-
Tribuna
-
Josep Carles Rius/ Catalunya Plural
- Barcelona
- 15-05-2015 19:36
Carmen Secanella. Presentació de Catalunya Plural al CCCB el 15 de maig del 2013
Entenem el periodisme com a servei a la comunitat, amb voluntat de ser viable i sostenible. Sense ànim de lucre i amb vocació de constituir espais per exercir el periodisme amb independència i en llibertat
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Catalunya Plural compleix dos anys. El dia 15 de maig del 2013 naixia en el marc de eldiario.es. Era el primer projecte de la Fundació Periodisme Plural, al qual s’afegirien després El Diari de l’Educació i El Diari del Treball. Aquests dos anys han estat una eternitat pel periodisme. Una època de profunda crisis, però també d’oportunitats per transformar-se, de regeneració. Molts lectors s’han emancipat de la vella concepció del periodisme com a instrument de negoci i poder. Cerquen, i troben, alternatives en els nous mitjans a la xarxa i, també, en molts periodistes dels mitjans convencionals que lluiten, sovint, a contracorrent.
El periodisme per ser lliure, independent i crític ha de ser rentable, però, per damunt de tot, ha de ser útil a la ciutadania, a la democràcia, a la cohesió social. Aquest és el nostre compromís. Un compromís que els qui ja tenim una llarga vida professional sabem, per pròpia experiència, que la millor garantia de complir-ho és que els mitjans estiguin en mans de periodistes i no de gestors d’interessos aliens a la informació.
Considerem que la Fundació que vam constituir un grup de 43 persones vinculades al periodisme, a la comunicació i al món intel·lectual és una eina molt útil per impulsar iniciatives de periodisme independent. Som l'única fundació dedicada al periodisme a Catalunya i una de les primeres a tota Espanya. La Fundació ha estat reconeguda d’interès social i així ho entenem nosaltres. El periodisme com a servei a la comunitat, amb voluntat de ser viable i sostenible. Sense ànim de lucre i amb vocació de constituir espais per exercir el periodisme amb independència i en llibertat.
De moment, la Fundació ha aconseguit crear quatre llocs de treball estables i compta amb nombrosos col·laboradors. Tots ells hi dediquen molt esforç i talent per uns recursos molt modestos. Aquest any tenim la previsió d’arribar a uns ingressos de 117.000 euros, el 70% dels quals corresponen a contractes publicitaris, i la resta a aportacions dels lectors (mecenatge i subscripcions). Son xifres que no tenen res a veure amb les dels mitjans convencionals, privats o públics. Però és que el periodisme, ara, també té poc a veure amb el que ha estat en la historia recent. El periodisme que no depèn de cap dels poders polítics o econòmics és fruit del compromís personal dels periodistes i dels lectors. Per això és tan important l’esforç dels periodistes i el suport econòmic dels lectors.
En aquest dos anys hem descobert que una Fundació es una bona eina per construir un mitjans de comunicació que estiguin plenament implicats en la societat a la que dirigeixen. Una fundació ben entesa es una fórmula societària plenament transparent. Periodisme Plural té una assemblea de fundadors i un patronat que podeu veure a la nostra web. I uns principis explicitats en els nostres estatuts. La biografia i la trajectòria de tots els membres de la Fundació son els nostre principal aval de credibilitat i pluralitat. Fa molt poc vam perdre un d’aquets referents, la Margarita Rivière, a la que voldria recordar molt especialment a l’hora de fer balanç d’aquests primers dos anys de la Fundació.
Són temps de sumar, i per això estem orgullosos d’haver participat en el projecte de Eldiario.es al costat de periodistes gallecs, andalusos, bascos, castellans, canaris, extremenys… amb els que compartim la mateixa voluntat d’independència professional. Junts estem creant un dels grans diaris que es difonen al conjunt de l’Estat. A la Fundació també participem al costat d’altres mitjans i la Universitat Autònoma de Barcelona en L’Alternativa TV, el Grup de Diaris Digitals de Catalunya (GDDC), la producció de diversos documentals i el nou portal de Barcelona, Districte15. També hem teixit aliances amb nombroses entitats, fundacions, associacions i sindicats que tenen a Catalunya Plural un espai de trobada i una finestra per expressar-se.
El futur passa per establir punts de trobada entre tots aquells que compartim els mateixos valors. De tots aquells que no responem a cap altre interès que el periodisme com un servei a la ciutadania i la democràcia. Són temps de regeneració, dins els mitjans convencionals, i en tot aquest univers nou i alternatiu que, amb el suport dels lectors, reivindica un periodisme lliure, independent, honest i crític.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!