Energia

El Penedès, a punt per produir energia? crec que sí

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sembla que tothom és conscient de que la sortida a la crisi econòmica a la que ens ha abocat el Covid19 passa per assumir de forma definitiva que no podem seguir amb el mateix model econòmic de la darrera època en el que els humans hem fet de depredadors del nostre planeta, sinó que hem d'aturar el canvi climàtic i anar cap a una economia circular que no malgasti res i produeixi l'energia renovable que necessitem. I si algú encara no n’és prou conscient, la Unió Europea recorda que els ajuts que posarà en marxa per remuntar la crisi aniran en aquesta direcció.

Estem preparats els Penedès per avançar en aquest camí  i ser una societat modèlica? Estic convençut de que sí i vull pensar que qui té poder de decisió voldrà avançar per aquí. Veiem 3 exemples de com pot anar tot plegat. La Mancomunitat de municipis Penedès-Garraf tracta les deixalles d’aquestes dues comarques de més de 200.000 habitants i una part important poden servir per fer energia de diferents tipus; ha arribat el moment de posar fil a l’agulla i, tal i com al segle XX va solucionar el problema de l'aigua (que ja era greu) per aquest territori construint una canonada des d'Abrera fins el mar, ara pot fer un pas de gegant per produir energia renovable i evitar anar omplint abocadors. I estic convençut de què ho farà.

Com també crec que ho faran molts Ajuntaments penedesencs, entre ells el de Vilafranca, que ha tingut reconeixements estatals i europeus per experimentar amb energies renovables, i ho faran de forma generalitzada, essent dels primers municipis que produeixin un MW de potència, cosa que caldria que ho fessin tots els municipis per que el país deixi de dependre de les energies brutes. Però no tant sols l’Administració té la possibilitat de fer-ho, sinó que hi ha moltes empreses que en tenen l'oportunitat i els mitjans. Algunes del sector del vi estant excel·lint produint part de l’energia que consumeixen; altres, especialment les extractives, com Cales de Pacs que ja ha tingut premis mediambientals i busca complements a la seva producció, poden ser pioneres en reconvertir part de les seves instal·lacions en espais de producció d’energies netes per les illes industrials del territori sense malmetre espai agrari, per posar un exemple. No sé com es concretarà tot plegat, però del que sí que estic segur és que el Penedès, com tot el món, haurà d’ avançar per aquest camí per contenir una societat pròspera; i té les eines per fer-ho.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local