Literatura

Temps de família

Coberta de

Coberta de "Temps de família" de Tània Juste. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A Temps de Família Tània Juste fa un retrat d’una família en l’ambient de les vinyes del Penedès. Els Indians que són personatges que van tenir influència en aquestes contrades són personificats en la figura de Bonaventura Giner que torna després d’una llarga estada a Cuba i s’entesta en crear un petit imperi amb les terres del seu pare que va explotar una petita finca arruïnant-se quan l’episodi de la fil·loxera va fer estralls al les vinyes del Penedès. El llibre fa un recorregut per quatre generacions que tenen cura de les vinyes amb el que això significa de relació entre els senyors i els pagesos. Un retrat d’una èpica important del Penedès i com al llarg del temps es van succeint els aconteixements històrics i com aquets influeixen per bé o per mal en la família Giner

Tània Juste és llicenciada en Geografia i història, professionalment ha exercit de directora d’imatge i comunicació de diverses empreses i també ha treballat de gestora cultural. D’ençà del 2009 en que va sortir la seva primera novel·la es dedica a l’escriptura i a les tasques de traducció. Ha fet diverses col·laboracions en llibres col·lectius

Juste ja ha escrit una parell de novel·les: A flor de pell, es situa en el moment del grans moviments socials a la Catalunya dels anys 20 i 30 amb els canvis més importants que ha tingut aquest país. La visió d’una noia que a través de la seva feina esdevé una espectadora privilegiada dels que està passant a la ciutat de Barcelona i al país en el camp polític, social i humà. Les circumstàncies que sempre envolten els protagonistes i com aquestes circumstàncies en temps de canvi afecten encara més. A Flor de pell està molt ambientada, qualitat que també trobem a Els anys robats. Els anys robats és una novel·la que es centra en el tram final de la guerra civil. El seu protagonista mecànic d’aviació assisteix al que seran els darrers combats en els que participà l’aviació republicana quan ja la guerra pràcticament s’ha decantat cap el bàndol franquista. A L’hospital dels Pobres ens explica la construcció de l’hospital de Sant Pau i la tasca que va portar a terme en matèria de salut a Barcelona. Ha fet diverses traduccions i ha col·laborat en treballs col·lectius i ha participat en diverses antologies de narradors catalans.

Amb aquest llibre Juste ha guanyat el premi Prudenci Bertrana. El llibre ens narra la història de les tres generacions de la família Giner i la construcció d’un imperi vinater. Des del primer Giner que veu com tota la seva vinya queda destruïda per la fil·loxera fins la quarta generació que remunta amb esforç i dedicació la finca després de la guerra civil.

Amb tota la narració te una importància cabdal la figura de Bonaventura Giner, un indiano que retorna de Cuba on ha acumulat amb treball, esforç i visió comercial aguda una notable fortuna i es posa com a objectiu retornar l’esplendor a la finca que va acabar arruïnant al seu pare. Ho fa eixamplant el marc de les terres comprant més vinyes, aplicant nous sistemes i treballant de valent i donant novament esplendor al Mas i situant-se entre els principals productors de vins del Penedès mentre forma també una família casant-se amb la filla d’un germà de qui havia estat el seu soci a Cuba i els seus fill neixen i creixen entre el mas familiar i els estudis a Barcelona i van també traçant el seu trajecte vital lligats amb major o menor intensitat amb el Mas Giner, el treball de les vinyes i la producció de vi, tasca que recau en la figura de l’hereu, en Jan, que introdueix canvis tecnològics importants en les vinyes per mantenir i millorar la producció. El llibre explica a través de tres generacions, de les seves relacions d’amors a vegades clandestins,o de les tragèdies com les que va viure la família durant la guerra civil que estan presents en la memòria de la família i condicionen part de la seva actuació.

La plaga de la fil·loxera va marcar algunes generacions del Penedès que van quedat arruïnats i amb els camps devastats. La novel·la ens explica el treball, l’esforç i la voluntat fèrria de la generació que va retornar a la terra l’esplendor i va lluitar per tornar a bastir estructures empresarials que podessin tornar a donar interès i rendiment a   les vinyes penedesenques a cavall entre els segle XIX i el XX, tot el treball però va quedar estroncat en part en el període de la guerra civil que també va ser una situació de complexitat i dificultats, però també hi ha novament la voluntat de refer allò que els avantpassats havien construït donant-hi a més els avantatges de millora de les condicions tècniques dels treballs al camps i en la producció de vins.

El llibre esdevé també una anàlisi complerta del món familiar i de l’objectiu comú de preservar la terra com un elements de lligam entre les generacions d’una mateixa nissaga. El model de patriarcat, l’aconseguiment del somni a base d’esforç i treball i el paper dels hereus com a continuadors del somni inicial. Amb el papers ben distribuïts i que han evolucionat amb el pas del temps i de la història. Els personatges de la família Giner tenen cada un d’ells i d’elles el seu paper i la seva manera d’entendre el treball de la terra i també el rol que han de jugar en l’equilibri familiar tot i cada un d’ells tenen la seva vida pròpia carregada de sentiments, d’ambicions, de dubtes, de neguits, de sentiments de pors de gelosies...

Segur que l’autora s’ha inspirat en algunes de les famílies vinateres tradicionals del Penedès que han marcat bona part de la vida econòmica d’aquesta regió.

Bona novel·la i molt agradable de llegir.

Temps de família
Tània Juste
Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica
Col·lecció Clàssica 1062
Editorial Columna
Barcelona

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local