Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

La fàbrica de ciment Griffi . Eix

La fàbrica de ciment Griffi . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Entrant a la ciutat tot venint de Vilafranca la silueta de la ciutat ha canviat, allà on es veia el perfil de la fàbrica de ciment Griffi ara ja només hi queden quatre estructures mig enderrocades i mal girbades. Una fàbrica més de la ciutat, i aquesta no anirà a cap lloc alternatiu, donarà pas a una nova estructura econòmica aquets cop comercial.

El procés de l’autorització per construcció de la nova zona comercial va tenir un procés prou llarg. Històricament, i així es plasmava en el Pla General de Vilanova, l’activitat comercial no estava prevista en aquell indret però l’adquisició per part d’un potent operador del solar a on s’ubicava la cimentera va generar l’expectativa del canvi d’usos. Així doncs el procediment va tenir l’aprovació a través d’incorporar una esmena a la Llei de mesures financeres i fiscals per autoritzar la instal·lació de grans superfícies comercials de fins a 19.000 metres quadrats comercials en aquesta zona.

La voluntat expressada pel govern vilanoví del moment era la possibilitat d’una revitalització d’aquell espai en l’eix Vilanova-Vilafranca. Canvis de mobilitat en el sector i ubicació d‘algunes grans superfícies que sembla que vindran de l’actual Rambla del Garraf.

Per tant no serà que arribin, de moment, noves empreses sinó un canvi d’ubicació dintre de la comarca, comarca que en aquest aspecte comercial sembla que s’està convertint en un objectiu de les grans multinacionals. Què és sinó l’anunci que l’Ajuntament de Ribes de que “El Ple municipal de Sant Pere de Ribes ha aprovat inicialment la modificació urbanística per permetre que l’empresa Mobles Valentí reconverteixi la fàbrica del nucli de la Vilanoveta en un gran centre comercial.”

Per tant en el territori una zona industrial tornarà a convertir-se en una zona comercial. Cal ara encara tota la tramitació i l’aprovació definitiva amb els canvis, millores, condicions i condicionants que s’hi acabin posant. Pel que s’ha  avançat “La previsió de la firma de mobles és crear un espai d’oci amb botigues de grans marques, restaurants, espais de reunió, cinemes i un gimnàs.” Mobles Valentí diuen que mantindrà la producció, molt minvada certament, prop d’aquest mateix indret.

El nou espai, atraurà més començos, de gran marques?

Hi ha prou massa de població per la seva viabilitat?

Hi haurà una reubicació de centres ja situats a la Rambla del Garraf i per tant serà un mer canvi de lloc i no pas de nova implantació?

Aquest és el model que es vol pel territori?

I és també el que ens convé?

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

N’ hi ha per tothom de pastís?

Bé, suposem que tant l’ajuntament de Ribes com el “govern comarcal” haurà analitzat l’impacte que això podria significar pel territori i pel comerç que ja està implementat a les nostres ciutats.

El Garraf no deixa de ser un continu urbà amb l’eix a l’antiga carretera c-246. Si avui al seguim des dels límits del territori llevat de la zona del Massís, ja ve a ser com un espai comercial continuat.

I encara s’hi afegirà un altre projecte que també aquests dies s’ha anunciat – deu n’hi do aquest ribetants, van forts-, així hem pogut llegir aquí mateix que: El grup promotor d’esdeveniments esportius Gran Prix i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes han programat per a la setmana vinent dues sessions públiques obertes a tota la població per donar a conèixer el projecte de l’Autòdrom de Terramar, que en aquests moments es troba en exposició pública (.....). Així, doncs, amb aquest nou projecte es vol recuperar l’equipament per preservar el seu valor històric, potenciar-ne el paisatge i promoure la polivalència d’activitats. Tant és així que a l’espai central està previst ordenar un gran recinte amb zones d’aprofitament que abraça la pista, les esplanades multifuncionals al centre, terrasses al nord i els espais d’implantació de quatre hotels que se situarien als perímetres.

D’aquesta manera, es pretén restaurar i preservar el circuit, la masia de Can Sidós, els edificis Champions i Palau dels Frares, les grades i els boxes que encara es mantenen amb el propòsit d’integrar-los al projecte. De fet, és l’únic autòdrom d’aquestes característiques que conserva intactes tots els seus elements originals i és dóna el cas que és un dels primers circuits construïts a tot el món, datat del 1923, que es va convertir en el primer a l’Estat espanyol i el quart a escala mundial.

En total es preveu construir 43.000 m2 de sostre dels 90.000m2 edificables que permet el Pla General, s’utilitzaran materials i sistemes de construcció sostenibles i el reaprofitament de recursos naturals. La superfície total del recinte és de 69 hectàrees..

També es parla de quatre hotels i d’un hotel boutique.

Realment el projecte és ambiciós i dóna una perspectiva nova a un sector que avui roman inhàbil des d’una perspectiva econòmica. Ja fa temps que alguns grup econòmics intentaven fixar en algun lloc de la vegueria alguna activitat vinculada a la hípica o amb la construcció d’un hipòdrom, o bé amb activitats relacionades ara sembla que hi haurà aquesta activitat en el projecte de l’antic autòdrom .

Els impactes sobre el territori són encara un dubte, més enllà de les xifres que es van donant que sempre són milionàries, però el dubte segueix essent el mateix hi ha tanta gent com per omplir aquest espais i donar-hi alguna activitat que tingui i sí representa de veritat un impuls econòmic pel territori més enllà de la generació dels impostos corresponents.

Això és un projecte inicial i ja hem vist al país altres gran projectes que tenien la benedicció, el suport i canvi de lleis per part de la màxima autoritat del país i han acabat essent un fiasco notable.

Tant de bo no sigui així.

Qualsevol iniciativa que pugui generar activitat econòmica a la comarca és interessant si porta la possibilitat de minvar els nivells d’atur existents encara i sí realment és una generació de riquesa que queda aquí i pot redistribuir-se.

Tanmateix però ens agradaria que s’intuís -cosa que ara és més que dubtosa-  darrera de tot això uns nivells de coordinació, de presa de decisions conjunta en funció d’una planificació estratègica del territori respectant naturalment l’autonomia de cada municipi de manera coordinada entre el territori.

Però a més del desig hi ha algun dubte i és que no sé si hi ha prou pastís per repartir ni si els pastís és el que més convé.

I com que arribem a final d’any recordar que amb tots aquets projectes importants hi trobem a faltar un any més el de l’hospital de Vilanova. Fins quan?

P.S. Que tinguin un magnífic 2019 amb el presos polítics en llibertat”!!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local