-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 09-08-2020 20:00
Coberta de 'La Retirada, éxodo y exilio de los republicanos españoles'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Si militarment la retirada és el moviment de deixar una posició per fer-se fort en una altra. La Retirada que coneixem aquí és l’allau de refugiats, soldats, famílies que van travessar la frontera amb França quan la guerra civil espanyola ja estava en la seva fase final i també amb una derrota aclaparadora de les forces republicanes que sense ja possibilitats de defensa veien la sortida per la frontera francesa com la sortida més digne i també la sortida més segura.
La realitat va ser però diferent de la que ben segur esperava. Els soldats, la majoria d’ells, van ser internats en els famosos camps de concentració – no poden tenir altre nom- de les platges franceses properes a Argelers i a ciutats de la costa de la Catalunya Nord.
Se’n ha parlat molt, s’ha escrit encara més sobre l’actitud de les autoritats franceses contra els soldats republicans i en general contra els refugiats. No va ser precisament una rebuda solidària per part de les autoritats franceses del moment. I va haver accions de ciutadans o organitzacions humanitàries angleses i americanes que van intentar pal·liar el patiment d’aquells que van entrar a França creient que serien tractats com a persones.
El llibre “La Retirada” és la recomposició de l’obra del dibuixant Josep Bartolí un dels 500.000 espanyols que va travessar la frontera, el llibre és un recull dels dibuixos que Bartolí va fer en els camps i també constitueix un homenatge a tants i tants exiliats que van patir l’inimaginable.
Els responsables de l’edició són la Laurence Gracia periodista que té una llarga trajectòria a la ràdio, ha fet documentats a la televisió i ha publicat diversos llibres i Georges Bartolí foto reporter que ha treballat per molts diaris de diverses regions franceses i també en els d’àmbit estatal com L’Humanité, Liberation, Le Monde i ha col·laborat en diverses agències de fotografies. Ha publicat també diversos llibres d’imatge. És nebot del protagonista de l‘autor dels dibuixos que il·lustren el llibre, Josep Bartolí. Autèntic protagonista del llibre recull d’imatges i textos (Barcelona, 1910 - Nova York 1995) Va ser un dels fundadors del sindicat de dibuixants de la Unió General de Treballadors (UGT). Partidari convençut de la República, va lluitar en el front d'Aragó. Va travessar la frontera el 14 de febrer de 1939 i va ser tancat en un camp de concentració després d'un altre: Lamanère, Argelès-sud-Mer, Saint-Cyprien, Rivesaltes i Barcarès. Va esquivar el camp disciplinari de Gurs, d'on havia de ser retornat a Espanya, és a dir, a una mort segura.
Va poder fugir a París, on va treballar per a espectacles del Folies Bergère i del Moulin Rouge. Durant l'Ocupació, va fugir de París i va ser capturat per la Gestapo a Vichy. A punt de ser deportat a Dachau, va aconseguir refugiar-se en Valras.
Després de moltes peripècies, i gràcies a una xarxa d'ajuda a refugiats jueus, es va embarcar a Marsella en el Lyautey. Va desembarcar a Tunísia i va arribar a Casablanca, d'on va partir per fi cap a Mèxic. A la seva arribada va ser rebut per l'entorn artístic de Diego Rivera i Frida Kahlo.
A partir de 1946 es va instal·lar a Nova York, on va morir en 1995. Fins a 1977 no va tornar a Barcelona. Avui 116 dels seus dibuixos originals estan en l'Arxiu Històric de Barcelona.
El relat gràfic del pas pels diversos camps de concentració dóna com a resultat una obra compromesa i de gran valor documental, dibuixos fets amb petits papers que havia d’amagar perquè els seus carcellers no els trobessin.
Republicà convençut Bartolí va combatre el feixisme amb l’instrument de la seva professió, el llapis, la ploma, els dibuixos, els cartells i qualsevol imatge que pugues ajudar a la batalla que es vivia en aquells moments a Espanya però com a preludi del que passaria a Europa anys més tard. Josep Bartolí sap perfectament el que ensenyen les seves obres "no pretenden ser un ensayo más, de literatura o de arte, sino un documento vivo, doloroso y brutal”.
El llibre esta`estructurat en diversos capítols que acompanyen a bona part del dibuixos de Bartolí, amb textos que il·lustren el treball i de quina manera es va viure la “retirada” per part de molts dels que van ser exiliats de manera forçosa. Hi ha també en el volum un conjunt de fotografies dels llocs per on va passar en el seu captiveri Bartolí i un capítol d’especial interès com és “ Los niños de la retirada” que demostra el patiment de les famílies en el moment de la seva fugida.
Llibre molt interessant que reivindica la figura d’aquest artista que havia quedat mig oblidat, d’una mirada crua però sensible a l‘hora de la dissort de molts i moltes que van patir “la Retirada”.
La Retirada, éxodo y exilio de los republicanos españoles
Laurence Garcia i Josep i Georges Bartolí
El Mono Libre, editorial
Madrid, abril 2020
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!