Literatura

La estrategia del agua

Coberta de 'La estrategia del agua'. Eix

Coberta de 'La estrategia del agua'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Nova entrega de la sèrie dels investigadors Bevilacqua i Chamorro. Aquesta sisena entrega arriba quatre anys més tard de la darrera. Els dos investigadors membres de la guàrdia civil s’enfronten aquí a un assassinat que resolen a base d’esforç i d’un treball molt metòdic i ben portat.

Però segurament el que més ressalta de la novel·la són els temes que de manera col·lateral són tractats i que formen part també, evidentment, de tot l’entramat de la novel·la. Així la violència de gènere i de l’ús pervers que en alguns moment se’n fa, el tràfic de drogues, de la crítica al funcionament del poder judicial. Temes que són notícies de diari gairebé cada dia i aquí vistos des de la perspectiva d’un parella d’investigadors tenen importància per la seva feina.

Lorenzo Silva és una veterà escriptor amb una vintena llarga de llibres de narrativa així com és un habitual articulista en els diaris de major tirada i ha fet també alguna incursió en l’assaig. Entre les novel·les més destacades assenyalaríem:

La flaqueza del Bolchevique que va ser finalista del Premi Nadal a l’any 1997
El nombre de  los nuestros
La sustancia interior
Carta Blanca
premi Primavera del 2004
El lejano país de los estanques
El alquimista impaciente
La niebla y la doncella
Nadie vale más que otro
La reina sin espejo.

Aquetes cinc darreres són les que formen part del cicle de guàrdia civils Bevilacqua i Chamorro que s’ha seguit ampliant publicant-se fa ben poc un nou volum amb el títol de: Donde los escorpionesHa publicat a l’any 2004 juntament amb Marta Cerezales i Miguel Àngel Moreta una antologia de joves narradors marroquins: “Del Rif al Yebala. Viaje al sueño y la pesadilla de Marruecos” 2006 amb  Luis Miguel Francisco el llibre reportatge Y al final la guerra sobre la participació de les tropes espanyoles a la guerra d’Irak.

Amb la novel·la El Alquimista impaciente de la sèrie de Bevilacqua i Chamorro  va guanyar el Premi Nadal  a l’any 2000.

Aquesta novel·la comença quan es descobreix el cadàver d’un home relativament jove amb dos trets mortals al cap. Es dedueix que és un treball professional però la víctima no és el prototipus de persona que mereixi l’atenció dels assassins professionals. La víctima té alguna denúncia per tràfic de drogues de poca monta i també alguna altra relativa a la violència de gènere. El brigada Bevilacqua veu un cert paral·lelisme amb la víctima i ell mateix, divorciat amb un fill i amb unes afeccions semblants i això fa que s’interessi pel cas, tot i que, inicialment li venia molt costa amunt posar-hi ja que està travessant una etapa de profund escepticisme professional fruit de la resolució d’un cas en el que va treballar en que finalment el delinqüent es posat en llibertat pel jutge. Evidentment el plantejament que es fan en el moment de la investigació comencen amb diverses hipòtesis de perquè l’han mort, quins són els possibles autors?, perquè la denúncia sobre maltractaments és estranya?, actuen sempre els jutges amb transparència?, en que treballava que podés degenerar cap una situació d’una mort violenta?. Els guàrdia civils van treballant i van fent deduccions que acaben posant al descobert que les raons de la mort possiblement no tenen res a veure –o molt, segons com es miri- amb les sospites inicials.

La història més enllà dels fets narrats té elements d’una evident actualitat. El gran debat entre la seguretat i el paper de la justícia, el desencant de les forces de l’ordre que veuen com els jutges poden alliberar a persones amb llargs currículums de delictes, la pròpia corrupció de la justícia els papers de les màfies que han saltat les fronteres i actuen ja en tots els estats, el paper dels advocats sense gaires escrúpols el paper de les tecnologies en el terreny de les relacions i els valors que malgrat hi hagin substancials avenços i canvis són els mateixos, i els aspectes col·laterals del crim que s’investiga cal cercar-los, com sempre en la nostra condició humana i les seves febleses.

Entre tots aquest aspectes de les investigacions, les realitat de la societat actual i el qüestionament de la justícia els investigadors als que en aquesta narració se’ls hi afegeix un de nou el guàrdia Arnau, que en període de pràctiques i ja foguejat per un parell d’anys de servei dóna una perfecta rèplica al personatge del brigada Bevilacqua. Aquesta presència dóna també un nou nivell a la investigació amb l'ús de noves tecnologies i amb les ocurrències que el jove guàrdia posa damunt la taula.

Novel·la interessant que posa de manifest de com les relacions són de complexes i com a vegades poden comportar situacions límit. Com les relacions entre la justícia i la societat poden tenir també una part fosca que no ajuda en absolut a mantenir la confiança que la ciutadania hauria de tenir en un dels pilars fonamental de la nostra societat.

Ben escrita enganxa des del primer moment i fa seguir amb atenció la investigació i les reaccions dels personatges a mesura que avança la investigació i les implicacions que cadascú hi té.

Bona trama i ben resolta amb diàlegs àgil i substanciosos.

Per passar un excel·lent estona de lectura entretinguda.

La Estrategia del agua
Lorenzo Silva
Col·lecció Ancora y Delfín
Editorial Destino
Barcelona, març 2010

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local