Literatura

Mare i filla

Coberta de 'Mare i filla'. Eix

Coberta de 'Mare i filla'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les dones de la família, la relació entre elles, entre mares i filles, entre cunyades, entre la tieta i les nebodes.

A partir d’aquestes relacions es forneix una teranyina de relacions, sentiments, i secrets, mitges veritats i, mentides, pensaments i paraules mai dites.

Com discorre la vida d‘aquestes dones i com els esdeveniments marquen les seves vides i també les seves relacions, la que tenen entre elles però també les que tenen fora del seu cercle familiar.

Història també de soledat malgrat puguin tenir una companyia al teu voltant, però la íntima soledat es fa palesa en molts dels pensaments de les dones que forneixen la història.

Jenn Díaz és nascuda a Barcelona a l’any 1988, és una escriptora que escriu principalment en castellà i com hem dit aquesta és la seva primera novel·la escrita originalment en català. Va començar a estudiar filologia, estudis que va abandonar per dedicar-se per complet a l'escriptura. Va publicar la seva primera novel·la, Belfondo, als 22 anys, considerada per la crítica com un exponent destacat del corrent neo-ruralista de la literatura espanyola del segle XXI.

Està considerada una de les plomes destacades de la generació d'autors nascuts en la dècada de 1980. Entre les seves influències ella mateixa esmenta a Ana María Matute, Carmen Martín Gaite o Natalia Ginzburg.

El seu conte El vol del borinot apareix en l'antologia de relats Última Temporada. Nous Narradors Espanyols 1980-1989 (Llengua de Drap). Un text seu també apareix en l'antologia Sota Trenta (Salt de Pàgina), conformada per autors nascuts a partir de 1983.

Col·labora en diverses revistes com Granite & Rainbow, Jot Down, amb el bloc «Dones» d'El País, i és la fundadora i coordinadora de la publicació feminista Matrius. Escriu un conte setmanal per la publicació, Catorze. Cat i té una columna habitual al diari El Periódico. Al marge de les obres esmentades ha publicat. 2012 - El duelo y la fiesta, Principal de los Libros. 2013 - Mujer sin hijo, Jot Down Books. 2014 - Es un decir, Lumen. I finalment el 2015 - Mare i filla a Ara llibres.

A Mare i filla trobem a les protagonistes, La Dolors, La Natàlia, la Glòria, L’Àngela, la Violeta o l’Èrica que tenen  alguns vincles que els relaciona i serveix per bastir la narració a través del com es relacionen i perquè hi ha aquesta relació.

La Gloria que perd el món de vista i entra en un cercle negatiu quan queda vídua de l’Àngel, i manté una relació distant amb les filles amb la sensació de que no ha sabut crear vincles massa afectius, manté així mateix una relació també d’estranya dependència mútua amb la seva cunyada la Dolors. Aquesta té una bona relació amb la seva neboda amb qui intercanvia confidències, la Natàlia, i té una personalitat voluble, capaç de tenir un embaràs imaginari i d’estar creant una relació amb un home vidu molt més jove que ella però sense atrevir-se a fer el pas definitiu. La Natàlia és tot el contrari, fa temps que viu una relació amb un home casat, el Mateu, que té una filla i que manté la relació també amb les dues dones  que coneixes aquesta duplicitat de relació encara amb la dona que es va casar, l’Èrica la dona també del Mateu, l’amant de la Natàlia, sap acceptar a contracor però és molt reticent davant la Natàlia, ella manté les formes pactades però amb la certesa i el temor de que ha perdut l’exclusivitat del marit i les conseqüències que això pot comportar en el futur. I L’Àngela filla de la Glòria i germana de la Natàlia que té dos fills de pares diferents i encara està pensant si trenca la relació que manté a l‘actualitat. Tot plegat crea un món de relació familiar que en alguns moments és una taula de salvació pels personatges però en altres ocasions és un autèntic calvari, de gelosia, d’incomprensió i de xoc de personalitats molts diferents i diverses.

Els tres personatges masculins, l’Àngel, marit de la Glòria i pare de la Natàlia i l’Àngela, el Mateu amant de la Natàlia, marit de l’Èrica i pare de la Violeta i l’Enric que vol casar-se amb al Dolors tenen un paper gairebé secundari però que ajuden a travar la història, sobre ells basculen en part els equilibris diversos i contraris que van creant-se al llarg del fil narratiu. 

La novel·la esdevé una narració que té una certa cruesa en el despit d’algunes de les relacions i també del trencament de les mateixes quan desapareixen els personatges masculins. El llibre fa una exploració del sentiments, neguits i dubtes de les dones que protagonitzen el llibre, temes com el matrimoni, la relació personal, la maternitat tenen visions diverses en funció de cada personatge i de la seva situació en la teranyina que formen les seves relacions.

Explicar els nivells de convivència possible i necessària per bastir relacions que ajudin a fer suportable el trajecte vital sense masses complicacions o enfrontaments com per poder trobar les oportunitats que la mateixa història, on el dia a dia és prou important i com l’afronten les protagonistes i com afronten també el rol que la vida els ha donant, l’acceptació passiva o els intents de rebel·lió contra el que suposadament el destí els hi reserva.

Interessant com a anàlisi de les relacions familiars sempre complexes i mediatitzades pels sentiments.

Mare i filla
Jeen Díaz
Col·lecció Amsterdam
Ara llibres
Barcelona, setembre 2105

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local