Literatura

Un any i mig

Coberta de 'Un any i mig'. Eix

Coberta de 'Un any i mig'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Novel·la molt interessant on les relacions familiars són la clau de volta perquè els seus protagonistes vagin prenent les decisions que els orientarà en el seu propi futur. La família vista com un microcosmos que et permet, des de la teva visió i posició trobar el camí que inexorablement cadascú ha de seguir.

El recorregut de la novel·la és d’un any i mig. És el temps precisament en que es fa un seguiment de la família protagonista des d’un narrador extern però que també interiroritza en cada una dels familiar i sabem el que pensa cada un dels membres de la família i com cada un d’ells viu la seva pròpia presència en l’àmbit familiar i com les seves accions i actes condiciona o almenys remou la vida dels altres.

L’autora, la Silvia Soler, és escriptora i publica habitualment articles d’opinió en diverses publicacions com els diaris Ara i El Punt/Avui i també col·labora en programes de divulgació cultural i científica a Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya.

Per les seves narracions i novel·les ha obtingut diversos guardons com el Recull, Francesc Puig i Llensa de narració, 1984: Semblava de vidre i el Fiter i Rossell, 2003: Mira'm els ulls. Però va ser en aconseguir el premi Prudenci Bertrana amb Petons de diumenge a l’any 2008 que va fer un salt qualitatiu en las seva obra i en la seva difusió.

També ha publicat treballs d’investigació com El Gust de ser mare a l’any 2004 i un treball que amb el títol d’Àngel Casas Show, anecdotari secret, en que fa un repàs de la cuina interna del programa televisiu. La seva primera novel·la va ser El centre exacte de la nit. València. Eliseu Climent / 3i4, 1992 i el seu darrer llibre publicat va ser el guanyador del premi Ramon Llull, L’estiu que comença que va obtenir un notable èxit de vendes i públic que segurament serà fidel altre vegada a l’autora perquè Un any i mig segueix la tònica d’analitzar a les persones i les seves relacions.

La família formada pels pares i quatre fills. Els pares acabats de jubilar, per una banda al Tina que havia tingut un cert èxit com arquitecte ara es perd amb la quantitat de temps que té per omplir, això fa que forci la seva presència i furgui en la vida dels seus fills. Per altra banda en Jaume, el pare, que ha treballat també de valent molt de temps amb botigues de mobles, ara jubilat sent la necessitat de retornar als seus orígens i a l’antiga casa pairal per trobar els seus ancestres.

El fills ja campen la seva, només queda a casa el Roger, el més petit que va vivint amb els ingressos de fer de monitor de surf i sempre a la recerca de la felicitat que al final sembla trobar, però marxant també de casa. El fill gran en Marti, arquitecte com la seva mare, viu al Canadà, allà s’enamorarà i es comprometrà per primera vegada, el retorn a casa per casar-se, és el moment en que ajudarà a reunir a tota al família, les dues noies també viuen fora, la Berta cuinera a París surt d’un desengany sentimental i decideix ser mare, el procés de l’embaràs i el naixement del fill també generarà una certa unió familiar a l’entorn del fet i finalment la Cèlia que viu a Mallorca, treballa en biologia marina però es queda sense feina, viu una relació frustrant, tòxica i negativa amb el seu company, però no s’atreveix a trencar-la. Sempre dubitativa, la Cèlia haurà de prendre decisions i ho farà, també vinculades a les reunions familiars. Tot el que els hi va passant al llarg d’aquest temps, Un any i mig és el que dóna contingut a la narració a través de veure l’evolució dels fets i dels protagonistes a mesura que els fets es desenvolupen. 

La relació familiar no és una bassa d’oli, al contrari, viuen tensions gairebé permanents, el matrimoni que ha perdut la màgia de l’enamorament, s’estimen però la convivència durant tants anys deteriora la relació, els fills i els maldecaps que provoquen sobretot a la Tina, en excés possessiva en els darrers temps. Cada un dels fills també es trobem en moments de prendre grans decisions i l’acompanyament familiar pot ser un llast però també una ajuda per decidir-se. La complicitat entre els germans guanyada en la infantesa, els secrets que es guarden entre ells o cadascun d‘ells fa que aquesta relació sigui molt interessant des de l’òptica narrativa. També la seva marxa fruit de la crisi però també de com es van estructurant el que coneixíem per família de manera tradicional són aspectes que cal valorar en la novel·la.  

Una de les virtuts de la novel·la és el seu planteig coral. Sens dubte bona part de l’acció bascula a l’entorn de la Tina, i la Tina d’uns moments difícils que sembla enfadada amb la vida i que persegueix al fills als que no vol tenir lluny contra la realitat. Novel·la coral dèiem, perquè cada personatge fa un aportació real a la narració, el que li passa a ell o ella mateix i com viu i interpreta el que passa a resta de germans o pares. I aquets doble punt de  vista és realment interessant i li dóna un ritme narratiu interessant i amb molta agilitat.

Les noves tecnologies de la comunicació tenen un paper important en els relacions familiars actuals, els missatges via mail o els whatsapps estan a l’ordre del dia i ajuda a al immediatesa de la notícia i a mantenir un contacte permanent. Molt ben resolts els espai Badalona i al vall d’en Bas, paisatges coneguts per l’autora i que queden molt ben reflectits en el llibre.

La distàncies no sembla ser un inconvenient per estimar. Patir i mantenir una relació familiar. La dicotomia entre els problemes familiars i la resolució dels mateixos com a font d’una certa felicitat compartida.

Temes quotidians però que agafen interès literari explicats per la Sílvia Soler.

Bona lectura.

Un any i mig
Sílvia Soler
Col·lecció Clàssica. 1038
Editorial Columna
Barcelona, febrer del 2015

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local