-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 20-03-2017 16:12
Coberta de 'El monarca de las sombras'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb aquest llibre Cercas retorna a la guerra civil espanyola després de forces anys. Va ser primer amb llibre Soldados de Salamina que va obtenir un notable èxit, en el llibre s’explicava una situació d’un seguit de “nacionals” que amagats esperen l‘arribada del seus per poder sortir de l’amagatall on van viure un temps, ara en aquesta novel·la amb molta més implicació personal ens explica la història de l’alferes Manuel Mena, oncle avi de l’autor. Mena fou un falangista que quan tenia 18 anys va enrolar-se a l’exèrcit franquista fruit dels seus profunds sentiments ideològics falangistes, però en el decurs de la seva “guerra” va perdent aquell fervor inicial veient els desastres que comporta l’enfrontament civil.
Javier Cercas és ja un veterà escriptor i està considerat com un dels valors segurs de la novel·lística en llengua castellana actual. Nascut a Extremadura va créixer a Girona a on els seus pares van arribar per treballar-hi. És professor de literatura espanyola de la Universitat de la mateixa Girona, va estar com a lector a la Universitat d’Illinolis i col·labora habitualment a la premsa escrita, bàsicament al diari El País.
Cercas va obtenir el reconeixement més notori amb la novel·la Soldados de Salamina on recrea un episodi de la guerra civil espanyola al voltant de la figura de Rafael Sánchez Mazas, un dels fundadors de la Falange. Aquest llibre va obtenir molts premis literaris, entre ells el Premi Llibreter, el Salambó i el Ciutat de Barcelona i va esdevenir també una interessant pel·lícula dirigida per David Trueba.
Abans de Soldados de Salamina havia publicat, El móvil (1987), La obra literaria de Gonzalo Suárez (1994), El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997), Una buena temporada (1998), Relatos reales (2000). Posteriorment va publicar La velocidad de la luz, 2005 ambientada en la seva experiència docent als EEUU i Anatomía de un instante, (2009) llibre sobre el cop d’estat de Tejero i els personatges que el van protagonitzar. És una mena de crònica novel·lada i assaig sobre els comportament humans davant l’adversitat i en moments d’especial significat.
A la nova obra El Impostor, Cercas fa un radiografia completa, un dissecció a fons i sense cap mena de mirament d’Enric Marco, la persona que es feia passar per un antic represaliat pel nazisme i es va inventar la seva retenció en un camp de concentració, va arribar a presidir l’Amical de Mathaussen fins que el 2005 es va descobrir la falsedat de la seva història.
Al llibre El monarca de las sombras es narra la vida i la mort de l’alferes provisional Manuel Mena que era l’oncle-avi de l’autor. La figura de Mena sempre havia estat present en la memòria de la família de Cercas. El propi autor explicava en una entrevista al diari el País: “Mi madre, protagonista secreta de esta historia, era una niña de siete años; vivían en la misma casa; el episodio dejó en la familia esa herencia de dolor, ese punto de supuesto heroísmo… El libro intenta entender por qué era visto en casa como héroe”. Cercas però no volia entrar a estudiar la història com a material per una futura i possible novel·la, una mica perquè el passat falangista del personatge el feia avergonyir-se de la història familiar molt vinculada precisament a aquesta ideologia i a la influència de la pròpia família a Ibahernando, el poble originari del l’autor.
Va acumulant material i informació sobre el personatge de Manuel Mena fins que aquest munt de materials li fa créixer la curiositat per saber-ne més. El llibre narra la història de Mena, el va seguint, però per altra banda la novel·la és també la crònica de la seva escriptura. El tema de fons és Mena però també el mateix autor, el procés de construir el relat, les seves sensacions en descobrir la vida de Mena i per extensió de bona part de la seva família en retornar al poble de la seva família i la reflexió sobre al sensació que ha tingut durant molts temps d’un cert desarrelament que va viure a la seva família en emigrar a Girona des d’Extremadura fa ja molts anys.
El llibre conte elements autobiogràfics de Javier Cercas, l’estudi de la figura de Manuel Mena el porta també a fer reflexions personals, de la seva mateixa família. En el capítols en van alternant entre el treball de recerca i investigació sobre la vida de l’alferes Mena, objecte de relat i per altra banda capítols on es va desgranant el procés d’investigació i reflexions i imatges de tipus personal, el viatge amb David Trueba o la filmació d’un reportatge sobre Cercas a càrrec de l’editor Ernest Folch ajuden a entendre la doble narració, la història i la reflexió sobre el perquè un jove com Mena s’allista l’exèrcit i la vida del mateix Cercas i la reflexió sobre el retorn a cercar els seus orígens.
El títol del llibre El Monarca de las Sombras ve de la comparació entre l’alferes Mena i l’heroi grec Aquil·les, ambdós moren joves. Hi un passatge a l’Odissea en que Ulisses troba al regne d’Hades a Aquil·les i li diu que allà ell deu ser com un monarca entre les ombres. Manuel Mena bé ser una mena d’Aquil.les familiar, jove, compromès entusiasmat amb les idees que mica en mica va perdent l’eufòria fins que cau abatut en al batalla de l’Ebre. Cercas intenta esbrinar al llarg de l’obra perquè un jove com Mena va ser arrossegat pel llenguatge inflamat i les idees del feixisme de la Falange. La figura de l’heroi il·lús, romàntic, que es va decantar cap el bàndols dels “dolents”. Una incògnita que intenta resoldre l’autor
La novel·la també conté elements que en les altres novel·les de l’autor s’hi troba, la recerca i les contradiccions dels orígens i les identitats, el desarrelament de les migracions, el perquè l’atracció de determinades ideologies salvadores del món, la literatura com instrument de trobar certeses i plantejar-te preguntes, a vegades incòmodes però necessàries.
El llibre és també una batalla contar la desmemòria malgrat la memòria voltes ens pugui resultar poc agradable.
Excel·lent novel·la amb la doble narració la més personal i introspectiva i la narració sobre la vida i la figura de l’Alferes Mena. Passat i present es retroben per donar continuïtat a la mateixa vida.
El monarca de las sombras
Javier Cercas
Literatura Random House
Barcelona, febrer 2017
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!