions, gairebé en comptades excepcions, una novel·la encara en període d’editar-se i sobretot d'algú que just ha fet alguna publicació primerenca ha aconseguit l'èxit que ha tingut la narració de Busquets amb l’adquisició per part de les editorials més prestigioses del món com poden ser la francesa Gallimard, l'alemanya Suhrkamp o la italiana Rizzoli que tenen una capacitat de divulgació extraordinària. Però el llibre també ha fet les amèriques amb el salt al mercat editorial nord-americà ja que Hogarth Press ha comprat els drets per una xifra molt important.
Milena Busquets és nascuda el 1972 a Barcelona. Va estudiar al Liceu francès de Barcelona i va obtenir el Grau en Arqueologia de l’Institut d’Arqueologia de l’University College de Londres (UCL). Va treballar durant molts anys a l’editorial Lumen, l’editorial que va fundar Esther Tusquets, la seva mare, a començament dels anys seixanta i que Random House va comprar quaranta anys més tard. Al cap d’un temps, va fundar la seva pròpia editorial, Erre que Erre, va escriure la seva primera novel·la, va treballar per a una revista del cor i va ser relacions públiques d’una marca de moda. Actualment, treballa de periodista i de traductora d’anglès i francès al castellà. Va publicar a l’any 2008 Hoy he conocido a alguien que va ser la seva primera novel·la i el seu debut literari que ara es veu consolidat amb También esto pasará.
Aquesta és un novel·la escrita des del sentiment i des de l’intimitat, s’hi barregen les vivències de la protagonista, des dels records de la infància fins les diferents relacions que ha viscut i les aportacions que aquestes han tingut en la seva pròpia vida. Escrita des del dolor per la mort de la mare que ha esdevingut una persona imprescindible en la vida de la Blanca, amb els moments bons, els records de la relació des de la infància fins els moments més durs de la malaltia i les dures jornades de l’hospital en els moments terminals. En alguns moments la narració pot semblar feta des d’una certa frivolitat, des d’una distància volguda i en altres moments des d’uns sentiments ben vius i que traspuen l’estima cap a la mare però també com aquesta ha estat presents en els bon moments i en els moments difícils que ha vist la protagonista, la Blanca. Acaba de fer els quaranta anys i ja veu com la joventut comença a ser una vista enrere, amb dos fills i amb múltiples relacions d’amistat que ha anat conreant al llarg del temps i amb un bona relació amb els seu excompanys sentimentals i avui encara embrancada amb una relació amb un home casat. Tot això és analitzat, capgirat i diseccionat amb motiu de la mort de la mare i la revisió que fa de la vida conjunta que van tenir
L’acció s’inicia amb l’enterrament de la mare de Blanca, les sensacions que té, els records que s’aglomeren i com les persones que hi assisteixen van desfilant i provoquen altres records de relacions. Entre les persones que hi assisteixen hi ha coneguts i altres, que ben bé no se sap qui són, alguns d’ells tindran en la decurs de la narració algun paper secundari. L’acció es trasllada després a Cadaqués a on el cercle més íntim de la protagonista es trasllada per tenir uns dies de descans després de la mort de la mare. El conglomerat de personatges que es reuneixen a Cadaqués viu, riu, s’emociona i sobretot recorda. Recorda la Blanca sobretot la seva especial relació amb la mare i les altres històries de la seva infantesa i la joventut amb tot el que això comporta de relacions, amors, desamors, amistats una vida relativament fàcil i desimbolta.
I és en aquets procés de records que es va veient la intensa relació entre mare i filla, la teranyina afectiva que les relaciona i les complicitats que van ordir amb el pas del temps i de com cadascuna d’elles coneixia la vida. Les virtuts i els defectes i els secrets d ‘altre.
Es evident que l’autora es reencarna en Blanca per manifestar el dolor i passar el dol per la mort de la seva mare l’Esther Tusquets però ho fa sense cap mena de complex ni cap mena de mania d’explicar les seves relacions i les seves reaccions davant la mare i davant la vida. De la mare en fa un retrat sense cap mena de pudor, sembla, i no amaga aquells aspectes més o menys negatius que puguem arribar a tenir les persones, no s’amaga en un amor filial per no explicar les mancances de la persona i com a mare però sempre en sobresurt l’estimació i els aspectes positius de la persona i de la seva relació privilegiada tot i ésser mare i filla.
És evident que cada un de nosaltres té en la seva memòria els morts més propers i a mesura que vas creixent en edat no s’obliden precisament i en canvi els records es fan més precisos i intensos. En el cas de Milena Busquets, el record potent es transmet a través del llibre que té alguns moments d’una intensa emotivitat i estima, sense evitar les crítiques que una filla pot fer a un mare.
Des del meu punt de vista hi ha dues planes memorables (160-161) que són ja cap el final quan la protagonista reflexiona sobre el paper dels pares i de l’educació de la seva generació –la que ara està a la quarantena-, realment imprescindibles.
Llibre molt interessant, ben escrit, valent, proper, intens, divertit, emotiu, alliberador, tots els ingredients perquè esdevingui un llibre apassionat i apassionant. Tot plegat justifica l’èxit que ha tingut i que seguirà tenint.
También esto pasará
Milena Busquets
Col. Narrativas hispánicas 541
Editorial Anagrama (Amsterdam en l’edició en català)
Barcelona, gener del 2015
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!