-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 21-09-2015 12:18
Coberta de 'La Maledicció dels Palmisano'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Torna Rafel Nadal, ara amb una novel·la. Deixant, en part, els treballs narratius sobre els records familiars (amb dosi de ficció també) entra de ple en una novel·la que igualment gira al voltant de la família, de les nissagues d’un petit poble de la regió de Pulla que van viure les dues guerres mundials amb una rastellera de morts impressionant.
Però la “família” és un element per entrar en altres aspectes de la vida, del paisatge, de la vida quotidiana, dels sentiments personals i col·lectius, de l’amor i de l’odi que en algunes ocasions són també motors de la vida.
Rafel Nadal és un reconegut periodista que ha treballat en la majoria dels gran diaris del país. Va començar a la revista Presència i a la redacció del Punt de Girona i a partir d’aquí va començar una extensa carrera treballant al País o dirigint el Periódico de Catalunya, diari en el que va obtenir nombrosos guardons per la publicació i també va propiciar la seva versió amb català que va ser una novetat important en el món de la premsa catalana. La sortida d’aquest diari va ser fruit del seu desacord amb la propietat i per negar-se a fer una segona reducció de la plantilla en moments difícils. Ha treballat també al País i actualment escriu articles a La Vanguardia i participa en diverses tertúlies d’actualitat a la ràdio i també a diverses televisions.
Ha publicat “Quan érem feliços” un recorregut per la primera infància i adolescència el despertar a la vida en mig d’una família nombrosa a la Girona dels anys cinquanta. Abans d’aquest llibre narratiu havia publicat a l’any 2011 “Els Mandarins”, que esdevé un magnífic llibre sobre la representació del poder i un retrat interessant d’alguns dels protagonistes de la política del nostre país. Amb posterioritat va publicar Quan em dèiem Xampany un llibre a cavall entre els records de la indústria familiar i també amb aspectes de ficció de cercar i recrear la història de la seva família.
El seus llibres han obtingut una acollida excel·lent i amb unes crítiques molts favorables que han situat a Rafel Nadal entre els escriptors més valorats del país.
A La Maledicció dels Palmisano ens porta a un petit poble imaginari, Bellorotondo, de la regió de la Pulla, a la zona del taló de la “bota” del sud d’Itàlia. Hi ha un monument als morts en la Gran Guerra del 1914 al 1918 en l’estela funerària si poden comptar, entre els noms dels morts, fins a vint-i-un Palmisano.
«M’has de prometre que, si és nen, faràs veure que és teu i el criaràs com un Convertini. Li posarem Vitantonio. Només tu i jo sabrem que és en honor del meu Vito Oronzo, que l’haurà engendrat, i del teu Antonio, que li haurà donat el nom i l’oportunitat de sobreviure a la maledicció dels Palmisano».
Amb aquetes paraules la Donata la mare del darrer dels Palmisano, li fa prometre a al Francesca, vídua també de guerra en aquest cas d’un Convertini, que faci veure que el fill que acaba de parir és seu i que el criï junt amb la nena, la Giovanna, que acaba també de parir la Francesca, com si fossin bessons i adopti el cognom Convertini.
Aquesta terrible decisió d’una mare vol evitar que la maledicció dels Palmisano atrapi el darrer de la nissaga, el Vitantonio. A partir d’aquest moment les dones els crien com a bessons mentre conformen una família i viuen per tirar endavant amb el secret ben guardat.
Els nens van creixent i al seu costat també la vida segueix amb placidesa en alguns moments, els estius amb la Nonna Àngela que es la matriarca de la nissaga del Convertini que, sabent el secret dels dos bessons, procurar tractar-los com a germans. La Giovanna i el Vitantonio van seguint la seva vida, els seus estudis, les seves amistats, les seves relacions amb la família sobretot amb el seu cosí Franco que jugarà un paper determinat en la seva vida posterior i també, entre ells dos, la Giovanna i el Vitantonio, naixerà una relació molt profunda que en alguns moments sembla que vagi més enllà de la relació entre germans.
Itàlia entra en l’ombra fosca del feixisme i la societat es veu enfrontada i fraccionada entre els seus partidaris, entre ells en Franco que ràpidament es situa entre les elits dels partidaris de Mussolini, i el seus detractors entre ells la Giovanna, a través de la seva relació amb el Salvatore agafa posicions clarament antifeixistes que la porten a participar en al guerra espanyola al costat del brigadistes. En Vitantonio sembla no voler posicionar-se, no li agrada en absolut el feixisme però tampoc el combat inicialment.
Però el destí el porta a haver-se d’amagar ja que no s’allista a l’exèrcit italià, la Donata gairebé li obliga per evitar que la maledicció dels homes de la família Palmisano es compleixi una vegada més i s’amaga, però arriba un moment en que ha de prendre partit i s’allista com a partisà a combatre els alemanys quan Itàlia ja s’ha dividit entre els partidaris de Mussolini i els que lluiten al costat dels aliats.
Aquesta decisió li comporta retrobar-se amb La Giovanna i ambdós senten una atracció prou forta desprès de que el secret del seu origen s’hagi descobert i inicien una relació amorosa incerta per la guerra. Retroben també a Franco, aquesta trobada serà el detonant, en part també, del final de la narració que ratllà de nou la tragèdia.
Novel·la molt ben escrita amb capítols curts que fa que la seva seva lectura adquireixi un bon ritme.
Les primeres divuits pàgines són realment impactants amb la narració de la mort dels Palmisano en la Gran Guerra. Al costat de pàgines de tragèdia hi ha moments d’una autèntica placidesa amb la magnífica capacitat descriptiva dels paisatges que té Rafel Nadal, esplèndida la descripció del jardí del Palazzo de la Nonna Àngela.
Història de com el destí i els girs que dóna la vida influeix en les persones i en les seves relacions i de com les circumstàncies fan canviar els personatges i en front de situacions extremes reaccionen les persones. Treuen el millor i el pitjor d’ells mateixos. Girs narratius inesperats, personatges captius de les circumstancies i els moments, els ambients i les relacions familiars, complexes, forçades a voltes però amb els lligams indissolubles, les fugides davant descobriments de realitats inesperades, i sobretot la gran història d’amor entre la Giovanna i el Vitantonio que resisteix els impediments i el mateix destí.
Magnífica història i una narració excel·lent que segueix en la línia d’alta qualitat narrativa dels llibres de Nadal.
La Maledicció dels Palmisano
Rafel Nadal
Col·lecció Clàssica. 1052
Editorial Columna
Barcelona, setembre del 2015
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!